Åtte av ti kirkegjengere bor ikke sammen før de gifter seg
– Et naturlig valg, mener Elisabeth og Brian Østebrøt. – Et overraskende høyt tall, sier samlivsekspert.
De mektige fjellene på andre siden av dalen er skjult bak tykk tåke og morgenregn. Hun har nettopp stelt vesla som ble født i april, mens han har levert den eldste i barnehagen.
Paret møtte hverandre da de gikk på folkehøgskole i Oslo sammen i 2006/2007. Han falt for henne allerede da, men det skulle gå tre og et halvt år før de ble kjærester. I hele denne perioden var de venner.
I dag bor familien på fire på Voss, en drøy times togtur fra Bergen. Her er de en del av lederskapet i Salt Voss, som har et ønske om å være «en moderne menighet for dagens mennesker.»
– Ikke et alternativ
Da paret giftet seg i Bjelland kirke i 2011, hadde de vært kjærester i ett og et halvt år. For dem var det ikke et alternativ å bo sammen først.
Ekteparet Østebrøt deler standpunktet med majoriteten av de aktive kristne i en undersøkelse Dagen gjennomførte i fjor. Blant 1600 respondenter svarer åtte av ti at de ikke bodde sammen før de giftet seg. På Sørlandet er det bare en av ti som oppgir å ha vært samboere. I Nord Norge har fire av ti bodd sammen.
Undersøkelsen er støttet av Fritt Ord og laget i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
– Jeg har nok alltid tenkt at det ville være naturlig å gifte seg når jeg fant den jeg ville dele livet med. Det er noe fint med å stå foran Gud og folk du kjenner å love evig troskap i gode og onde dager, sier Elisabeth.
Hun sier at det å forplikte seg til hverandre gir en stor trygghet.
– Jeg opplevde at vi viste hverandre stor tillit ved å gjøre det. Det var slik vi ønsket at rammen rundt vårt liv sammen skulle være.
Ekteparet synes at forskjellen mellom sør og nord er betydelig i undersøkelsen.
– Men det viser at vi formes av den konteksten vi vokser opp i og at det ligger verdier bak de valgene vi tar, sier Elisabeth.
Synes tallet er høyt
Det harmonerer godt med funn som Statistisk Sentralbyrå har gjort. Ifølge forskningsleder Kenneth Aarskaug Wiik viser undersøkelser at religiøse personer er mer tilbøyelige til å gifte seg enn de mindre religiøse.
Han synes at andelen aktive kristne som ikke bor sammen før de gifter seg, er svært høyt.
– Det ville vært interessant å vite hvilke aldersgrupper det er snakk om. Hvis det primært er eldre som har svart, er det kanskje ikke så veldig høyt, sier han.
Av de som flyttet sammen eller giftet seg i perioden 1970 til 2002, valgte i underkant av ti prosent å gifte seg uten å være samboere først, viser forskning fra SSB. I samme undersøkelse kom det fram at de som ikke bodde sammen, oftere enn andre oppga at religion var en viktig eller svært viktig del av livet.
Ifølge forskeren publiserer SSB ingen løpende statistikk på valg av første samliv eller samlivsbrudd, så de er avhengige av enkeltundersøkelser for å finne ut av hva slags samliv folk velger.
For å finne de ferskeste tallene viser Wiik til en hittil upublisert studie der man så på inngåelse av første samliv for perioden mellom 2005 til 2018. Da var det sju prosent som giftet seg uten å ha vært samboere først.
– Men, dette var personer født mellom 1985 og 2000, altså veldig unge mennesker. Det er vanligere at yngre bor sammen uten å være gift. Samtidig har det skjedd en utvikling der vi ser at eldre personer, særlig etter en eventuell skilsmisse, velger samboerskap fremfor ekteskap, sier han.
«Oi, så tidlig!»
Elisabeth og Brian Østebrøt forteller at enkelte blir overrasket når de forteller at de giftet seg i en alder av 24 år. «Oi, ble dere gift så tidlig, kan folk si.»
I menigheten Salt, som de er en del av, er det ikke uvanlig at folk gifter seg i ung alder.
– En del av dem som ble våre venner i menigheten var også gift, og de fleste av våre venner har valgt å gifte seg i stedet for å flytte sammen. Men jeg opplever en raushet for at folk kan velge ulikt, sier Elisabeth.
– Mer stabile forhold
Samlivsekspert Frode Thuen er overrasket over at så mange aktive kristne velger å gifte seg fremfor å bo sammen og begrunner det med at de kristne han kjenner, ikke er så opptatt av temaet.
– Men det er tydelig at det er en vanlig oppfatning blant en del kristne at man ikke bor sammen, sier han.
I Kristen-Norge- undersøkelsen har Dagen spurt aktive kristne fra 18 år og oppover. Thuen tror bildet ville sett annerledes ut om man bare hadde spurt unge mennesker.
Han tror årsaken til at mange kristne velger å gifte seg, handler om seksualmoral.
– Så kan det hende at mange av dem som ikke flytter sammen likevel har sex, legger han til.
– Ifølge forskning er ekteskap mer stabile enn samboerskap fordi de fleste som gifter seg har vært samboere først. Hva tenker du om det?
– Det er interessant, og norsk forskning underbygger det. Men det er litt i motsetning til amerikanske studier der man har funnet at de som gifter seg uten å være samboere, har mer stabile forhold.
Ifølge Thuen brukes ord som «slide» og «decide» i amerikansk forskning. «Slide» brukes i forbindelse med samboerskap og er et bilde på at man sklir inn i et samliv fordi man flytter sammen. «Decide» brukes om de som gifter seg og tar en avgjørelse om at det skal være de to resten av livet.
– Underforstått ligger det en beslutning om at «vi har tenkt å satse på hverandre,» utdyper Thuen
– Gledelige tall
Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark synes tallene i Dagens undersøkelse er gledelige.
– Personlig hadde jeg nok trodd at det var flere kristne som valgte å bo sammen først, men undersøkelsen viser at mange kristne velger å gifte seg. Det skiller seg klart ut fra befolkningen forøvrig.
– På spørsmålet: Bodde du og din ektefelle sammen før dere giftet dere? svarer kun ti prosent av sørlendingene ja. Stemmer det med ditt inntrykk av sørlendinger?
– Ikke av sørlendinger generelt, for også her står samboerskapet sterkt. Men jeg er ikke overrasket over at så mange aktive kristne ungdommer velger annerledes. Jeg er heller ikke forundret over at Sørlandet skiller seg ut. Det samstemmer med en del holdninger i kirkeligheten her.
– Hvorfor tror du det er slik?
– Jeg vil tro at det sterke innslaget av frikirkeligheten bidrar til dette. De har tradisjonelt hatt tema om sex og samliv framme i sin forkynnelsen i større grad enn i Den norske kirke.
Reinertsen legger til at verdier som i dag er under press har en tendens til å stå sterkere i hans landsdel.
– Vi har jo en høyere andel av kristne på Sørlandet sammenlignet med mange andre steder, legger han til.
– Eksempelets makt
Torbjørg Oline Nyli er pastor i Ytre Randesund misjonskirke og representant for frikirkeligheten på Sørlandet. Hun tror årsaken til at så få sørlendinger inngår samboerskap, er at de unge har gode forbilder.
– Eksempelets makt er viktig. At man kjenner noen som har ventet med å bo sammen til de blir gift, og at de våger å si det, har så mye å si, mener hun.
Selv bodde hun i Oslo noen år. Der opplevde hun at en del kristne syntes det var rart at hun ønsket å vente med sex til ekteskapet.
– Er det riktig, slik Reinertsen sier, at frikirkeligheten på Sørlandet er flinke til å ta opp tema om sex og samliv?
– Ja, det tror jeg. Det er jevnlig på temalisten over det man taler om i ulike sammenhenger. Kanskje burde vi ha snakket enda mer om det blant godt voksne også. Det er påfallende at vi snakker så mye om det for unge og studenter og så lite for voksne, synes hun.
Nyli forteller at hun i enkelte sammenhenger har fremmet forslag om å ta temaet opp i gudstjenesten søndag formiddag, men ble nedstemt.
– Sex og samliv er ikke tema man vil høre om i den etablerte, voksne delen av forsamlingen, men de samme vil veldig gjerne at vi snakker om det til ungdommene. Jeg savner at vi fordeler undervisningen ut over hele livsløpet. Det er ikke et lett tema. Når vi tar det opp, kan det ofte bli en betoning på «nei», «vent» og «ikke tenk på det.» Å snakke positivt, sant og sunt om det, er fortsatt en utfordring for oss som formidlere, sier Nyli.
Yngre mer konservative enn eldre
Dagens undersøkelse viser også at yngre kristne er mer skeptiske til samboerskap enn den eldre garde. 77,6 prosent i aldersgruppen 35-39 år er helt eller delvis uenige i utsagnet: Det er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg. Til sammenligning er 52,8 prosent i aldersgruppen 60-64 år helt eller delvis uenige i utsagnet.
Biskop Stein Reinertsen synes det er interessante tall og tror noe av grunnen kan være at samboerskap oftere er et tema i forkynnelsen for ungdom.
– Det er ikke så aktuelt å snakke om for eldre, sier han
– Sterkere fokus i frikirkene
– 34,19 prosent av de som går i Den norske kirke mener det er helt eller delvis uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg. Den norske kirke har lavest skår på dette spørsmålet. Hva tenker du om det?
– Det tror jeg igjen har å gjøre med at frikirkene har hatt et sterkere fokus på ekteskapet enn Den norske kirke de siste årene, sier biskopen
Selv om likekjønnede par får gifte seg i Den norske kirke, er det ikke lov å være samboer og prest.
– Bispemøtet har sagt at for å kunne vigsles til tjeneste, så kan man ikke være samboende. Det begrunnes med at ekteskapet er den formen som verner de svakeste. Det er også den samlivsformen som Bibelen holder fram, sier Reinertsen.
Som tidligere sokneprest i Den norske kirke møtte han mange som hadde vært samboere og som ønsket å gifte seg i kirken.
– Å gifte seg er et frivillig valg, men det som slo meg i samtalene var at mange begrunnet valget med at de ønsket en større trygghet rundt samlivet sitt. Alle opplevde at det var mer enn en seremoni.
Vil ikke moralisere
Elisabeth Østebrøt på Voss mener Bibelen gir retningslinjer som viser en sunn og god måte å leve livet på.
– For meg er ekteskapet en god ramme for samlivet med den tryggheten og forpliktelsen det gir, sier hun
Men verken hun eller Brian ønsker å «moralisere» over folks valg.
– Jeg har tro på å snakke opp verdien av ekteskapet i stedet for å peke på hva som er riktig og galt, sier han.
– Vi har våre verdier og gjør det vi opplever er det beste for oss, legger hun til.
– Lite forskjell
Psykolog Frode Thuen mener det er lite forskjell mellom et samboerskap og et ekteskap når man har bodd sammen i ti år.
– Folk kan være usikre i starten, men etter å ha bodd sammen i en del år, vil et samboerskap være mer eller mindre fullgodt med et ekteskap, i hvert fall med hensyn til stabilitet og forpliktelse.
– Mange har flere samboerskap bak seg før de gifter seg. Hvilke konsekvenser får det for forholdet?
– Det har det vel ikke vært forsket på, men vi har sett på forskjeller mellom de som er gift for første, andre og tredje gang. Vi brukte alle ekteskapsinngåelser over en 30-årsperiode, og nesten en million ekteskap inngikk i forskningen. Resultatet viste at skilsmisseprosenten er høyere blant de giftet seg for andre og tredje gang.
Lavere skilsmissetall
Forskningsleder Wiik i SSB sier til Dagen at tendensen i Europa og Nord-Amerika er at det er stadig vanligere å inngå samboerskap og få barn mens man er samboere.
– I dag er mer enn halvparten av alle første fødsler i samboerskap, opplyser han.
Statistikken viser at det var drøyt 1.000 færre giftermål i 2019 enn i 2018, og skilsmissetallene har gått ned de siste årene.
– Det tror vi skyldes at folk har testet ut hvordan det er å bo sammen før de inngår ekteskap. Men hvordan utviklingen er for alle samlivsbrudd, altså samboerskap og ekteskap sett under ett, vet vi mindre om, sier forskeren.
– Hvor vanlig er det at folk har flere samboerskap bak seg før de gifter seg?
– Det har vi ikke ferske tall på, men det er grunn til å anta at andelen av dem som har erfaring fra to eller flere samliv har økt, sier han.
----------
Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistiskk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.
Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.