SAMTALE OM TRO: Under Gi Det Videre-konferansen i Kristiansand i helgen skal ateist og psykolog Peder Mjøs snakke med Linda Andernach Johannessen (t.h.) om troskløfta.

Ateist skal lære kristne barne- og ungdomsledere å snakke bedre om troen

I helgen samles 1000 kristne barne- og ungdomsledere til konferansen «Gi Jesus videre». Blant talerne er psykolog og ateist Peder Kjøs.

Publisert Sist oppdatert

Det er Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion (FBU) som arrangerer konferansen som går av stabelen i KRS Live, tidligere Q 42 i Kristiansand, 1. og 2. november. FBU er et samarbeidsorgan av evangeliske frikirkelige barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge

I løpet av to dager skal deltakerne få velge blant 50 ulike seminarer.

Samtaler over troskløfta

Prosjektleder for konferansen, Linda Andernach Johannessen synes det er spesielt gøy at den kjente psykiateren Peder Kjøs er å finne på talerlisten, til tross for sitt ateistiske livssyn.

Johannessen er til daglig konsulent i Misjonskirken UNG, forkynner og forfatter av bøkene «Hver tid teller» og «Plass til en til».

– Han og jeg har hatt mange samtaler om Jesus de siste to årene, både på og av scenen. På scenen lørdag morgen skal vi ha en kort «samtale om samtalen» sammen med Roald Zeiffert.

Zeiffert har forsket på unges erfaringer om det å snakke kom tro, og det viser seg at både troende og ikke-troende har få samtaler om tro, men begge grupper ønsker å ha mer av det, sier Johannessen.

Gi Jesus Videre-konferansen

En konferanse for ledere for barn, tweens, ungdom og unge voksne.

Arrangører er FBU (Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion), som består av «et samarbeidsorgan av evangeliske frikirkelige barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge».

Med i unionen er Pinse Ung, Misjonskirken Ung, Ung baptist, FABU (Frelsesarmeens barn og unge) Metodistkirkens Barne- og Ungdomsforbund (MBU) og FriBU.

«Gi Jesus videre» arrangeres 1.-2. november i KRS Live i Kristiansand.

Hvordan få en bedre dialog?

Kjøs skal også ha et eget seminar fredag under temaet «Samtaler over kløfta».

– Forskning viser at både troende og ikke-troende ønsker å snakke om tro/ikke tro, men de færreste gjør det. Hvorfor er det så vanskelig? Hvordan kan vi få til en god dialog med de som tror og tenker veldig annerledes enn oss selv? Det er spørsmålene Kjøs vil ta opp i det dialogbaserte seminaret, røper Johannessen.

Ateisten vil snakke med troende om hvordan man kan få til en fruktbar samtale på tvers av ståsted, og hvorfor dette er så viktig.

– Dersom man ønsker å ha meningsfulle og tankevekkende samtaler med de som har en annen tro, eller slett ingen tro, er dette gull å få med seg sier Johannessen.

«Hva er det med Jesus?»

Peder Kjøs har skrevet en rekke bøker, har podkasten «Peder», og har jevnlig foredrag i hele landet om psykisk helse. Han hadde også programserien «Jeg mot meg» på NRK.

De siste par årene har han og Linda Andernach Johannesen besøkt både kirker og barer, der de har hatt «samtaler over kløfta» under headingen «Hva er det med Jesus?»

Vil gi troen videre

Konferansen i Kristiansand i helgen har som mål å bidra til at troen ikke bare blir et blaff i ungdomstiden, men at den skal bli slitesterk og vare livet ut.

– Vi vil at barn og unge skal elske og leve med Jesus livet ut. På «Gi Jesus videre»- konferansen vil vi styrke de faktorene som vi ser er viktige for å få det til og presentere verktøy og inspirasjon til å formidle hvem han er, enten vi er foreldre, ansatte eller frivillige i menigheten, sier Johannessen.

Hun tror at en konferanse med undervisning, god lovsang og inspirerende innslag som berører, utruster og overrasker, vil bidra til at norske hjem og menigheter har vidåpne dører og alltid plass til en til.

«Plass til en til» er undertema for årets konferanse. Konferanselederen ønsker at helgen skal resultere i at alle vil gi plass til en til, både hjemme, i menigheten og i samfunnet.

KONFERANSELEDER: Linda Andernach Johannessen er leder for konferansen Gi Det Videre i Kristiansand i helgen.

– Vi drømmer om en større gjestfrihet og åpenhet – i hjemmene, menigheten, samfunnet. Da kan vi gi plass til en til, uansett hvem de er, presiserer Johannessen.

Vil se tro som varer

Den erfarne barnelederen kan røpe at konferansen vil peke på at både foreldre og menighet betyr mye for den unges tro. Men om kirken og hjemmet jobber sammen om å gi Jesus videre, øker sjansen for at troen blir varig.

– Dette er noe av kjernen i tankegangen bak «Gi Jesus videre»-konferansen.

Johannessen vil selv lede seminaret der man får praktiske tips til hvordan kirken kan ha dette samarbeidet uke for uke i alle livets faser.

– Når dette griper hjertene våre, vil vi kunne leve ut troen vår slik at det alltid er plass til en til, søndag, som hverdag, påpeker hun.

Hvem har påvirket mest

En av de Johannessen tror har mye spennende å komme med til konferansen, er Andreas Bjørntvedt, pastor og daglig leder i Fredheim Arena, og phd-kandidat. Til konferansen har han med seg en fersk forskningsrapport om hva som kjennetegner de som har gitt troen videre på en måte som har vart.

Her har han utforsket sammenheng mellom tidlig påvirkning og etablert tro. Han skal ha seminar fredag, i tillegg til at han skal ha en såkalt «GJV-talk» i åpningsfesten fredag kveld.

ANDREAS BJØRNTVEDT: PhD-kandidat ved VID og pastor i Fredheim Arena.

I seminaret deler han funn fra en større studie han har gjort blant 585 norske 30–40 åringer, hvor de har blitt spurt i retrospekt om hvem og hva som har hatt påvirkninger på deres tanker rundt kristen tro, og hva som kjennetegnet dem som har hatt størst innflytelse på deres kristne tro.

Multietniske fellesskap

Konferansen i Kristiansand vil også rette fokus mot hva kirken kan bli bedre på i forhold til å etablere multietniske fellesskap.

Til å inspirere om dette tema har konferansen hentet inn pastor Mark deYMaz fra USA.

– Han er invitert fordi han er en racer på dette med å være en multietnisk, og dermed bibelsk, menighet, sier Johannessen.

«Hvordan forme menigheter med mange etnisiteter? er temaet han skal ha tre seminarer om i løpet av fredagen, samt at han er hovedtaler lørdag morgen. «Hvordan går vi fram for å forme et fleretnisk kristent fellesskap? Hvordan ledes sånne menigheter? Hvordan ledes det fleretniske barne- og ungdomsarbeidet?» er spørsmål han vil forsøke å svare på.

Mark har plantet Mosaic Church i Little Rock, USA. Han leder Mosaix Global Network og er direktør for Mosaix Institute. Han er en av de viktigste stemmene i å mobilisere og utruste pastorer og ledere til å bygge sunne multietniske kirker.

Powered by Labrador CMS