Avviser at karismatikk er grunn til forbigåelse
«En samlet vurdering» hevder bispedømmerådet ligger bak beslutningen om at tidligere Oase-leder Einar Ekerhovd for andre gang blir forbigått i presteansettelser.
- Einar Ekerhovd har en profil som er helt ok, sier bispedømmerådsleder i Bjørgvin, Inger Helene Thingvold Nordeide og benekter at den tidligere Oase-lederens karismatiske stil har stått i veien for hans ansettelse.
Et enstemmig menighetsråd i Loddefjord i Bergen ønsket seg den tidligere Oase-lederen som ny sokneprest. På tilsettingsmøtet valgte bispedømmerådet i Bjørgvin likevel annerledes, fortalte Dagen fredag.
- Dette er et resultat av en samlet vurdering, forklarer bispedømmerådsleder i Bjørgvin, Inger Helene Thingvold Noreide.
- Vi er kjent med menighetens innstilling. Det er andre hensyn som vi som arbeidsgivere må ta. Vårt ansvar er å gjøre en samlet og helhetlig vurdering ut fra alle opplysninger som fremkommer. Ikke bare om søkerne, men om forhold som gjelder hele bispedømmet.
To dager før tilsettingsmøtet møtte bispedømmerådet Loddefjord menighet og menigheten mener deres ønsker ble lovet å bli respektert. Dette avviser nå Noreide, som mener de kun lovet å lytte til menigheten.
- Det gjorde vi. Utfallet ble imidlertid et annet.
Samlet vurdering
- Einar Ekerhovd har en karismatisk profil. Er det den som har stått i veien for ham her?
- Einar Ekerhovd er en prest i Den norske kirke med en profil som er helt ok. Det har ikke noe med det å gjøre. Dette er et resultat av en samlet vurdering.
- Loddefjord menighet opplevde at dere overså deres ønske også i valget av kapellan. Hva er det som gjør at bispedømmerådet så lett ser bort fra menighetens ønsker?
- Vi ser alltid på menighetens ønsker som et av flere forhold som må tas med i vurderingen, hevder Noreide.
Som før
- Menighetene i Den norske kirke er i en løsrivelsesprosess fra staten med forventning om å bli hørt i en demokratisk prosess. Bryter dere ikke med den?
- Ansettelsesprosessen har ikke endret seg hverken i kirkeforliket eller i den veien som er staket ut for ny kirkeordning. Det er fortsatt bispedømmerådet som ansetter prester. Soknerådet har uttalelsesrett. Slik er alt som før. Det kan eksistere ulike forventninger, men ingenting har endret seg.
- Dere gjorde det samme i Os menighet og ansatte en annen en det menighetsrådet hadde innstilt på. Bør det ikke være unntaket heller enn regelen at bispedømmerådet går mot menighetsrådets innstilling?
- Som arbeidsgiver må vi se på flere forhold i og med at tilsettingsansvaret ligger hos oss. Da er det forutsatt at vi har innhentet referanser, at det er gjort intervju og ellers et grundig arbeid i forkant, der vi lytter til menighetsråd, innstillingsråd og prost. Det er alltid fint å gi menighetsrådet den presten de vil ha, men vi må se bredere. Både i Os og Loddefjord var prestene menigheten ville ha innstilt som nummer to.
- Det er ikke det samme?
- Nei, men det er ikke sjelden at nummer to ender i stillingen.
Dårligfungerende demokrati
Torstein Sætre, menighetsrådsleder i Loddefjord er skuffet over bispedømmerådets valg.
- Når vi har en enstemmig innstilling og har gitt uttrykk for vårt ønske overfor representanter i bispedømmerådet, så synes jeg at demokratiet i kirken fungerer dårlig.
Han presiserer at valget vil bli respektert, men ønsker like fullt å gi uttrykk for at valget ikke er gjort på en god måte.
- Vi har ingen ting imot den personen som er ansatt. Han er hjertelig velkommen hos oss, men det er merkelig at de som er lenger oppe i systemet skal tenke at vi trenger en annen prest enn vi selv ønsker oss.
- Har du forståelse for at bispedømmerådet må ivareta flere hensyn?
- I utgangspunktet har jeg det, men vi kjenner Ekerhovd godt som vikar gjennom flere måneder hos oss. Han fungerte godt med stab, råd og menighet, og vi kan ikke se at det skal være noe som skulle tilsi at han ikke skulle få stillingen. Han har sammenfallende egenskaper med det vi trenger.
Takknemlig for tillit
- Bernt Forstrønen har også en karismatisk profil. Blir menighetens teologiske ståsted likevel ivaretatt, tror du?
- Det tror jeg absolutt. Han vil passe godt både teologisk og i forhold til hvordan vi driver menighet på. Vi er en karismatisk, sentrumsteologisk menighet i Den norske kirke. Dette er ikke noe dårlig valg, men vi er ikke blitt hørt i tilstrekkelig grad.
Bernt Forstrønen, som er blitt tilsatt i Loddefjord, ønsker ikke å uttale seg om ansettelsesprosessen. Han uttrykke takknemlighet over tillitten fra menighet og bispedømmeråd og vil takke ja til stillingen.
DAGEN