Avslører de verste mobbeskolene
Staten har blinket ut rundt 250 skoler i Norge som har hatt høye mobbetall over flere år. Eierkommunene må rapportere om strakstiltak, og versting-skolene får tilbud om statlig hjelp.
Det er Utdanningsdirektoratet som har igangsatt kartleggingen av mobbetallene for alle landets skoler i to treårsperioder: Fra 2007 til og med 2009 og fra 2010 til og med 2012.
Med utgangspunkt i de årlige elevundersøkelsenes spørsmål om mobbing har NTNU Samfunnsforskning pekt ut skoler med vedvarende høye mobbetall i én av eller begge treårsperiodene, skriver Stavanger Aftenblad.
Fylkesmenn følger med
I mars 2013 ga Utdanningsdirektoratet fylkesmennene i oppdrag å følge opp skolene som hadde mest mobbing over tid, og undersøke hvilke skoler som i tillegg hadde pådratt seg klager og tilsynssaker i samme periode. Eierkommunene har så måttet rapportere til fylkesmennene om de aktuelle skolenes strakstiltak mot mobbing.
– Grunnen er at vi har innført flere tiltak mot mobbing og for bedre læringsmiljø uten at mobbingen i skolene har blitt vesentlig redusert. Mobbing er alvorlig for barna og et problem vi tar på alvor, sier avdelingsdirektør for læringsmiljø og rådgiving Marit Hognestad i Utdanningsdirektoratet til Stavanger Aftenblad.
Har fått god hjelp
Et mindre antall skoler ble ansett å ha så store mobbeproblemer at de ble tilbudt statlig hjelp. 22 skoler i ti kommuner i Norge har takket ja til tilbudet, som ytes av blant annet Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. En av skolene er Vikeså skule i Bjerkreim kommune i Rogaland.
– Det har vært veldig betryggende at noen kommer inn med et kritisk blikk. De kommer ikke her for å ta oss, men for å hjelpe. Det er for tidlig å måle effekt, men vi er inne i et spor vi liker veldig godt, sier rektor Kjetil Gjerdvik ved skolen til Stavanger Aftenblad.