Avblåser grønn hasj-strid
Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne avviser to fylkeslag sin kamp for å endre partiets ruspolitikk. - Dette er en sak med lav prioritet, sier stortingsrepresentanten.x
I dag starter Miljøpartiet De Grønnes (MDG) landsmøte i Sandvika i Akershus. Landsmøtet vil hovedsaklig dreie seg om hvor vidt de skal endre partiets utradisjonelle lederstruktur med to talspersoner.
Samtidig skaper partiets politikk på narkotika og sexkjøp uro i partiet. Fylkeslagene i Akerhus og Oppland og lokallaget i Vestby foreslår å endre programpunktet om å utrede og drive prøvesalg av cannabis og marihuana.
- Tapte mandater
«Cannabispunktet er i strid med at vi ellers ønsker en streng ruspolitikk når det gjelder alkohol og tobakk», skriver fylkeslaget i Akershus.
Oppland fylkeslag mener at «det haster å ta grep i saken».
«Fra å ligge over sperregrensen på 4 prosent på meningsmålingene raste vi nedover. Trolig tapte vi minst 6-7 mandater på dette punktet», skriver lokallaget i Vestby.
- Selvmotsigende
Kritikken støttes av De Grønnes toppkandidat i Hordaland, Tom Sverre Tomren.
- Jeg ønsker å omformulere det punktet om narkotikapolitikk ganske dramatisk. Det er uklart, selvmotsigende og modent for forbedring. Valgkampen viste helt klart at det punktet må revideres, sier Tomren til Dagen.
Han forteller at folk i partiet har tolket punktet ulikt. Tomren har vært kritisk til medias vinkling av intervjuer med ham selv.
- Standpunktet har vist seg å være et svært lett bytte for politiske motstandere i valgkampen. Vi greide ikke å forklare godt nok hva vi mente med ruspolitikken. Enkelte aviser framstilte det som at vi var for fri hasj. Det har aldri vært vår intensjon, sier Tomren.
Ikke rett tidspunkt
Han understreker at De Grønne vil flytte fokus fra narkotikamisbrukerne til politiets etterforskning av produksjon og omsetning av narkotika.
- Det er nesten umulig å vokse sterkt her på Vestlandet før vi har fått bedre formuleringer på dette i programmet vårt, sier Tomren.
Endringen må likevel vente til partiet skal drøfte arbeidsprogrammet om to år.
- Tiden er ikke inne for å gjøre det nå. Rasmus Hansson er valgt inn på bakgrunn av vårt arbeidsprogram, og det må vi stå på. Så får vi heller justere det når timingen er rett, sier Tomren.
- Marginale saker
Akershus fylkeslag ønsker også å fjerne punktet om å avvikle sexkjøpsloven. Stortingsrepresentant Rasmus Hansson mener at debattene om sexkjøp og ruspolitikk er marginale.
Han er mer opptatt av hvordan partiet har påvirket norsk miljøpolitikk så langt, og at De Grønne har store ambisjoner for oppslutningen ved neste valg.
- Sexkjøp og cannabis er spørsmål vi har stor respekt for, men som har mye lavere prioritet enn de store spørsmålene om bærekraft, klima og miljø, sier Hansson til Dagen.
Han avviser at hasjsaken skapte problemer for partiet under valgkampen.
- Jeg registrerte litt hurlumhei i media som var delvis oppkonstruert. Media må lese det som faktisk står i programmet vårt. Vi vil skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag for å finne en bedre narkotikapolitikk.
- Marginal endring
Lagene i Akershus og Vestby foreslår som alternativ å «avkriminalisere bruk av illegale rusmidler og besittelse av mindre mengder stoff til eget bruk», men fortsatt at «innføring, produksjon og salg av narkotika skal være straffbart.»
- Forskjellen fra dagens program er marginal. Hva som er best kan man diskutere, men dette er små meningsforskjeller i partiet. Det er overhodet ikke representativt for den store debatten og enigheten i partiet. Programmet blir ikke endret nå, men jeg ønsker debatten velkommen, sier Hansson.
DAGEN