Avviser homokompromiss som løsning
Konservative kristenledere mener kompromissforslaget om å fastholde Den norske kirkes ekteskapsforståelse og samtidig innføre forbønnsliturgi for samkjønnede par, skaper større problemer enn det løser.
Nett-TV: Følg debatten om forbønns- og vielsesliturgi for homofile fra kl. 08.45
Teologiprofessor Harald Hegstad presenterte forslaget under den fem timer lange debatten på Kirkemøtet i Kristiansand lørdag kveld. Essensen er at kirken viderefører synet på ekteskapet som en ordning mellom én mann og én kvinne, men samtidig utarbeider en forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap mellom likekjønnede.
- Forslaget om en forbønnsliturgi er knappest et kompromiss selv om man vil forplikte kirken til en klassisk ekteskapsforståelse. Det vil komme omkamp på omkamp. Situasjonen blir ikke bedre av at man institusjonaliserer en forbønnsordning. Man går forbi det grunnleggende spørsmålet om hvorvidt homoseksuelt samliv er synd, sier Rolf Kjøde.
Den nylig avgåtte generalsekretæren i Normisjon er fortsatt leder for Evangelisk Luthersk Nettverk. Dette fellesskapet av organisasjoner og kirkesamfunn «samles på en plattform av tillit til Bibelen som Guds åpenbarte og pålitelige ord til oss under forpliktelse av alt den fastholder om kristen tro og kristent liv», ifølge egenpresentasjonen. Nettverket har ikke noe syn på hvilket kirkemedlemskap folk bør velge.
- Splitter konservative
Kjøde mener forslaget Hegstad presenterte, virker mot sin hensikt hvis målet er å sikre rom for det konservative synet.
- Det eneste man oppnår, er å splitte den konservative siden. Og det er det siste vi trenger nå. Målet må ikke være å samle Kirkemøtet om et vedtak, men å samle flest mulig om det som kan stå seg i en sannhetstest, sier Kjøde.
Han synes ikke det er noe godt argument at alternativet til et slikt vedtak kan bli verre for dem som har det tradisjonelle synet.
- Den trusselen har vært der i mange år. Og den vil fortsette å være der fordi man har gitt de liberale så stort spillerom. Det er skjedd ved at man understreker at man står sammen om evangeliet, sier Kjøde.
Han er forsiktig med å svare på hvilke konsekvenser vedtaket kan få for hans eget medlemskap i Den norske kirke.
- Det er en lang vei fram til liturgier eventuelt blir vedtatt. Kirkemøtet kan bare komme med en bestilling. Når den bestillingen i så fall blir levert, må vi forholde oss til endringen, sier han.
- Uløst konflikt
Talsmann for den konservative prestegruppen Carissimi, Dag Øivind Østereng, påpeker at det i dag ikke finnes liturgier som bygger på et tilsvarende kompromiss som blir foreslått i homofilisaken.
- Kirken må velge enten enten eller, sier han.
Selv det mest «konservative» forslaget fra flertallet i Kirkerådet - som innebærer at det ikke innføres liturgier, men overlater spørsmålet om forbønn til den enkelte prests pastorale skjønn - er etter Østerengs syn problematisk. Uansett hva som vedtas, mener han det vil bære preg av et kompromiss.
- Saken vil heller ikke ligge død. Man lader bare kanonene med nye argumenter ved å vedta dette forslaget. Hvorfor skal man stoppe på halvveien, spør han.
Sokneprest Sølvi Lewin tok lørdag til orde for at kirken burde frasi seg vigselsretten. Østereng tror det kunne være fornuftig i dagens situasjon.
- Det løser ikke konflikten om homofilt samliv, men jeg tror trykket på kirken blir mindre hvis man ikke lenger har formell ekteskapsinngåelse der, sier han.
Mens man tidligere har sagt at det finnes to forskjellige og uforenlige syn på homofilt samliv i kirken, mener Østereng at man nå tåkelegger alvoret. Presten vil likevel ikke si noe om hvorvidt et liberalt vedtak vil ha konsekvenser for hans egen tjeneste.
- Jeg tror jeg gjør klokt i å tie, sier han.
Venter utmeldinger
Heller ikke generalsekretær Øyvind Åsland i Misjonssambandet har sans for kompromissforslaget.
- Jeg kan ikke skjønne at det er en vei, sier Åsland. Han fastholder at uenighet i spørsmålet er kirkesplittende.
For tiden har Misjonssambandet forslag om å opprette eget trossamfunn ute på høring. Åsland erkjenner at NLM-folk velger forskjellige løsninger, men tror flere kan melde seg ut hvis Kirkemøtet vedtar liturgi for velsignelse av homofile par. For egen del har han ikke konkludert og vil ikke si at vedtaket i morgen vil avgjøre om han melder seg ut.
Indremisjonsforbundets generalsekretær Erik Furnes er ikke mer positiv til Hegstads forslag.
- Slik jeg forstår det innebærer Hegstads forslag en forbønnsliturgi. Mitt spørsmål er da: Hvem skal en be til? Ber en Bibelens Gud om å velsigne noe han kaller synd så ber en for døve ører, uansett hva det måtte gjelde. Et hvert menneske som lever i strid med Guds vilje må kalles til omvendelse, ikke til alteret for å få velsignelse, sier Furnes.
Dagen