«Ropet fra India: – Gi oss rent vann»
«Vi lider av å drikke forurenset vann hver dag. Vi og våre barn blir syke!»
«Gi det du kan! Alt monner»
Slik ber Svein-Magne Pedersen om støtte til stiftelsen sin, Misjonen Jesus Leger. Sitatene er hentet fra februar-utgaven av bladet hans, Legedom.
Predikanten er for mange kjent for å tilby bønn over telefon og produsere TV-programmer fra helbredelsessenteret sitt i Vennesla.
I tillegg har han det siste tiåret profilert seg på hjelpearbeid blant kasteløse i India.
Ifølge predikanten selv haster det å bygge brønner for å gi livreddende vann til de fattigste i landet. Så langt skal 19 brønner ha blitt finansiert av stiftelsen siden 2015.
Det er givernes gavmildhet som avgjør hvor mye de kan hjelpe i India, ifølge Pedersen.
– I 2021 bygde vi fire brønner for fire landsbyer i staten Andhra Pradesh i India. I løpet av året 2022 regner vi med å kunne bygge fire eller fem brønner, alt etter hva vår økonomi tillater, uttalte predikanten til avisen Norge Idag i september 2022.
Tre prosent til India
De siste årene har Pedersen samlet inn mer penger enn noen gang.
Bare i 2021 samlet stiftelsen inn over 15 millioner kroner fra norske givere. Det var ny rekord.
Men det har ikke ført til en brønn-offensiv blant de kasteløse i India.
Tall Dagen har fått tilgang til viser at bare tre prosent av pengene Pedersen sender ut av landet, går til India.
Det utgjør drøyt 800.000 kroner siden 2018.
I samme periode har over 21 millioner kroner blitt sendt til Canada, noe som tilsvarer 93 prosent av alt organisasjonen har sendt ut av landet.
*2023 – januar-april
I denne saken har Dagen søkt om innsyn i tall fra det offentlige valutaregisteret, som er en oversikt over alle transaksjoner inn og ut av landet.
Skatteetaten ga oss da innsyn i samtlige beløp Misjonen Jesus Leger har sendt og mottatt siden 1. januar 2018.
Avsendere og mottakere av pengene har blitt sladdet av hensyn til personvernet.
– Hjelp oss!
Pedersen har siden 1990-tallet drevet stiftelsen «Jesus Heals Ministries Society» i Canada.
I 2019 uttalte Pedersen til Norge Idag at de ansatte i stiftelsen, blant annet jobber med «administrasjon, IT, TV-produksjon og oppfølging av henvendelser».
I Misjonen Jesus Legers kommunikasjon med giverne, finner vi lite informasjon om misjonsvirksomheten de gjør i Canada.
Pedersen har derimot snakket mye om arbeidet stiftelsen har gjort eller skal gjøre i India.
Søndag 14. mai publiserte Pedersen et Facebook-innlegg der han kritiserte andre misjonsorganisasjoner for å ikke gjøre nok for unådde folkegrupper. Han la også ut et bilde der han holdt opp en globus.
– Jeg holder fingeren min på landet India, verdens mest folkerike land med 1,4 milliarder innbyggere. Her bor nesten halvparten av verdens unådde folkegrupper, skrev Pedersen og la til:
– Vi spør: Hvor er nøden størst? Hvor trenger vi å satse mest? Nå vet du det! Hjelp oss!
Doblet overføringer til Canada
Tallene Dagen har fått innsyn i viser derimot at stadig mer av Pedersens utenlandsoverføringer blir sendt til Canada.
I 2022 sendte Misjonen Jesus Leger over fem millioner kroner – noe som er mer enn han gjorde i årene 2013 til 2017 til sammen.
I de første månedene i 2023 har organisasjonen flyttet nesten en halv million kroner i måneden til Canada.
I årsregnskapene for perioden 2018 til 2021 fremgår det at stiftelsen samlet inn over 50 millioner kroner fra trofaste givere.
Se grafen:
Lite informasjon om arbeidet
Svein-Magne Pedersen har siden 1990-tallet tilbudt forbønn over telefon fra Misjonen Jesus Legers base i Vennesla. Nesten like lenge har de drevet stiftelsen i Canada.
Pedersen var pastor i Canada på 1980-tallet, og familien har siden hatt canadisk statsborgerskap.
Organisasjonen har frem til de siste årene primært støttet en pinsemenighet for urinnvånere og en gård som driver med rusomsorg.
I 2019 gjorde Stiftelsestilsynet et tilsyn hos Misjonen Jesus Leger. Der ble det klart at støtten til rusomsorgen stoppet i 2017.
Pedersen forteller i en fersk Facebook-post at støtten til urinnvånerne også er avsluttet.
Hverken menigheten eller rusomsorgen har besvart Dagens henvendelser.
Pedersens sønner
Dagen kjenner til at stiftelsen har minst fire ansatte på en misjonsbase i byen Abbotsford, som ligger en time utenfor OL-byen Vancouver.
Det er Pedersens to sønner og svigerdøtre som er ansatt som misjonærer i området. De flyttet til Canada i 2018, samme år som faren ble gjenstand for en større avsløring i VG.
Skjermdump, Google Earth 19.05.23
Pedersen hevdet å gi mat til 2.000 barn på 24 barnehjem som Misjonen Jesus Leger drev i India. Da VG reiste ned fant de bare ett tidligere barnehjem, men der bodde det bare kyr.
Fikk kritikk
I Stiftelsestilsynets rapport fra 2019, kom det frem at misjonærene tjente mellom 30 og 60 000 kroner hver i måneden på det tidspunktet.
Tilsynet endte med at Pedersen fikk kritikk for å ikke være tydelig nok overfor giverne på hvor store summer som gikk til Canada – og hva disse faktisk gikk til.
I årene etter har Pedersen doblet pengeoverføringen til Canada, uten å gi noe mer informasjon om hva de går til.
Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Per Kristian Haugen, reagerer på Dagens funn.
– Under forutsetning at fakta som presenteres i denne artikkelen stemmer, så er det overveiende sannsynlig at Misjonen Jesus Leger og Svein-Magne Pedersen bryter de etiske retningslinjene for innsamling i Norge på flere punkter, sier Haugen.
De etiske retningslinjene oppsummeres i fem punkter: Ærlighet, respekt, integritet, forståelse for givers situasjon og åpenhet.
Innsamlingskontrollen har hatt Misjonen Jesus Leger på sin OBS-liste siden 2018. Listen er en oversikt over aktører som de anser som useriøse, og som de derfor ikke anbefaler å støtte.
– Burde vært hovedmålet
Haugen reagerer på at Pedersen ikke har vært mer åpen overfor giverne om at en så stor andel av pengestrømmen ender opp i Canada.
– Når India overveldende presenteres som hovedformål, er det klart at giver også forventer at pengene går til India. Når skjevfordelingen er så stor som det som fremkommer her, er det underlig at ikke Canada presenteres som det overordnede målet, med klare behov, formål og eventuelle resultater.
Lotteri- og stiftelsestilsynet stilte tydelige krav til Misjonen Jesus Leger etter tilsynet for fire år siden.
På spørsmål om hvordan de reagerer på at bare tre prosent av stiftelsens overføringer til utlandet går til India, svarer de:
– Styret må sikre at midlene går til det formål som stiftelsen formidler til giverne at de skal gå til, sier seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet, May Helen Vik, til Dagen.
– Vi forventer at styret rydder opp i dette og ville forventet at situasjonen i stiftelsen er bedre nå etter at vi hadde tilsyn med dem i 2019, legger hun til.
Kan avsette styret
Svein-Magne Pedersen er både styreleder og daglig leder i stiftelsen Misjonen Jesus Leger. Kona Solveig sitter også i styret.
– Stiftelser må sikre god internkontroll. Av disse hensyn anbefaler vi også generelt ikke stiftelser å ha daglig leder og styreleder lagt til samme person.
På spørsmål om Stiftelsestilsynet vil foreta seg noe i denne saken, svarer de at de gjør løpende kontroller av tips som kommer inn.
– Dersom det er fare for alvorlige forhold, for eksempel at store beløp går utenfor formålet eller at det begås gjentakende brudd på lovkrav, vil dette kunne innebære brudd på styrets vesentlige plikter. Vi kan da avsette styremedlemmer som en reaksjon, forklarer Vik.
Kuttet støtte på grunn av «dårlig økonomi»
Dagen har orientert Svein-Magne Pedersen om funnene i denne saken. Han har ikke besvart våre henvendelser, men har i løpet av helgen lagt ut en Facebook-post om arbeidet i India og Canada.
– Vi lar oss ikke stoppe av løgner fra media som ønsker å sverte oss med manglende forståelse for misjonsarbeid og som vil bremse vårt arbeid for å vinne verden for Gud, skriver Pedersen i et Facebook-innlegg i helgen.
Han mener selv at han har holdt giverne løpende informert om aktiviteten i Canada, og ramser opp blant annet støtten til pinsemenigheten og rusarbeidet i Abbotsford.
– På grunn av dårlig økonomi har vi for tiden måttet ta en pause i støtten. Vi mottar omtrent ingen støtte fra Canada til vårt arbeid der i landet. Støtten til driften av arbeidet i Canada kommer 99 % fra MJL (Misjonen Jesus Leger, journ. anm) i Norge. Når folk støtter oss i Norge, er de også med på å støtte arbeidet i Canada og ellers i verden. Alt går i felleskassen.
Pedersen skriver at sønnene og svigerdøtrene har de samme arbeidsoppgavene i Canada, som de hadde i Norge.
– Ta seg av regnskap for Canada og Norge, oversettelse av mine bøker til engelsk, teksting av TV-programmer til store deler av verden, holde kontakt med misjonsvenner fra hele verden som kontakter oss, og forbønn for de som ber om det.
India er «først på listen» – men har ikke råd
Om arbeidet i India skriver Pedersen at stiftelsen bare «har hatt råd» til å bygge 20 brønner.
Dette forklarer han med at de innsamlede midlene først og fremst blir brukt på misjonsbasene i Norge og Canada. Det som blir til overs, sendes til India og andre land.
– Jeg har fått navnet på rundt 1300 evangelister i India som står under vår paraply, men vi har hittil ikke hatt råd til å støtte dem økonomisk. Når midlene kommer inn, er de først på listen til å få støtte, forteller Pedersen.
Avsløring: Svein-Magne Pedersen ber om millioner til nødhjelp. Bare noen få prosent kommer fram
Denne saken er presentert i en mal som fungerer best i mobilens nettleser. For å lese saken kan du gå inn på dagen.no eller trykke på denne lenken.