Auschwitz-rettssak mot SS-pleier utsatt
Rettssaken mot en 95 år gammel mann som jobbet som hjelpepleier for SS under krigen, er utsatt av helseårsaker. Den tiltalte skal ha medvirket til 3.681 drap i Auschwitz.
Rettssaken er utsatt til 14. mars, og det er satt av en ekstra dag den 30. mars. Saken er en del av Tysklands siste innsats for å stille de siste overlevende gjerningsmennene bak utryddelsen av Europas jøder til ansvar. Nå handler mye om dem som var «tannhjul i drapsmaskineriet».
95 år gamle Hubert Zafke var blant dem som jobbet i den enorme konsentrasjonsleiren. Det første retten tok stilling til mandag morgen, var om rettssaken mot Zafke i det hele tatt kan gjennomføres. Tidligere har en domstol konkludert med at han er dement og fysisk svekket, men avgjørelsen ble omgjort i en ankedomstol.
Hoveddommer Klaus Kabisch kunngjorde kort tid etter åpning at saken skulle utsettes. En lege som søndag undersøkte 95-åringen, sier Zafke hadde «selvmordstanker og led av stressreaksjoner og høyt blodtrykk». 95-åringen var derfor «ikke i stand» til å bli brakt til rettshuset, sa dommeren.
Tidligere dømt
Etter Kabischs avgjørelse ba aktoratet om at det skal gjennomføres en ny medisinsk undersøkelse av Zafkes helsetilstand.
Zafke risikerer mellom 3 og 15 år i fengsel hvis han blir dømt. Men selv hvis han blir dømt, er det lite trolig at han blir satt i fengsel, av hensyn til hans høye alder.
Han er imidlertid blitt dømt tidligere. Det skjedde i 1948 da han ble dømt til fire års fengsel i en polsk domstol. Han slapp fri i 1951.
Mange overlevende fra nazistenes leire er ventet til rettssaken i Neubrandenburg nord for Berlin når den etter planen skal starte senere denne måneden.
Saken mot 95-åringen Hubert Zafke handler stort sett om en måned høsten 1944 da han jobbet i den enorme leiren Auschwitz-Birkenau, der det anslås at 1,1 millioner mennesker ble drept. Påtalemyndigheten mener at Zafke, ved å tjenestegjøre i Auschwitz, «kjente til og villig bidro til det industrialiserte massedrapet på mennesker, på en utspekulert og ondskapsfull måte».
14 tog
Zafke sluttet seg til Waffen-SS som 19-åring og kjempet på østfronten før han kom til Auschwitz. En del av jobben i Auschwitz ville vært å sette giftsprøyter på fanger, men Zafke hevder han kun drev med førstehjelp og behandling av fangene.
Han har sagt til etterforskerne at han ikke ante at Auschwitz var en utryddelsesleir og at han trodde krematoriene var sentralvarmeanlegg.
I løpet av den måneden Zafke jobbet i saniteten i leiren, ankom 14 tog som leverte fanger fra hele Europa til slaveleirene og gasskamrene.
I ett av togene som kom til Auschwitz mens Zafke jobbet der, var Anne Frank, den nederlandske jenta som skrev dagbok om hvordan hennes jødiske familie levde i skjul i det okkuperte Amsterdam. Anne Frank overlevde oppholdet i Auschwitz, men døde i Bergen-Belsen kort tid før frigjøringen.