DEBATT: Fra høyre, NRKs Siv Kristin Sællmann, Kjetil Hope og debattleder Kåre Melhus på Protestfestivalen i Kristiansand. Foto: Silje Rognsvåg

Ateist ut mot prinsesse Märthas nyåndelighet

Ateist Kjetil Hope gleder seg over sekulariseringen, men fortviler over at folk gjerne søker til nyåndelighet framfor ateismen.

Publisert Sist oppdatert

Ateist og humanetiker Kjetil Hope mener at alle religioner og livssyn må likestilles i det offentlige rom.

Samtidig er han skeptisk til prinsesse Märtha Louises nyåndelighet og at hun tar betalt for seminar der publikum kan få kontakt med de døde.

Norsk biskop: « I Bibelen advares det mot å ha kontakt med de døde»

– Vi vil ikke ha alle de new age-erne som gjør alt mulig tull og tøys. Jeg mener humanetikk er et godt alternativ, sa Hope i en debatt om nøytralitet i det offentlige rom, på Protestfestivalen i Kristiansand tirsdag kveld.

Hope er svært skeptisk til at sekulariseringen av samfunnet ikke nødvendigvis fører til at folk søker til ateisme og humanetikk, men heller til nyåndelighet, slik prinsesse Märtha Louise gjør.

Men som ateist og humanetiker står hovedkampen mot Den norske kirke og kristendommens dominans i skolene.

– Det går på dette med skolegudstjenester og andakt foran kommunestyremøter. Én religion får disse fordelene og det blir feil, sa Hope.

Vil ikke provosere

Også NRK-reporter Siv Kristin Sællmann deltok i debatten. Det er snart ett år siden NRK ba henne slutte å bære et lite korssmykke når hun opptrådte som nyhetsanker. Saken fikk enormt med oppmerksomhet og gikk over alle dimensjoner, ifølge hennes selv.

Dag Sandslett opprettet Facebook-siden Ja til å bære korset når og hvor jeg vil. Det tok helt av. Flere enn 123.000 har trykket på liker-knappen og får med ujevne mellomrom oppdateringer fra Sandslett og FB-siden om saker som berører kristenliv og trosfriheten i Norge.

NRK-reportere har fortsatt lov til å gå med religiøse symboler, men Sællmann understreker at hun ikke ville tatt på seg korset igjen dersom nyhetsankere skulle få lov til det.

– Jeg ønsker ikke å være en journalist og nyhetsanker som blir forbundet med provokasjon, sier hun til Dagen.

Ikke problem med kors

Kjetil Hope understreker at verken han eller Human-Etisk Forbund hadde problemer med at Sællmann hadde på seg det vesle korset i TV-ruta. Samtidig er han opptatt av å tilstrebe «nøytralitet» i det offentlige rom.

– Det vil alltid være en diskusjon om hvor grensen går. Hvis Sællmann går med palestinaskjerf fordi hun mener det er mote, og så rapporterer fra Midtøsten, vil det være veldig feil, sier Hope til Dagen.

– Er det et nøytralt samfunn når religion ikke synes?

– Nei, jeg synes religion er fascinerende. Jeg vil ikke ha bort religion. Folk kan gå rundt på gaten og forkynne og om helbredelse for folk, men enkelte rom bør være nøytrale, som skolen, kommunehus og så videre, sier Hope.

Likhet for loven

Human-etikeren har imidlertid ingen problemer med å la de ti bud bli hengende i klasserommet, så lenge andre religioner og livssyn får henge opp noe tilsvarende.

Hope viser til en sak fra Oklahoma i USA, der et monument med de ti bud er satt opp. Samtidig ønsker en satanistgruppe å få satt opp en satan-statue med bukkehorn.

– Da er det likhet for loven. Sier du ja til det ene, må du si ja til det andre, sier Hope.

– Jeg synes kanskje det er rart at Hope sier det skal være likt for Human-Etisk Forbund og Den norske kirke, når de har 100.000 medlemmer og kirken har tre millioner, sier Sællmann.

– Det er ikke tre millioner kristne, systemet er lagt opp slik at du kan være veldig passiv medlem i folkekirken. Det blir feil å regne med alle kirkens medlemmer i denne sammenhengen, sier Hope.

Bli med i debatten! Bruk kommentarfeltet nederst på siden.

Les også «statsministertalene» fra åtte profilerte personer som holdt innlegg på Protestfestivalen:

«Hvis jeg fikk styre landet...»

Powered by Labrador CMS