Avviser at forbud mot «homoterapi» truer trosfriheten
Statsminister Erna Solberg (H) og likestillingsminister Abid Raja (V) forsvarer forbud mot konverteringsterapi i intervju med Dagen.
Torsdag la fire statsråder fram regjeringens handlingsplan mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika.
Pride-flagget var heist på utsiden og dekorerte også rommene på innsiden av regjeringens representasjonslokaler like bak Slottet.
Støtter konverteringsterapi
Den forrige planen var fra 2016.
– Hva er det viktigste som er nytt?
– Jeg mener at fokuset vi nå har på enda mer kunnskap, kommer til å være viktig, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagen.
Hun påpeker at det er avgjørende å vurdere om tiltakene treffer etter hensikten.
– Konverteringsterapi er selvfølgelig også et viktig tema i denne sammenhengen, sier Erna Solberg til Dagen.
Ser ikke trussel
De to siste årene har forsøk på å endre menneskers seksuelle identitet eller orientering gjennom behandling eller ritualer, vært mye diskutert. Det skjedde etter at serien «Homoterapi» fra VG-tv satte temaet på dagsordenen.
Både Solberg og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) fremhevet forslaget til forbud mot såkalt konverteringsterapi for skeive.
– En del er bekymret for at LHBTIQ-rettigheter skal true trosfriheten i samfunnet. Hvordan reflekterer du rundt dette?
– Jeg tenker at de rettighetene truer ikke. Jeg tror vi må leve med aksepten av mangfold. Samtidig skal vi respektere trosfriheten. Men det er klart at din frihet stopper ved min frihet når de møter hverandre. Det er er en grense for din frihet når den går ut over min rett og mine friheter, sier Solberg.
Leter etter balansepunkt
Hun mener det alltid vil være slik i et samfunn og at det avgjørende er å finne balansepunktet.
– Akkurat nå tror jeg det er mer utfordrende at LHBTQI-rettigheter blir kjørt tilbake i verden og får vanskeligheter, og også at religiøse begrunnelser brukes til dette, enn det motsatte, sier Solberg.
Kritikere har innvendt at et slikt forbud kan skape usikkerhet om hva som er tillatt av forkynnelse, veiledning og sjelesorg.
Så langt er det bare Malta og Tyskland i Europa som har innført et forbud, men Storbritannia har varslet det samme. Underhuset i Canada vedtok kriminalisering av slik terapi denne uken.
Åpen høring
– Hvordan vil du ha dialog med trossamfunn om konverteringsterapi?
– Vi skal lage en høring. Og derfor har jeg sagt at vi skal være litt åpne om de dilemmaene som ligger i dette, nettopp fordi vi ikke skal miste det som er bra, sier Solberg.
Hun understreker at den som opplever å bli glad i et annet menneske, kan ha behov for å snakke med noen.
Gråsoner
Statsministeren erkjenner at «det er noen vanskelige gråsoner i dette spørsmålet».
– Så tror jeg det aller viktigste er den normgivende biten av et slikt lovforbud. Det vil bety at man får vekk de utvekstene som er, hvor folk opplever sterkt press i sin egen menighet for å forandre seg.
– Vanskelig livssituasjon
– Er det et paradoks for deg som en konservativ politiker å bruke såpass sterke politiske virkemidler for å skape holdninger i befolkningen?
– Det er ikke bare holdninger. Vi skal også sikre at handlinger ikke skjer. Og det er de handlingene vi skal forby. Det er de handlingene som setter andre mennesker i en veldig vanskelig livssituasjon, sier Solberg.
– Ble opplyst
Under presentasjonen av handlingsplanen fortalte kultur- og likestillingministeren at han vokste opp i det han kalte et pietistisk miljø.
Fra sin muslimske oppvekst og som ung mann var han avvisende til seksuell utfoldelse i strid med tradisjonell islamsk forståelse.
– Men Norge opplyste meg, sa Raja.
– Hvordan ville den unge Abid Raja kommentert en slik handlingsplan som den vi har sett i dag?
– Jeg har vært så heldig at jeg har fått ta en mental verdireise, sier Raja til Dagen.
– Fri i hodet
Juristen uttrykker takknemlighet til blant annet bibliotekarer, medstudenter og partiet Venstre for at de har slipt og formet ham.
– Jeg er kommet dit at jeg er fri i mitt hode. Jeg tenker at frihet er den viktigste verdien vi har. Og fra frihet springer både kjærlighet og alt ut. Det er ikke til å leve med at vi ikke skal kjempe fram friheten. Det er derfor jeg er politiker, sier Raja.
– Må ikke, men kan
– Det er flere diskrimineringsgrunnlag som norsk lovgivning skal ta hensyn til, blant annet trosfrihet. Hvordan tenker du om forholdet mellom LHBTIQ-rettigheter og trosfrihet?
– Heldigvis har vi et fantastisk juridisk miljø, det fremste av de alle, i lovavdelingen, sier Raja, med henvisning til denne avdelingen i Justisdepartementet.
Han opplyser at de har utarbeidet en omfattende utredning som tar hensyn til både Grunnloven og Norges internasjonale menneskerettsforpliktelser.
Det gjelder ytringsfrihet, religionsfrihet, retten til privatliv og retten til familieliv.
– De har konkludert med at vi kan forby konverteringsterpi. Vi må ikke, men vi kan. Derfor har regjeringen bestemt seg for at vi skal forby dette, sier Raja.
«Behandlingsliknende preg»
Han forklarer at forslaget til forbud vil omfatte handlinger og ytringer som har til formål at «du skal bli kvitt din seksuelle orientering», hvis de har et behandlingsliknende preg.
– Det betyr også at du vil kunne dømmes til fengsel hvis man finner bevis for det, sier Raja.
– Er det et paradoks for deg som en liberal politiker å bruke såpass sterke politiske virkemidler for å fremme bestemte holdninger i befolkningen?
– På en side har du ytringsfrihet som står som en påle, også for meg som liberal politiker, sier Raja.
Frihetens grenser
Samtidig viser han til at ærekrenkelser, visse pornografiske uttrykk, alkoholreklame, rasistiske ytringer og trusler er forbudt.
– Ytringsfriheten står sterkt, men må oppveies mot andre typer rettigheter og friheter, sier Raja.
Han mener det samme gjelder religionsfriheten.
– Når religion blir et menneskelig psykisk press for at et annet menneske skal endre seg selv, da er du egentlig ikke i religionens frihet. Da er du i religionens press og manipulering, sier han.