Tre dager før Eskil Pedersen går av som AUF-leder, tar han til orde for et samarbeid med KrF etter stortingsvalget i 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

AUF-leder mener Ap kan samarbeide med KrF

Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen mener at Arbeiderpartiet godt kan samarbeide med KrF etter stortingsvalget i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Pedersen har endret syn på KrF siden han ble valgt som leder av ungdomspartiet for fire år siden.

– Mitt første utspill som AUF-leder var at Ap aldri kan gå i regjering med KrF. I dag mener jeg at KrF og Ap har veldig mye til felles, sier Pedersen til NTB.

Ikke en dag uten

Lørdag holder han sin siste tale som AUF-leder.

Etter angrepet på Utøya 22. juli 2011 var det ikke opplagt at AUF igjen skulle bli et levende politisk verksted. Det har kostet å komme dit AUF nå er når landsmøtet åpner torsdag, sier han.

– Det har vært krevende. Jeg har ikke hatt én arbeidsdag hvor det ikke har vært noe med relasjon til 22. juli. Det synes jo ikke utad, men det preger AUF fortsatt. Men heldigvis i mindre grad.

Påvirket Ap

Midt i det hele har organisasjonen også utviklet politikk, påpeker Pedersen.

– Jeg er stolt over at vi har klart å ta AUF videre etter 22. juli. Vi snakker om det mest dramatiske som har skjedd i Norge etter krigen, en stor terrorhandling som rammet mange og i en viss grad lammet et helt land. At vi samles til landsmøte, med flere medlemmer, med gjennomslag overfor Ap. Det var ikke gitt at det skulle bli sånn. Men å drive politikk, ble en måte å hedre de som gikk bort på, sier den avtroppende AUF-lederen.

I tillegg var det uvurderlig at AUF vokste med 45 prosent det følgende året.

– De meldte seg ikke inn av nysgjerrighet for hva som hadde skjedd på Utøya. De ville drive og påvirke politikk. Da måtte vi legge til rette for det. Det hjalp oss.

Nei til Lofoten

På vei ut har Pedersen et klart råd til partileder Jonas Gahr Støre: Det må ikke bare snakkes om miljøpolitikken, det må handles.

– Det gjelder forresten ikke bare Jonas, men hele partiet, sier AUF-lederen, som mener han kan notere flere seire i miljøpolitikken.

– Jeg tror ikke Lofoten og Vesterålen noen gang blir åpnet for oljeboring. Vi er i god rute for at Ap sier nei ved neste landsmøte, etter at vi fikk med oss et stort mindretall ved forrige landsmøte. Men det er noe mer. Vår miljøkamp har ført til at Ap ikke lenger frykter klimadebatten, men vil delta i den og har valgt klima som en av tre hovedsaker, sier Pedersen.

80 prosent enig

Han mener det er et paradoks at Venstre og KrF nå må slite for å reversere kutt i et Høyre-Frp-budsjett, som det aldri ville kommet forslag om fra en Ap-dominert regjering. Områder som velferd, frivillighet, bistand og miljø trekkes fram.

– Venstre har jo definert seg som et borgerlig parti, selv om vi også har mye til felles. Når det gjelder KrFs politikk, vil jeg argumentere for at 80 prosent av den er lik vår, eller mer lik vår enn med regjeringspartiene. KrF har nestekjærlighetsprinsippet, som er veldig nært solidaritetstanken som Ap er tuftet på. Det er mye vi kan samarbeide om, sier Pedersen.

Bredt samarbeid

Hvilke partier Ap eventuelt bør danne regjering med, gitt en eller flere muligheter gjennom valgresultatet i 2017, vil Pedersen ikke mene noe om.

– Det kan bli samarbeid med flere partier. Hvem de er, er for tidlig å si. Jeg mener at Ap skal søke å samarbeide bredt, uten å kompromisse i verdispørsmål, sier han.

Pedersen legger til at verdistridsspørsmål som har vært en kile mellom Ap og KrF, som ny ekteskapslov, ikke lenger er aktuelt å ta opp igjen. Samtidig har Ap endret syn på frivillige innslag i helsesektoren, og dermed nærmet seg KrF.

Powered by Labrador CMS