Avdekket mur og teater som ingen har sett på 1700 år
Da israelske arkeologer gravde frem en «ny» del av Vestmuren i Jerusalem, fant de til sin overraskelse også et tapt teater.
I løpet av to år har arkeologer gravd seg åtte meter ned i bakken ved Tempelberget i Jerusalem. Her har de avdekket åtte lag med massive steiner, som utgjør en del av Vestmuren som ingen nålevende personer tidligere har sett.
Steinene er av samme imponerende størrelse som steinene over bakken, og de er fullstendig bevart etter 2.000 år.
– Dette er et svært viktig og spennende funn. Jeg får nærmest frysninger på ryggen når jeg ser denne delen av muren i så god stand, sier arkeolog Joe Uziel til Dagen.
Se video:
Uventet funn
Funnet overrasker imidlertid ikke arkeologen, det var dette han håpet å finne. Men da han og de andre arkeologene nesten hadde gravd seg ned til gateplanet fra bibelsk tid, fant de noe helt uventet.
– Vi hadde forventet å finne gaten som en gang gikk langs Vestmuren. I stedet fant vi et lite teaterlignende bygg, med plass til omkring 200 tilskuere, sier Uziel.
Bygget kan ha vært et såkalt Odeon, en bygning som ble benyttet for musikalske framføringer eller taler. De fleste større romerske byer hadde utendørsteatre som kunne huse tusener når teaterstykker ble oppført. Men de hadde også mindre teatre med tak, ment for musikalske fremførelser.
Bygget ligner også på bygg som ellers i Romerriket huset lokale byråd.
– Det kan ha vært et kombinert bygg. Det er mange eksempler på romerske bygg som huset byrådet på dagtid og som fungerte som konsertsal på kvelden, sier arkeolog Tehilla Lieberman til Dagen.
I Jerusalems tilfelle vil det i tilfelle dreiet seg om et bygg for det romerske kolonirådet for «Aelia Capitolina», som var det romerske navnet på byen.
Største funn
Historikeren Josefus og andre kilder nevner at det var et teater i Jerusalem, men inntil nå har ikke arkeologene klart å finne dette.
– Jeg har en karriere på 20 år som arkeolog i Jerusalem og har vært med på mye. Men dette er høydepunktet i karrieren min, sier Joe Uziel.
Bue fra romersk tid
Da utgravningene startet, var hovedmålet å finne ut alderen på en steinbue ved Vestmuren, kalt Wilsons bue. Noen arkeologer og historikere har datert den til den bysantinske eller muslimske perioden, men Uziel har hele tiden ment at den er fra romersk tid, og at buen var det eneste byggverket utenom Vestmuren som overlevde Jerusalems fall i år 70.
– Utgravningene har styrket dette synet. Den romerske teaterbygningen er med hensikt bygget rett under Wilsons bue. Buen fungerer som tak og gir god akkustikk, sier Uziel.
Dateringer av potteskår og mynter tilsier at musikkteateret ble oppført på 100-tallet etter Kristus. Det som er spesielt er at flere deler av bygningen ikke ser ut til å ha blitt bygget ferdig.
– Kanskje inntraff det en større hendelse som gjorde at ferdigstillelsen ble utsatt. Vi vet ikke hva dette eventuelt var, men tidsmessig sammenfaller dette med det jødiske Bar Kokhba-opprøret i årene 132-136 e.Kr., sier han.
Jubileum
Begge arkeologene Dagen snakker med, sier det passer fint at utgravningene presenteres samme år som Jerusalem har vært forent i 50 år.
– Dette er bare nok et funn som viser de eldgamle jødiske båndene til Jerusalem, sier Joe Uziel.