RETTSSIKKERHET: Flere kritikere av norsk barnevern mener rettssikkerheten er for dårlig ved omsorgsovertakelser, men barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det nå er dokumentert at den er god. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Avviser kritikk mot barnevernsrapport

Avtroppende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener Helsetilsynet «har gjort et svært godt og grundig arbeid» i sin ferske rapport om norsk barnevern.

Publisert Sist oppdatert

– Rapporten blir viktig for oss i det videre arbeidet med å utvikle kvaliteten i barnevernet, skriver Helleland i en epost til Dagen.

Rapporten ble presentert torsdag og bygger på en gjennomgang av dokumentene i 106 saker fra hele landet og avdekker rutinesvikt, store mangler og dårlig praksis. Den mest lvorlige svikten er at barnevernstjenestene i svært mange saker ikke bruker informasjonen de har og kompetansen de besitter til å gjøre en grundig vurdering av det enkelte barns behov.

– Ikke fanget opp

Psykologene Einar C. Salvesen og Ester Solberg uttrykte seg i Dagen lørdag kritisk til at omsorgsovertakelser ikke er problematisert i rapporten.

– Vi ser så mange fagfolk som har vært borti mange saker der barn blir tatt ut av familien uten at man ser omsorgsovertakelsens pris. Det er utrolig at man ikke har fanget opp noen av disse sakene, sa Salvesen.

Han tok initiativ til bekymringsmeldingen om barnevernet som ble signert av over 100 fagfolk i 2015 og overlevert daværende barne- og likestillingsmininster Solveig Horne (Frp). Salvesen foreslo også for Horne å gå gjennom hundre saker, men mener den foreliggende rapporten ikke ser ut til å ha tatt for seg det han hadde i tankene.

Bekymret over svikt

Avtroppende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er blitt forelagt uttalelsene fra Salvesen og Solberg.

– Jeg glad for at rapporten viser at barnevernet ikke griper inn i saker uten at det foreligger alvorlig bekymring for barnet, slik enkelte kritikere hevder. Dette er barn som trenger omsorg og beskyttelse. Rapporten bekrefter også at ved omsorgsovertakelse er rettssikkerheten i fylkesnemndene god, og nemndenes vedtak drøfter og tydeliggjør barnas behov, skriver statsråden i en epost til Dagen.

– Det avdekkes imidlertid svikt, særlig i den tidlige fasen av barneverntjenestens arbeid. Jeg synes det er bekymringsfullt at alvorlig informasjon ikke fanges opp, og at barnevernstjenesten ikke vurderer barnets behov godt nok i en tidlig fase. Hjelpetiltakene er derfor ofte ikke tilpasset barnets og familiens situasjon. Dette må forbedres hvis vi skal lykkes bedre med å forebygge omsorgsovertakelser og akutte flyttinger.

– Nødvendig variasjon

Psykolog Ester Solberg hevdet i lørdagsavisen at barnevernet ikke har sett på det hun kaller de verste sakene.

– Hvorfor har man ikke tatt fatt i noen av sakene der lagmannsretten har tilbakeført barn, og der både retten og sakkyndige formidler at det har gått helt galt i tidligere instanser, spurte Solberg.

Til dette svarer Helleland:

– Formålet med gjennomgangen var å få en bred situasjonsbeskrivelse ved å se på et utvalg enkeltsaker, ikke å granske omstridte saker. Vi har ønsket kunnskap både om svikt og om kjennetegn ved saker som er blitt behandlet på en faglig god måte. Sakene har derfor nødvendig variasjon og bredde når det gjelder kjønn, alder, kommunestørrelse og fylkesnemnd.

Flest omsorgsovertakelser

73 av 106 saker som Helsetilsynet gjennomgikk var saker om omsorgsovertakelse, får Dagen opplyst fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Helsetilsynet har vurdert barneverntjenestens arbeid fra første bekymringsmelding til nemndsbehandling. Helsetilsynet har blant annet kartlagt barneverntjenestens arbeid med å fremme sak om omsorgsovertakelse, og har også sett på saksbehandlingen i fylkesnemnda.

Helsetilsynet har gitt bred og generell situasjonsbeskrivelse ved å se på prosess og innhold i et utvalg enkeltsaker. Det var ikke i Helsetilsynets mandat å overprøve den enkelte sak, ifølge BLD.

Powered by Labrador CMS