KIRKEBESØK: Under nominasjonskampen i 2008 besøkte Hillary Clinton flere menigheter. Her synger hun i Northminster Presbyterian Church i Colombia, South Carolina.

Bærer bibel i håndvesken

Hillary Clintons politiske engasjement er preget av hennes metodistiske bakgrunn. Likevel er hun en rød klut for mange konservative kristne.

Publisert Sist oppdatert

Søndag lanserte den tidligere presidentfruen sin kampanje for å bli Demokratenes kandidat ved neste års presidentvalg. I 2008 prøvde hun på det samme, men måtte se seg slått av den da relativt ukjente senatoren Barack Obama. De følgende fire årene ble hun hans utenriksminister. Nå er hun klar for nye utfordringer.

– Hverdagsamerikanere trenger en forkjemper, og jeg ønsker å være denne forkjemperen, sier Clinton i sin egen presentasjonsvideo:

Mer kontakt

USA–ekspert Svein Melby synes det er interessant å merke seg at 67–åringen prøver å endre sitt eget omdømme som kjølig og avmålt. I stedet synes han hun forsøker å framstå nærmest som en bestemorsskikkelse.

– Det tyder på at hun vil drive valgkamp basert på mer kontakt med velgerne og vise den virkelige Hillary bak fasaden. Vi får se om det er noen lur strategi, sier Melby til Dagen.

Tvilsomme minner

Seniorforskeren ved Senter for transatlantiske studier undres på hvor lett det er å skape et nytt inntrykk hos folk når hun har vært i politikken så lenge og er så kjent.

– Det har vært veldig mange tvilsomme ting rundt herr og fru Clinton, ikke bare Bills eskapader. I Det hvite hus hadde de en tendens til å kjøre etter sitt eget etiske regelverk, og det er mange økonomiske ting som ikke var bra i deres fortid, sier Melby.

Han tror hun hadde gjort klokere i å vektlegge sin erfaring, kompetanse og evne til å lede. Men uansett mener han hun trenger et tydeligere politisk budskap enn hun så langt har presentert, hvis hun skal kunne flytte inn i Det hvite hus igjen.

Gjorde altertjeneste

Gjennom hele sin karriere som advokat, førstedame, senator og utenriksminister har hun vært preget av at hun er en metodist med et ønske om å fremme sosial rettferdighet.

I boken «God and Hillary Clinton» skriver forfatteren Paul Kegnor at Clinton er formet av følgende sitat, som er populært blant metodister: Gjør alt det gode du kan, med alle midler du kan, på alle måter du kan, på alle steder du kan, til alle tider du kan, mot alle mennesker du kan, så lenge du kan.

Som ung jente var hun med i gruppen som rengjorde alteret ved First Metodist Church i Park Ridge, Illinois. Som tenåring besøkte hun indre bydeler i menigheter i Chicago sammen med ungdomspastoren Don Jones. Han forble hennes åndelige mentor til han døde i 2009. Mens ektemannen Bill var president, fra 1993 til 2001, deltok familien på gudstjenester i Foundry Methodist Church i Washington D.C. Time Magazine fortalte om hennes deltakelse i en bønnegruppe for kvinner fra begge de politiske partiene, organisert av evangelikale kristne.

Forsiktig om tro

Clinton er blitt kjent for å ha en bibel i vesken, men å markedsføre troen faller seg ikke naturlig for henne, fortalte hun til CNN Faith Forum i 2007. Der fortalte hun også at hver stemme hun ga da hun satt i Senatet for New York, var et moralsk ansvar. Da hun ble spurt om hvorfor hun trodde Gud tillot lidelse, avsto hun fra å snakke om teologi og vendte svaret mot aktivisme: Når lidelse finnes, kaller det til handling.

I en tale ved University of Texas i 1993 erklærte Hillary Clinton at det trengs en ny politikk med mening:

– Vi må oppsummere det tror er moralsk og etisk og åndelig riktig og gjøre det beste vi kan med Guds veiledning.

En måned senere ble hun avbildet som en helgen i en artikkel som drøftet innholdet i dette utsagnet i søndagsmagasinet til New York Times.

Ufortjent nåde

Bønn betyr noe for Clinton. På CNNs Faith Forum i 2007 spøkte hun med at hun noen ganger ber Gud om hjelp til å gå ned i vekt, men la til at hun har for vane å be daglig om dømmekraft, visdom, styrke og mot.

Clinton legger også vekt på ufortjente nådeerfaringer i gleder, skjønnhet og godhet. Hun opplever at disse kan gi en dyp følelse av samklang mellom «oss og det guddommelige og mellom oss og det hverdagslivet».

Selvkritisk demokrat

Under kampen om å bli demokratisk presidentkandidat i 2008 gikk Hillary Clinton til angrep på Barack Obama for hans utsagn om at økonomisk pressede amerikanere var bitre og klynget seg til våpnene sine eller religionen sin. Clinton har også sagt at Det demokratiske partiet er blitt oppfattet som er parti som ikke forstå verdiene og levemåten til mange amerikanere.

– Det er viktig at vi gjør tydelig at vi tror mennesker er troende fordi det handler om hvem de er. Det er det som gir dem mening i livet, sa hun under CNN Compassion Forum.

Kristne tradisjoner

I april i fjor fortalte Clinton til det årlige United Methodist Women Assembly at deres felles tro hadde veiledet henne til å være en talskvinne for barn og familier, for kvinner og menn verden rundt som blir undertrykt og forfulgt, og nektet menneskerettigheter og menneskeverd.

Hun roste de over 6.000 kvinnene i forsamlingen for at de bidrar til å spre et sosialt orientert evangelium til verden. I talen snakket hun lite om spesifikke politiske saker, unntatt økning i minstelønnen og lik betaling for kvinner og menn. Clinton fortalte at bestemoren sang salmer for henne da hun var barn og lærte henne at hun aldri måtte være redd for å bli skitten på hendene, ifølge nettstedet theblaze.com. Faren brukte å knele i bønn ved sengen sin om kvelden, og moren var søndagsskolelærer.

På Graham–møte

Da verdensevangelisten Billy Graham holdt sin siste kampanje i New York i 2005, var ekteparet Clinton til stede en av kveldene.

Flere titusen mennesker var til stede.

Graham har møtt alle amerikanske presidenter helt siden Dwight D. Eisenhower på 1950–tallet til Barack Obama. Fra talerstolen kalte den da 86 år gamle Graham ekteparet Clinton for fantastiske venner og et storartet par. Han sa også spøkefullt at den tidligere presidenten «burde bli evangelist og la kona styre landet». Hillary kom deretter med en hilsen der hun roste Graham for at han nektet å holde rasedelte møter allerede på 1950–tallet.

Sterk motstand

Hendelsen førte til reaksjoner. Billy Grahams sønn, Franklin Graham, gikk etterpå ut og sa at faren i lang tid ikke hadde gitt sin støtte til politiske kandidater og heller ikke hadde ment å gi sin tilslutning til Clinton.

– Hans politiske oppfatninger, i likhet med mine, er ganske forskjellige fra ekteparet Clintons, sa Franklin Graham til Charlotte Observer.

For politisk konservative amerikanere er Hillary Clinton et symbol på alt som er galt i amerikansk politikk, noe som også kommer til uttrykk i sterke advarsler mot henne som president. For konservative kristne er de liberale standpunktene hennes til abort og homoekteskap eksempler på det samme. I lanseringsvideoen for sitt presidentkandidatur har hun med mennesker i mange livssituasjoner som skal begynne på noe nytt, deriblant både et homofilt og et lesbisk par.

Polarisert situasjon

– I utgangspunktet er det en veldig polarisert politisk situasjon i USA. Avstanden mellom partiene har økt, sier Svein Melby.

Han påpeker at Bill Clintons presidentperioder var preget av økonomisk vekst, men også av skjerpede fronter i verdispørsmål, særlig om homofiles rettigheter.

– Det er klart at det i befolkningen er en bevegelse i liberal retning, men fortsatt er dette en viktig skillevariabel i folks valgpreferanser, sier Melby.

Det preger også vurderingen av Hillary.

– Hun er en veldig polariserende figur, sier Melby.

Hillary Clinton

Søndag 10. april lanserte Hillary Rodham Clinton sin kampanje for å bli demokratisk kandidat ved det amerikanske presidentvalget i november 2016.

Clinton er gift med Bill Clinton, som var president i perioden 1993–2001

Hillary Clinton er utdannet jurist og har vært utenriksminister i fire år.

Clinton er gift med Bill Clinton, som var president i perioden 1993–2001

Powered by Labrador CMS