Ba om mer åpenhet om homofili - så ble det stille

Redaktør Anne Gustavsen i pinseavisen Korsets Seier blir møtt av offentlig taushet blant pinsevennene.

Publisert Sist oppdatert

– Svært få pinsepastorer har gått offentlig ut og gitt støtte til mer åpenhet om de vanskelige temaene, sier Anne Gustavsen, redaktør i Korsets Seier.

22. mai skrev redaktøren en leder med tittelen «Ukomfortabelt», der hun etterlyste mer åpenhet om temaer som homofili og pornografi.

To uker senere er lederen blitt lest 30.000 ganger på avisens egen nettside og blitt heftig debattert i sosiale medier.

Nå mener Gustavsen at åpenheten hun etterlyste blant pinse­ledere er uteblitt.

– I stedet har oppfordringen resultert i en opphetet debatt om noe helt annet, sier hun.

Men selv om støtten har uteblitt offentlig har det ikke manglet på private tilbakemeldinger.

Gustavsen forteller at hun har fått rundt 100 personlige støtteerklæringer på sms, epost, telefon og Facebook.

– Det har regnet inn meldinger fra pinseledere og folk i ulike trossamfunn, også Den norske kirke, sier redaktøren og legger til:

– Jeg skulle ønske at noen flere hadde kommet med offentlige støtteerklæringer. Det kan se ut som om den mangelen på støtte fra ledere i det offentlige rom bekrefter det jeg skrev. Dessverre.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Frykt for hets

– Hvorfor har ikke ledere støttet deg offentlig?

– Fordi det er vanskelig å snakke om dette. Folk er redd for å skade evangeliet, noe jeg har forståelse for. Også jeg er opptatt av å kommunisere evangeliet attraktivt for mennesker. Samtidig må vi tørre å snakke om de vanskelige temaene, men vi må gjøre det med respekt og kjærlighet.

En annen grunn til at den offentlige støtten har uteblitt er folks frykt for å bli hetset, tror Gustavsen.

– Samfunnet i dag dikterer hva som er akseptert å mene. Om man bare så vidt berører ordet homofili, står man i fare for å få hets og bli misforstått. Man blir plassert i steinalderen, sier redaktøren.

Verkebyll

– Noen vil kanskje mene at alle pinsevenner vet hva bevegelsen står for, så det er unødvendig å prate om det offentlig. Er det slik?

– Nei, det er ikke slik at alle vet hva Pinsebevegelsen står for. Dessuten er det personer med andre oppfatninger i bevegelsen. Så praten om homofili vil komme. Jeg tror det er viktig at vi tar den nå.

Gustavsen bruker ordet «verke­byll» for å beskrive hva hun tror kommer til på skje hvis man ikke prater mer om de vanskelige teamene.

– På et tidspunkt sprekker byllen.

– Ønsker du en offentlig debatt om de vanskelige temaene?

– Ja, men først og fremst at man snakker om dette i undervisningen i menighetene. De lokale lederrådene bør snakke om dette, sier Gustavsen.

Bak lukkede dører

Han tror mangelen på offentlige ytringer fra pinseledere reflekterer noe av mangelen på en trygg debattkultur i Pinsebevegelsen.

Pinseledere er opptatt av homofilispørsmålet, mener Hegertun.

– Men de trenger tid til å orientere seg etter vedtaket i Kirkemøtet. Den tid er forbi da man først og fremst flagger et syn i offentligheten. Samtalen foregår nok, men i andre fora.

– Hvilke fora?

– Mellom ledere innad i Pinsebevegelsen, men også i uformelle fora mellom pinsevenner og andre frikirkelige trossamfunn, sier Hegertun.

Powered by Labrador CMS