AUF klare for nye minner på Utøya
AUF lovet å ta Utøya tilbake, og i august skjer det. Fire år etter katastrofen blir det igjen sommerleir her, takket være tusenvis av dugnadstimer og milliondonasjoner.
– Det har blitt vel 2.000 turer, forteller skipper Ragnar Braata på MS Thorbjørn. Han har siden oktober kjørt i skytteltrafikk med AUF-ere, dugnadsarbeidere, snekkere, rørleggere, lastebiler, sementbil og kranbiler. For det å reise en bygning på nesten 1.000 kvadratmeter på Utøya, er ikke gjort i en håndvending.
– Det er ikke så praktisk å bygge på en øy, legger skipper Harald Gårdvik til.
Men med vilje og motivasjon lar det seg gjøre. AUF ville ta øya tilbake og sørge for at også nye generasjoner får gode opplevelser og minner der.
– Noen synes det er for tidlig å ta øya i bruk, og det har jeg respekt og forståelse for. Samtidig har det vært viktig for oss å samarbeide med den nasjonale støttegruppen for å finne ut hva Utøya skal være i fremtiden, sier AUF-leder Mani Hussaini.
Les også: AUF mener at KrFs abortmoral sårer jenter
Stort samlingshus
Leiren åpner fredag 7. august, og tre uker før åpningen står nybygget nesten ferdig like ved det gamle kafébygget.
Det nye bygget inneholder kiosk, kjøkken, spisesal, peisestue og seminarrom. Utenfor ligger torget med benker og bord malt i rødt og grønt, og det er kort vei til scenen og det nye minnestedet. Inne blir det store, åpne rom hvor det er høyt under taket.
– Det symboliserer takhøyden vi har i arbeiderbevegelsen. Her skal alle tanker og meninger være velkomne, og vi skal diskutere med åpent sinn, sier Hussaini.
Donasjoner til organisasjonen etter 22. juli 2011 har finansiert utbyggingen, og både frivillige og bedrifter har stilt med gratis arbeidsinnsats.
Ønsker velkommen tilbake
– Vi vil legge til rette for at dagens ungdom får like gode opplevelser som tidligere generasjoner hadde, forteller Lasse Weckhorst og Stine Rønbeck, som begge har bidratt i dugnadene siden 2012. I 2012, da øya hadde ligget mer eller mindre brakk i ett år, var det en stemning preget av stillhet, forteller de.
– Men de to siste årene har stemningen endret seg. Flere forteller om de fine minnene de har herfra, og de gode historiene kommer tilbake, sier Rønbeck.
AUF-veteran Harald Olsen ser fram til at øya igjen skal fylles med liv.
– Jeg fikk en god følelse da flere hundre ungdommer kom over til Utøya på besøk under leiren på Gulsrud i fjor. Det var veldig sterkt og flott, sier han.
Les også: - Leier ut stoler til jødehat
Hegner om minnene
Den delen av kafébygget som skal bestå og har fått navnet Hegnhuset, skal rammes inn med flere hundre søyler og bli et minne- og læringssenter. På den måten blir historien ivaretatt og samtidig skjermet.
– Lille- og storsalen, kontorer og toalettene blir stående. Det er deler av bygget hvor både noen ble drept og noen gjemte seg, sier Hussaini.
– Vi hegner om både en vond og en god historie. 13 av våre venner ble drept her inne, men mange reddet også livet ved å gjemme seg her, forteller han.
AUF har fått bistand av internasjonal ekspertise, blant andre Alice Greenwald, direktør for ground zero-minnestedet i New York, til utformingen. 69 av søylene kommer til å være høyere enn resten, som et symbol for dem som ble drept på Utøya for fire år siden, og de skal bære et nytt tak.
AUF håper Hegnhuset står klart til neste sommer.