Baptist-ordstyrer tror på løsning om homofili og samboerskap
Men tidligere generalsekretær mener hovedstyrets innstilling er for tynn.
Fredag 1. september starter landsmøtet til Det norske baptistsamfunn (DNB) i Ålesund.
Et tema som har preget samlingene de siste årene, har vært samlivsetikken.
Diskusjonen har gått ut på hvilket syn kirkesamfunnet skal ha på blant annet ekteskap og likekjønnet samliv.
Et teologisk fagråd har dessuten fått i oppdrag å gå gjennom kirkesamfunnets syn på samlivsetikk. Rapporten er levert og skal behandles på landsmøtet.
I forkant av samlingen i Ålesund mellom 1.–3. september virker en konklusjon rundt samlivsetikken nærliggende, skal vi tro ordstyrer og menighetsleder i Skien Baptistmenighet, Jan Sæthre.
– Innstillingen er enstemmig fra hovedstyret. Jeg håper akkurat det gir et tydelig signal til landsmøtet at nå har vi funnet en vei som tar høyde for alle, sier Sæthre til Dagen.
Innstillingen lyder som følger:
«Det Norske Baptistsamfunn fastholder sitt syn på ekteskapet som Guds gode ordning for samlivet mellom en mann og en kvinne. Med bakgrunn i dette bør ikke DNB godkjenne pastorer som lever i likekjønnet samliv. Heller ikke de som velges til menighetens ledelse (menighetsråd) bør leve i likekjønnet samliv. Vi understreker viktigheten av å møte alle mennesker uansett seksuell legning med omsorg og varme.»
Mer forståelse
Meningene hos den konservative og den mer liberale delen av baptistsamfunnet er de samme som før, mener Sæthre.
Likevel tror den tidligere lederen for hovedstyret at fellesskapet i Baptistsamfunnet har kommet styrket ut av samlivsetikksaken.
– Ved å utvide perspektivet og lytte til hverandre opplever jeg at vi nå har bedre tillit og mer forståelse overfor hverandre. Sånt er viktig i et kirkesamfunn og ikke gjort over en helg, sier han.
Som ordstyrer tar ikke Sæthre stilling til eller velger side i saken. Men han synes innstillingen fra hovedstyret er lovende med tanke på et endelig vedtak.
– Vi har et ønske om å ha med oss så mange som mulig videre. Forslaget opplever jeg at tar høyde for alle syn uten at noen føler seg vingeklippet, sier den tidligere hovedstyrelederen.
Savner tydeligere ordbruk
I Rogaland venter pastor i Stavanger baptistmenighet, Magnar Mæland spent på landsmøtet i Ålesund.
Den tidligere generalsekretæren i Baptistsamfunnet står for et tradisjonelt og konservativt syn på samlivsetikken og forteller at majoriteten av baptistene i Norge gjør det samme.
At det blir plankekjøring å foreta et vedtak, fordi hovedstyret var enstemmig til innstillingen, tror han ikke.
– Vi er flere som savner en tydeligere ordlyd enn «bør», samt konsekvenser for menigheter som velger å gå mot anbefalingene. Det blir litt for tynt, sier Mæland til Dagen.
Han forteller at et alternativ vil bli lansert under landsmøtet som fremmer en mer restriktiv og tradisjonell samlivsetikk.
– Flertallet er på vår side her og jeg håper baptistene kan være det kirkesamfunnet som våger å stå i vår tradisjon og ikke la oss rive med av samfunnets trender, sier Mæland.
Forventer saklig debatt
I likhet med Sæthre tror Mæland at diskusjonene omkring samlivsetikken i Baptistsamfunnet vil få sin konklusjon i 2023.
– Det er på høy tid at disse spørsmålene blir avklart nå. Det har vært utmattende og krevende år, erkjenner han.
Han skryter av jobben det teologiske utvalget og lederne for landsmøtet har gjort underveis.
– Forståelsen mellom de ulike leirene har økt, selv om meningene er de samme. Vi vil ha med så mange som mulig fremover, men ikke for enhver pris. Alle må respektere demokratiet og la flertallet bestemme, sier Mæland.
– Så et kompromiss som tar høyde for alle syn er ikke aktuelt?
– Nei, det mener jeg blir å påtvinge flertallet det jeg oppfatter som utydelig syn.
– Hva med det mer liberale mindretallet?
– Menighetene og enkeltpersoner må selv vurdere om de ønsker å bli værende i Baptistsamfunnet eller ikke. Noen vil kanskje ikke det.
– Hva forventer du vil skje på landsmøtet?
– Jeg forventer en ryddig og saklig debatt i god kristen ånd. Og at vi lander et vedtak. Det er på tide at vi får arbeidsro, får samlet oss og rettet fokuset mot det som Jesus har kalt oss til – å forkynne evangeliet og utbre Guds rike, sier Mæland.
Ser fremover
Jan Sæthre ønsker alle meninger velkomne på landsmøtet i Ålesund. Målet hans som ordstyrer er å gå en god flyt i diskusjonen og la alle stemmer bli hørt.
Når landsmøtet er over etter helgen ønsker han at baptistsamfunnet retter blikket fremover.
– Samlivsetikken har kanskje tatt litt for mye plass i forhold til andre saker på landsmøtet. Det viktigste for baptistene er tross alt å vinne mennesker for Jesus. Derfor håper jeg vi kan samles om dette felles målet og legge gode strategier for årene som kommer, sier Jan Sæthre.