Avviser helvete i pensjonistmagasin

I en artikkel i «Vi over 60» beroliger Hamar-prest Helge Hognestad med at det ikke finnes et helvete. Grethe Martinsen opplever at artikkelen har stikk motsatt effekt.

Publisert Sist oppdatert

I juliutgaven av pensjonistmagasinet «Vi over 60», spør en eldre kvinne hva som venter henne ved livets slutt.

Hva om jeg ender opp på feil sted, undrer hun. Mannen som svarer henne er den omdiskuterte, den tidligere presten i Hamar Helge Hognestad. Hans svar er at hun ikke trenger å være redd, for det ikke finnes noe helvete.

Forvalteransvar

79-år gamle Grethe Martinsen har holdt magasinet i snart fem år og mener innholdet i artikkelintervjuet «Hva skjer når vi dør?» er til å gråte over. For slik hun leser artikkelen har Hognestads ord motsatt effekt.

– Hadde det vært en hvem-som-helst som uttalte seg slik, hadde jeg ikke tatt det seriøst. Men som prest skal han råde mennesker og forvalte emnet på en god måte.

Her mener hun Hognestad feiler.

– Når helvete avskrives på denne måten, representerer man en usunn og usann teologi som leder mennesker feil vei. Det er ikke opp til oss å fjerne helvete etter hva vi synes passer. Det er et kolossalt ansvar å stå på en prekestol og forkynne Guds ord. Jeg mener Hognestad forvalter ansvaret sitt dårlig.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Tør ikke si ifra

Derfor skrev hun et innlegg til redaksjonen i «Vi over 60», et innlegg hun håper kommer på trykk.

– Jeg vet jeg snakker med store ord, men det gjør jeg fordi altfor mange prester og pastorer i dag ikke tør å si i fra når ting strider i mot sunn kristen teologi. Da svikter man den oppgaven man er satt til å gjøre. Det er forståelig og menneskelig at man ikke ønsker å støte noen, men når mennesker søker trygghet i møte med døden, er det viktig at det er Guds ord og sannhet som kommer dem i møte.

Overrasket

I 1984 måtte Helge Hognestad trekke seg fra prestegjerningen fordi flere mente han ikke holdt seg til den norske kirkes lære. I 2000 ble han på ny ordinert som prest, men ble tatt ut av ordinær prestetjeneste i 2011.

Hognestad overaskes over at hans ord til beroligelse, har motsatt effekt.

– Å? Det kan jeg ikke skjønne.

I artikkelen svarer Hognestad på spørsmålet om hva som skjer når vi mennesker dør. Responsen hittil har vært positiv.

– Jeg fikk en tekstmelding av en som takket for det jeg fortalte i intervjuet og som skrev at han trodde mange kom til å sette pris på det. Utover det har jeg ikke hørt noe. Ja, fram til nå.

Ha mener at hans svar i artikkelen helt i tråd med Bibelens lære.

– Jeg oppfatter min fortolkning og forståelse av Jesu budskap som sentralt bibelsk. Når Jesus snakker om fortapelse, tror jeg ikke han snakket om døden og livet etter døden. Jeg tror han snakket om livet her og nå. Slik jeg ser det, er fortapelse det som skjer når mennesket ikke lever ut det Guds rike som er på innsiden.

– At man kan fortapes i levende live?

– Ja, for det er når mennesket ikke utfolder sitt indre potensial, at man går fortapt. Jesu hovedbudskap var om liv og Guds rikes utfoldelse i mennesket. For meg er dette Jesu budskap som han utfordret mennesker til å se og kjenne.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Himmel, men ikke helvete

Hognestad erkjenner at han ikke er sikker på konkret hva som skjer etter døden, men tror at alle mennesker møter Guds kjærlighet og kommer til Guds lys.

– Alt er omsluttet av Guds kjærlighet som er universets grunnleggende kraft. Når jeg leser historien om Jesus, er det dette jeg hører, ikke først og fremst et budskap om livet etter døden. Men som mennesker som vet vi skal dø, er vi opptatt av hva som er etterpå. Det mener jeg Jesus ikke har snakket så mye om, så vi må slutte det ut fra det han ellers har sagt og gjort.

Hognestad oppfatter at Jesus snakker om «himmelen» eller «Guds rike» eller «evig liv» som en kvalitet ved livet her og nå.

– Det handler om å ha en indre erfaring og en indre erkjennelse av Gud. Da er ikke evig liv en tid i framtiden, men en kvalitet ved livet her og nå, hvor en erfarer Gud. Jeg tror som en har sagt at «universet er støttet av visdom, gjennomstrømmet av lys og omgitt av kjærlighet». Så «himmelen» for meg er nettopp det, universell visdom, lys, kjærlighet. Jeg tror himmelen finnes, men helvete er blant oss på jorden. Det er vi mennesker som skaper helvete.

Tier om helvete

Professor Ragnar Skottene ved Universitetet i Stavanger har inntrykk av at prester tier om helvete og en mistanke om at prester i takt med sekulariseringen i praksis har forlatt læren om to utganger.

– Man har fått en utbredt kristendomsforståelse uten ærefrykt for Gud. Prestene tier om det og kutter det ut. Det passer ikke inn, i hvert fall ikke i begravelser.

Skottene mener også at flere og flere prester i tillegg avskriver helvete på et teoretisk nivå.

Vi over 60

Ingjerd Strøm Skreien er redaksjonssjef i «Vi over 60». Hun opplyser om at artikkelen er skrevet på initiativ fra en frilansjournalist, og at tematikk og kildevalg er journalistens eget.

– Vinklingen i saken er tenkt mer psykologisk enn teologisk, skriver Strøm Skreien i en SMS til Dagen.

På spørsmål om valg av bilde i artikkelen som viser Hognestad i et kirkerom foran et glassmaleri av Jesus, svarer hun følgende:

– Bildevalget kunne muligens ha vært annerledes.

Powered by Labrador CMS