SAVNER KONTAKT: I en serie om Sannhetens Ord Bibelsenter sommeren 2021 fortalte «Fredrik» at han savnet å ha kontakt med sønnene.

Avslutter prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter

Lederne for prosessen fant «grenseoverskridende kontroll» i en «altoppslukende menighet». De sier det er utenfor deres mandat å fordele skyld. – Vi har beskrevet hvor vi tenker det overordnede ansvar skal plasseres, sier de.

Publisert Sist oppdatert

Til fredagens generalforsamling i Sannhetens Ord Bibelsenter leverte baptistpastor Bjørn Olav Hansen og tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet , Terje Aadne, et femsiders dokument om sine funn og anbefalinger etter en prosess som tok til i april 2021 og har fortsatt frem til nå.

Sannhetens Ord Bibelsenter ble landskjent da den ble bombet i 2003 og har siden levd med anklager fra familie og tidligere medlemmer om at det foregår manipulasjon og sterk kontroll i forsamlingen. Kritikerne har hevdet at lederskapet har hindret dem i å ha kontakt med sine kjære i menigheten.

PROSESSLEDER: Baptistpastor Bjørn Olav Hansen har sammen med tidligere generalsekretær, Terje Aadne, ledet en prosess i Sannhetens Ord Bibelsenter.

Ønsket ikke en prosess i media

Bjørn Olav Hansen og Terje Aadne har i liten grad vært villige til å la seg intervjue underveis i prosessen, men lovet Dagen et sluttintervju etter generalforsamlingen. Dette forklarer de med at de ikke har ønsket «at saken med så mange sårbare historier skulle prosesseres i media».

– Det har Dagen ikke respektert, sier de, med henvisning til at Dagen likevel valgte å skrive om menigheten i juni 2021 og utover.

Funn etter prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter

Lederskapet ga i april 2021 baptistpastor Bjørn Olav Hansen, som er mangeårig gjestetaler i Sannhetens Ord Bibelsenter, og Terje Aadne, tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet et mandat til å styre prosessen i forbindelse med krisen som menigheten befant seg i. Selv trakk de fire pastorene seg tilbake fra rollen som åndelig lederskap, men fortsatte som styre for Sannhetens Ord Bibelsenter. De har hatt «praktisk ansvar for menighetens drift».

Dette er Aadne og Hansens funn:

• Selvstendighet: En selvstendig menighet som mangler tilsyn.

• Ledelse: Den samme ledelse i mer enn 20 år. Vedtektene har ikke åpnet for valgbarhet til styre og lederskap, kun selvsupplering, noe som hindrer menigheten i å velge/gi tilslutning og legitimitet til ledelsen.

• Vedtekter: Oppløsningsparagraf mangler beskrivelse av hvordan menigheten kan vedta oppløsning og hvor midlene i så fall skal plasseres. Vedtektene mangler også en tydelig beskrivelse av generalforsamlingens dagsorden når det gjelder valg, rapporter og arbeidsplaner.

• Grenseoverskridende kontroll: Både lederskap og andre med verv i menigheten har bidratt til kontroll og innblanding i familierelasjoner, anbefalinger om ikke å ha kontakt og brutte relasjoner. I tillegg har det vært gitt råd om ikke å omgås «de utenfor».

Bønneleder har vært hovedansvarlig for et kontrollregime og lederskapet har hatt kjennskap til og bidratt til at deler av kontrollen har kunnet utvikle seg og fortsette. Lederskapet har hatt et overordnet ansvar for at dette har kunnet finne sted og utvikle seg over tid.

• Åndeliggjøring: Åndeliggjøring har vært et usunt trekk ved deler av menighetslivet og gitt rom for usunn kontroll over andres liv.

• Et altoppslukende menighetsliv: Kombinasjonen av forpliktelse og kontroll har ledet til et altomfattende menighetsliv hvor et liv utenfor menigheten i mange tilfeller har blitt prioritert bort.

• Bønn med fokus på omvendelse: Bønnemøter og bønn etter gudstjenester har hatt særlig fokus på omvendelse og særlig ved kritikk av bønneleder. Bønneleder har utvist manipulerende kontroll ved å mane til omvendelse.

• Usunn bruk av profetier: Mange profetier i Sannhetens Ord Bibelsenter har hatt en kontrollerende og manipulerende tendens både før og etter krisen i 2021.

Kilde: Rapport fra Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen om prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter, 2021 og 2022.

Grenseoverskridende kontroll

I forkant av generalforsamlingen skrev Dagen at den ferske rapporten fastslår at lederskapet har drevet «grenseoverskridende kontroll» i en «altoppslukende menighet».

I et intervju på Zoom på mandag kveld sier Aadne og Hansen at deres mål var å lytte til de ulike stemmene og følge mandatet som de fikk til å lede prosessen gjennom krisen som menigheten befant seg i. De skulle også gi råd og veiledning om veien videre.

Er dere fornøyd med egen innsats?

– Det har vært en krevende prosess som vi har jobbet oss gjennom skritt for skritt, sier Bjørn Olav Hansen.

Terje Aadne er enig.

– Vi har tatt prosessen der vi tenkte den skulle gå og er der vi er i dag.

PROSESSLEDER: Tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet, Terje Aadne, har sammen med baptistpastor Bjørn Olav Hansen ledet en prosess i Sannhetens Ord Bibelsenter.

Ville gjøre det mulig å oppløse menigheten

Funnene deres er svært alvorlige, men konsekvensene bærer ikke i like stor grad preg av det. Rapporten går rett fra funn til å foreslå å anbefale endringer i vedtektene. Der foreslår dere en ny struktur i menighetens liv som gjør det vanskeligere å legge ned menigheten. Hvorfor er det slik?

– Jeg er ikke enig i at de nye vedtektene gjør det vanskeligere å legge ned menigheten. Eksisterende paragraf om oppløsning hadde ingen beskrivelse av hvordan menigheten kan vedta oppløsning og hvor midlene i tilfelle skulle plasseres. Vårt poeng var å gjøre det mulig å oppløse menigheten, ikke det motsatte, sier Aadne.

Han fortsetter:

– Når vi gikk rett fra funn til råd om veien videre, så henger det sammen med vårt mandat.

Om oppløsning av menigheten i gamle og nye vedtekter i Sannhetens Ord Bibelsenter

I dagens vedtekter står det slik: «Om trossamfunnet skulle oppløses vil menighetens protokoller overføres til Fylkesmannen. Alle forpliktelser av økonomisk og juridisk bindende art vil da ordnes og gjøres opp, samt at regnskapet avsluttes».

I forslag til ny ordlyd som ble lagt frem på generalforsamlingen står det slik: Sannhetens Ord Bibelsenter kan oppløses ved vedtak med 3/4 flertall i to på hverandre følgende generalforsamling/ ekstraordinær generalforsamling med minimum et år imellom. Ved første gangs behandling skal generalforsamling/ekstraordinær generalforsamling gjøre vedtak ved simpelt flertall om den videre disponering av Sannhetens Ord Bibelsenters midler i tråd med SOB sitt formål, jfr. § 3, samt fullmakt til den praktiske gjennomføring av oppløsningen.

Samsvarende med foranstående skal det ikke skje noen tilbakeføring av midler til nåværende eller tidligere medlemmer ved oppløsning, da ingen av disse inkludert styret skal ha personlig gevinst av boet.

Ingen som kan anses for å ha fremtredende personlig eller økonomisk særinteresser i menighetens midler, skal delta i denne behandlingen.

Om menigheten skulle oppløses vil menighetens protokoller overføres til Statsforvalteren.

Hadde det ikke vært naturlig at dere sa noe om ansvar for situasjonen som eksisterer i menigheten?

– Det har vi allerede gjort i samtalene våre, svarer Hansen.

– Det har ikke vært i vårt mandat å fordele skyldspørsmålet, men vi har beskrevet i vår rapport hvor vi tenker det overordnede ansvar skal plasseres, legger Aadne til.

Er det naturlig med en slik avgrensning når det kommer frem så alvorlige ting?

– Det var mandatet vi fikk, gjentar Aadne.

Oppgjør i menigheten

Slik dere ser det: Er det tatt et skikkelig oppgjør i Sannhetens Ord Bibelsenter i denne prosessen?

– Jeg vil påpeke at vi har hatt en generalforsamling hvor våre forslag til veien videre, vedtekter og en ny struktur er gjennomgått. Det er også blitt arbeidet med hva menigheten skal gjøre fremover, sier Aadne.

Her svarer du ikke på spørsmålet?

Dagen har stilt Aadne spørsmålet igjen, skriftlig, men han har ikke benyttet seg av muligheten til å svare.

Grunnlag for å ekskludere bønneleder

I rapporten står det: «Bønneleder Astrid Bentsen meddelte i april lederskapet at hun ønsket å tre ut av lederskapet. Deretter ble Astrid Bentsen 21. april avsatt som bønneleder og del av lederskapet og utmeldt fra menigheten».

På hvilket grunnlag ble Astrid Bentsen ekskludert i april i fjor?

– Det er et vedtak som ble gjort av daværende styre, svarer Hansen.

Kan dere si mer om hvorfor?

– De gjorde funn som tilsa at hun ikke kunne inneha vervet lenger. Dette vedtaket har ikke vi vært borte i, legger han til.

– Vi vet at det har skjedd og har skrevet det i rapporten, men det har ikke hatt innvirkning på historikken, sier Aadne.

Fritak for eksklusjon

På hvilket grunnlag er de andre pastorene fritatt eksklusjon? Skal bare Bentsen rammes?

– Det er styret som har tatt beslutningen før vi kom inn i prosessen, svarer Aadne.

(Pastorene utgjorde både lederskap og styre i Sannhetens Ord Bibelsenter frem til de nye vedtektene kom på plass i forbindelse med generalforsamlingen på fredag, journ. anm.)

Aadne fortsetter:

– Da vi ble bedt om å ta over, trådte pastorene til side mens prosessen foregikk. I rapporten står det tydelig at lederskapet har et overordnet ansvar for det som har foregått, sier Aadne.

Er det tilstrekkelig?

– Jeg tenker at det ikke er opp til oss, svarer Aadne.

Er det en svakhet ved mandatet, at dere ikke har kunnet fordele skyld?

– Vi har oppfattet vårt mandat til å være å avdekke problemene, komme med råd og veiledning om veien videre og foreslå tiltak som kan skape endring. Vi har kommet med anbefaling om et arbeidsdokument som ble vedtatt av generalforsamlingen. Det er forpliktende for det nye menighetsrådet og handler om temaene som vi tok opp i vår rapport, svarer Aadne.

PLANER: Slik skulle nytt kirkebygg se ut. Nå er salg av tomten en av sakene som Sannhetens Ord Bibelsenter må avklare fremover.

Nedleggelse av menighet

I rapporten står det:

«De viktigste spørsmålene som er reist, men ikke foreslås behandlet i generalforsamlingen er:

* Nedleggelse av menighet

* Salg av tomten

* Fordeling av menighetens midler»

Var det aldri aktuelt for dere å foreslå nedleggelse etter så dramatiske funn?

– Disse spørmålene ble reist, men de forrige vedtektene ga ikke rom for det. De ble behandlet i generalforsamlingen, ved endring av vedtektene, sier Hansen.

Gikk det ikke an å oppløse menigheten med de gamle vedtektene?

– En ting er om det er mulig eller ikke mulig. En annen ting er om det er riktig å gjøre det i forhold til vedtektene som var, og da blir det juridisk vanskelig. Når vi legger til rette for at menigheten kan oppløses, så kan menigheten selv velge veien videre. Det sier vi også i rapporten «Menigheten må selv vurdere videre liv». Det har vært et ønske om å selge tomten, men vi tenker det ikke kan behandles hvis det ikke er en oppløsningsparagraf. Derfor tenker vi at disse spørsmålene må tas etter generalforsamlingen.

Kunne generalforsamlingen ha funnet ut av det der og da?

– Vi har valgt, etter juridiske råd, hva slags gode paragrafer som eksisterer for at en menighet eventuelt, hvis de ønsker det, skal kunne oppløses på en god måte. Dette er gjort for å ha gode avstemmingsrutiner for oppløsning og avgjøre hva midlene skal brukes til, sier Aadne og viser til foreningsrettslige prinsipper som skiller seg fra de som gjelder for aksjeselskap.

LOKALER: Sannhetens Ord Bibelsenter har siden starten i 1994 holdt til i Vaterlandsveien 33 i Slemmestad i Asker. De leide lokalene ligger i et næringsområde like ved den nedlagte sementfabrikken.

Navnet Sannhetens Ord Bibelsenter

Kan dere forstå at enkelte opplever det som et hån at menigheten kaller seg «Sannhetens Ord» etter de kritikkverdige forhold som dere har slått fast at eksisterer i deres rapport?

– Det ligger utenfor vårt mandat å kommentere, sier Bjørn Olav Hansen.

– Vi er klar over at det har vært mange erfaringer av smerte og har stor forståelse for hvordan det oppleves, men nå har menigheten valgt et nytt menighetsråd og en ny vei videre. Så vil det vise seg hvordan det blir.

Tilknytning til kirkesamfunn

Dere kommenterte utfordringer ved at menigheten er selvstendig. Kommer Sannhetens Ord Bibelsenter til å knytte seg til et kirkesamfunn?

– Det må det nye menighetsrådet jobbe videre med, sier Hansen.

– Vi har anbefalt det nye menighetsrådet å vurdere tilknytning til et annet kirkesamfunn, supplerer Aadne.

Har dere kommet med et konkret forslag?

– Nei, det har vi med vilje ikke gjort. Vi tenker ikke at vi med vår bakgrunn skal komme med forslag, men det finnes gode alternativer. Det er en prosess som vil ta tid og kan ikke bare avgjøres på en generalforsamling. Dialog må finne sted. I arbeidsplanene for menighetsrådet som ble vedtatt på generalforsamlingen står det at de skal arbeide videre med dette spørsmålet, sier Aadne.

Lederskapets taushet

Lederskapet har aldri latt seg intervjue, verken i 2016, da Dagen hadde en serie om menigheten, eller i 2021 og 2022. Pastorene har nesten konsekvent møtt henvendelser fra media med taushet. Dere som kjenner menigheten godt: Hvorfor er det slik?

– Det må være deres eget valg, svarer Hansen.

– Jeg tror ikke vi skal uttale oss om det, legger Aadne til.

(Rune Gravdal, Bent Gabrielsen og Per Kristian Graff har kommet med to korte uttalelser nylig. En i forbindelse med Kims kronikk i Dagen og en i forbindelse med artikkelen «Etterlyser et skikkelig oppgjør i Sannhetens Ord» etter generalforsamlingen. Se sistnevnte nederst i artikkelen, journ. anm)

Lojalitet til medlemmene

Flere som Dagen har snakket med sier at dere er «kjøpt og betalt». Dere er blitt rekruttert av lederskapet til dette oppdraget og har mottatt lønn for det. Har dere klart å ha lojaliteten deres hos medlemmene og de nå utmeldte medlemmene?

– Jeg mener vi har prøvd å ha lojaliteten vår hos de som er medlemmer nå og de som har meldt seg ut, sier Aadne.

– Det er ganske vanlig at en blir lønnet for et oppdrag. Vi har fått lønn og har vært åpne om det, og det har stått i vår rapport, sier Hansen.

– Opplever ikke at vi er blitt brukt

Er det mulig, slik dere ser det, at lederskapet har skjøvet dere foran seg til å ta belastningen i prosessen, mens de har sluppet unna?

– Jeg har ingen slik opplevelse, svarer Bjørn Olav Hansen.

– Vi har fått et mandat og har gjort det vi opplever er riktig. Prosessen er krevende og veien blir til mens vi går. Jeg opplever ikke at vi er blitt brukt slik at de skal gå fri, sier Aadne.

Men faktum er at pastorene går fri?

– Det er din vurdering, svarer Hansen.

– I vår rapport har vi beskrevet tilstanden i menigheten og pekt på et overordnet ansvar. Vi har ikke et mandat til å utdele juridisk skyld, supplerer Aadne.

KONTROLL: Tidligere medlemmer i Sannhetens Ord Bibelsenter har fortalt Dagen at lederskapet blandet seg inn i deres økonomiske forhold, kjærlighetsliv, studievalg og vennskap og at de splittet familier aktivt.

Mange utmeldinger

Er dere forundret over at nærmere 70 medlemmer nå har meldt seg ut?

– Vi er overrasket over at så mange meldte seg ut tidlig. Nesten 40 medlemmer meldte seg ut før 12. september. Vi har ikke lagt press på noen om å bli eller å melde seg ut i løpet av prosessen, men det er klart at de stemmene ville vi gjerne hatt med videre, svarer Aadne.

Uten kontakt med familien i 20 år

Mange medlemmer i Sannhetens Ord Bibelsenter har ikke hatt kontakt med sine kjære på over 20 år, enkelte enda lenger. Har dere ytt dem rettferdighet gjennom denne prosessen?

– Det er vanskelig å ha en formening om hvordan andre opplever det, svarer Hansen.

– Rundt midtveis i prosessen ble menighetens medlemmer gitt tilbud om gruppesamtaler, sjelesorgsamtaler og å få dekket et begrenset antall timer hos psykolog. Vi har pekt på funnene og skrevet en rapport. Vi har hørt alle stemmene, men å vurdere skyldspørsmål har ikke vært en del av vårt mandat, sier Aadne.

De to mennene regner prosessen og deres oppgave med den for å være avsluttet.

Dagen har gitt Rune Gravdal, Per-Christian Graff og Bent Gabrielsen mulighet til samtidig imøtegåelse, men de skriver at de har ingen tilføyelser utover svaret de tidligere har gitt:

Uttalelse

Bent Gabrielsen, Per-Kristian Graff og Rune Gravdal har i over 20 år vært pastorer i Sannhetens Ord Bibelsenter. Gravdal trekker seg nå som pastor, mens de to andre fortsetter som leke medlemmer i menighetsrådet. De tre har sendt Dagen følgende uttalelse:

Sannhetens Ord Bibelsenter har siden april 2021 vært inne i en prosess med ekstern hjelp. Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen har vært hentet inn for å hjelpe menigheten i en svært vanskelig tid. De har ført en åpen og inkluderende prosess hvor alle i menigheten har vært invitert med.

Deres rapport beskriver områder i menigheten hvor det har forekommet en usunn praksis. De kommer også med gode råd og veiledning for veien videre. Det har vært en del av mandatet til Aadne og Hansen å håndtere mediene og vi har valgt å ikke kommentere underveis. Vår erfaring er at mediene er lite egnet for konfliktdemping og for å skape forsoning.

Dette har blitt håndtert i prosessen med de berørte, og det er her det har vært naturlige for oss å delta. Vi har stor forståelse for at det finnes ulik oppfatning av prosessen og av vår håndtering av situasjonen.

Nå er den eksterne prosessen ferdig og det er viktig for menigheten å gjøre nødvendige endringer og samtidig ta vare på det gode og bygge videre på det.

Vi ønsker å komme med en offentlig beklagelse til alle berørte som har hatt vonde opplevelser med Sannhetens Ord Bibelsenter. Dette er noe vi er oppriktig lei oss for.

Dagen har kontaktet den tidligere bønne- og omsorgslederen, Astrid Bentsen på sms med tanke på å sende eller lese opp artikkelen, men hun har ikke svart. Det har heller ikke grunnlegger og tidligere pastor, Normann Olsen gjort.

Sannhetens Ord Bibelsenter

* Sannhetens Ord Bibelsenter, Slemmestad nær Asker, ble stiftet 16. januar 1994.

* Menigheten ble nasjonalt kjent da den ble bombet i 2003.

* I tiden etter angrepet og under rettssakene stod flere personer frem og fortalte at de hadde mistet kontakten med barn, foreldre eller ektefeller som følge av virksomheten i menigheten.

* En gruppe bestående av familie og tidligere medlemmer har i mange år forsøkt å rope varsku om forholdene i menigheten.

* De siste årene har menigheten hatt rundt 100 voksne medlemmer og 25 barn.

* Bønne- og omsorgsleder Astrid Bentsen (86) var frem til april i fjor del av lederskapet sammen med de fire pastorene. 21. april ble hun avsatt som bønneleder og del av lederskapet og utmeldt fra menigheten.

* Normann Olsen (grunnlegger, 70) meldte seg ut av menigheten i august i fjor sammen med sin familie.

* Lønnet pastor har frem til generalforsamlingen 11. februar i år vært Rune Gravdal (52). Per-Kristian Graff (50) og Bent Gabrielsen (58) har også vært pastorer frem til nå. De to går inn i menighetsrådet etter ny struktur.

* I 2019 (siste normale år før korona) mottok menigheten 123 000 kroner i støtte fra stat og kommune og hadde 14 millioner i egenkapital. Hvert voksent medlem ga i snitt mer enn 40 000 kroner i året.

* Menigheten mottok 146 000 fra stat og kommune i 2020 som har gått til drift og aktiviteter, ifølge årsrapporten for 2020. Egenkapitalen var på 16,5 millioner hvorav over 12 millioner i fast eiendom ved utgangen av året. Egenkapitalen var på 16,7 millioner i 2021 hvorav over 12,5 millioner i fast eiendom ved utgangen av året.

Årsregnskapet for 2020 viste et overskudd på 1,9 millioner kroner. I 2021 var overskuddet på 252 000 kroner.

Menigheten hadde 115 medlemmer 1.1.2020, hvorav 88 fra Asker. 1.1.2021 var det 107 voksne innmeldt og 20 barn. Ved årets utløp var det 53 voksne og fire barn, ifølge årsrapporten.

* Sannhetens Ord har kjøpt tomt med tanke på å oppføre et menighetsbygg med 300 sitteplasser i i Slemmestad. Arbeidet er satt på vent blant annet på grunn av den pågående prosessen i menigheten.

Kilde: Årsrapport og årsregnskap, menighetens hjemmeside, avisartikler

Powered by Labrador CMS