– Babysalmesang er som «en hellig timeout»
I Danmark er babysalmesang i Folkekirken blitt en suksess. Foreldre opplever at de gir dem ro i en urolig hverdag.
En dansk rapport om det populære tilbudet konkluderer med at babysalmesang oppleves som en gudstjeneste for deltakerne.
I 20 år har danske foreldre tatt imot tilbudet med åpne armer. Over halvparten av alle kirkesogn i Danmark tilbyr babysalmesang, og hver fjerde forelder benytter seg av muligheten til å delta på aktiviteten.
Rapporten er basert på samtaler med både stiftere og ledere, deltakere på babysalmesangen og på kirkehistoriske undersøkelser.
Skaper ro
Det er Rose Marie Tillisch ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FKUV) som har utarbeidet rapporten «Babysalmesangens teologi – en gudstjeneste, en menighed». Den er omtalt på Videncenteret sin hjemmeside.
Rapporten hennes peker på at babysalmesangens teologi forenes gjennom salmene, den kroppslige relasjonen som oppstår mellom barn og foreldre og i kirkerommet hvor sangen finner sted.
– De deltakende foreldrene forteller at det styrker barnas evne til å ta til seg musikk og sang i et nært samspill med forelderen. Kirkerommet danner med sin arkitektur og akustikk en motvekt av ro i familiers opplevelse av uro i hverdagen, sier Tillisch til fkuv.dk
Hun legger til at det er nærliggende å beskrive foreldrenes opplevelse av babysalmesang som en «hellig timeout». Det utvider også begrepet om hva gjør en gudstjeneste til en gudstjeneste og en menighet til en menighet.
Lang tradisjon
Ifølge Tillisch har babysalmesang dype teologiske røtter i både kirkehistorien og reformasjonshistorien. Allerede på 1700-tallet ble oppmerksomheten rettet mot hvor viktig det er å ha sangbare melodier og forståelige tekster.
– På 1800-tallet var man klar over at salmesang kunne gi en positiv motvekt til en hard hverdag. Det er en tradisjon som folkekirken trekker på i dag når den presenterer babysang av høy kvalitet, sier Tillisch.
Babysang i Norge
Mange menigheter i Norge tilbyr også babysang, enten i kirkebygget eller i menighetshuset. Konseptet er lagt til rette med utgangspunkt i de små barna, men det er også et viktig sosialt fellesskap for voksne.
Ifølge nettsiden til Den norske kirke er babysangen gjerne barnas første møte med kirken. I musikkdelen synges det blant annet sanger fra kristen barnekultur.