Avviser selvsensur etter å ha destruert bok
Det lille norske forlaget SpreDet har destruert hele opplaget av kunstneren Thomas Knarviks bok med religionskritiske karikaturer.
Opplaget var på rundt 2.000 bøker, og Knarvik har nå henvendt seg til et dansk forlag for å få boken «InHisName» utgitt.
Forlaget SpreDet drives av Håvard Mossige. Han forteller til NTB at det var tre grunner til at han valgte å stanse utgivelsen av boken: dårlig kvalitetssikring, uenighet om strategien for lansering av boken og «forskjellig syn på aktører og personer innenfor islamkritiske miljøer». Mossige ønsker ikke å utdype hva den siste grunnen innebærer.
– Arbeidet med boken tok tre måneder. På slutten fant jeg ut at det hadde gått for fort i svingene. Dette var ikke kvalitetssikret godt nok, sier Mossige.
Han opplyser at han fikk dårlige tilbakemeldinger fra folk som fikk se på boken.
– Små ressurser
Mossige sier Knarvik ønsket å gå hardest mulig ut for å få mest mulig blest internasjonalt om boka.
– Jeg har et forlag med små ressurser og er mer forsiktig av meg, sier han.
Mossige sier han ventet at det ville bli debatt rundt boka og hva forlaget ville med den.
– Da fant vi ut at vi sto ganske langt fra hverandre. Det at jeg og forfatteren hadde forskjellig syn på islamkritikk og aktører som driver med islamkritikk, gjorde at det ble vanskelig å backe ham, sier Mossige.
Han vil ikke si mer om hvilke islamkritikere som har vært diskutert.
I tillegg til islamkritiske karikaturer, tar boken også for seg katolisismen, ifølge Mossige. Han sier han nå innser at det er en grunn til at store forlag bruker mer enn tre måneder på å gi ut en slik type bok.
Mossige sier han ikke har mottatt noen trusler, men medgir at frykt for represalier har vært en faktor.
– Dette er et potensielt farlig landskap. Da må det være et prosjekt jeg kan backe 100 prosent, ikke bare delvis, sier han.
Forfatteren Knarvik sier at bakgrunnen for at bøkene skal destrueres er frykt, skriver VG.
– Thomas synes jeg er feig. Det må han gjerne mene. Jeg kan gjerne stå på barrikadene, men hvis jeg skal ofre livet for noe må det være et prosjekt jeg tror hundre prosent på. Det gjør jeg ikke her. Mest av alt synes jeg ikke at boken var god nok. Den skulle vært jobbet mye mer med, sier Mossige til VG.
– Sterk symbolkraft
Mossige har ingen kommentar til Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks påstand om at historien viser at ytringsfriheten har dårlige kår i Norge.
– I symbolkraft er dette noe av det sterkeste jeg har hørt de siste ti årene. At et bokopplag skal brennes viser virkelig at det står dårlig til, sier Selbekk til NRK.
Til den danske avisen Information, sier Knarvik at han har tegnet i sympati med Charlie Hebdo og i beundring for deres respektløse stil.
– Men det viktigste for meg er å vise og latterliggjøre hvordan religiøs autoritet er et instrument for å begå de mest vanvittige overgrep på mennesker, sier Knarvik.
Knarvik viser også til en annen Charlie som et av sine forbilder .
– Jeg prøver å gjøre det som Chaplin gjorde i «Diktatoren», å banalisere den absolutte autoritet, sier han.
– I en situasjon der Saudi-Arabia leder FNs menneskerettighetsråd, får menneskerettighetene bruk for nye forsvarere, sier kunstneren.
Thomas Knarvik er utdannet på Oslo Kunstakademi og i Firenze.