KONSERVATIV FORSAMLING: Bildet er fra en votering fredag.

Baptistenes hovedstyre tapte klart voteringen om samliv

Hovedstyrets forslag var konservativt, men landsmøtet ønsket en enda sterkere konservativ profilering.

Publisert Sist oppdatert

– Resultatet av avstemningen viser at vi er flere som har hatt rett når vi har påpekt at det store flertallet av norske baptister er konservative i samlivsspørsmål, sier tidligere generalsekretær Magnar Mæland til Dagen.

Mye har dreiet seg om disse spørsmålene når nærmere 200 delegater fra landets 104 baptistmenigheter denne helgen har vært samlet til landsmøte i Ålesund.

Hovedstyret fremmet et forslag hvor det heter at man forstår ekteskapet som en gudgitt ordning for mann og kvinne. «Med bakgrunn i dette bør ikke DNB (Det Norske Baptistsamfunn, red. anm.) godkjenne pastorer som lever i likekjønnet samliv», het det.

Motforslag

Mange mente likevel at hovedstyrets forslag ikke gikk langt nok og det ble særlig reagert på ordet «bør».

Tidligere generalsekretær Magnar Mæland la inn et motforslag der det het at Baptistsamfunnet ikke godkjenner at pastorer eller medlemmer av menighetsråd lever i likekjønnet samliv.

Mæland foreslo også suspensjon for menigheter som bryter med vedtaket.

Resultatet av avstemmingen ble som følger:

Magnar Mælands forslag: 125 stemmer.

Hovedstyrets forslag: 63 stemmer

Avviste stemmer: 2.

– Overraskende stort flertall

– Hadde du på forhånd regnet med at forslaget ditt vedtas med så stor margin?

– Jeg hadde regnet med at forslaget ville bli vedtatt, men at det ville få to tredjedeler av stemmene var overraskende, sier Mæland.

Han kunne selv gitt sin tilslutning til store deler av hovedstyrets utredning, men mener konklusjonen slo ihjel innholdet i utredningen.

DELEGAT: Magnar Mæland er tidligere hovedstyreleder og generalsekretær i Det Norske Baptistsamfunn. Han er delegat til landsmøtet i Ålesund september 2023.

– Mange tolker ordet «bør» som om det da vil være fritt frem for menighetene å avgjøre hva de vil gjøre i denne saken, sier han.

Hovedstyrets forslag sa heller ingen ting om hvilke konsekvenser det vil ha dersom menigheter ikke følger landsmøtets råd. I Mælands vedtatte forslag tas det til orde for suspensjon av menigheter som ikke er lojale.

Baptistsamfunnet mangler foreløpig en suspensjonsordning, men dette vil bli satt på dagsorden under landsmøtet neste år. Det kreves to tredjedels flertall to år på rad for å få dette vedtatt.

– Representanter for suspenderte menigheter vil etter et slikt vedtak ikke kunne delta i de demokratiske prosessene våre og de kan heller ikke ha sentrale verv. De kan imidlertid delta på andre arrangementer og benytte seg av de samme tilbudene som andre i baptistsamfunnet, sier Mæland.

– Baptistene har tradisjonelt løftet frem lokalmenighetenes selvstendighet. Vil ikke en suspensjonsordning bryte med dette?

– Vi ønsker ikke at Baptistsamfunnet sentralt skal overstyre lokalmenighetene. Men menigheter som vedtar ting som bryter med baptistisk tro og ordning, vil kunne bli suspendert, sier den tidligere generalsekretæren.

– Hovedstyret tenkte strategisk

Tidligere stortingsrepresentant Lars Rise representerer Langesund baptistmenighet på landsmøtet. Han er enig med Mæland i at det ikke var overraskende at hovedstyrets forslag falt.

– Det jeg er overrasket over, er at man har jobbet med utredningen i flere år og endte opp med et forslag som var så langt fra å få flertall. Hovedstyret har tydeligvis hatt et ønske om å unngå splittelse og valgte å tenke strategisk istedenfor å tenke på hva som er rett. Landsmøtet ønsket som ventet klare linjer – ikke en «spagatløsning», sier han.

– Klar over at vi kunne tape

Hovedstyreleder Sissel-Merete Berg sier hun er litt overrasket over at Magnar Mælands forslag ble vedtatt med såpass stor margin.

– Vi var klar over at vi kunne tape, men håpet i det lengste at forslaget vårt ville stå seg, sier hun.

Hun er ikke enig i at hovedstyret valgte samling over tydelighet.

– Dette er to tanker vi har hatt med oss hele veien. For oss baptister er demokratiske prosesser viktige og nå vil vi begynne arbeidet med å implementere landsmøtets ønsker, sier hovedstyrelederen.

Både Sissel-Merete Berg og Magnar Mæland berømmer landsmøtet for en ryddig og god debatt.

To andre forslag

Landsmøtet stemte lørdag ettermiddag også over to andre samlivsforslag.

Delegaten Bjørn Martens foreslo å la den enkelte menighet selv bestemme hvilke ledere man velger. Forslaget ble støttet av 37 av delegatene.

Vålerenga baptistmenighet leverte inn et forslag som var mer konservativt en Mælands. Forslaget fikk bare 32 stemmer.

Dagen har snakket med delegater på landsmøtet som mener at flere var enige i dette forslaget, men at mange av disse valgte å slå ring om Mælands forslag.

Dette vedtok landsmøtet:

Det Norske Baptistsamfunn fastholder sitt syn på ekteskapet mellom en mann og en kvinne som Guds gode ordning for samliv.

Med bakgrunn i dette godkjenner ikke Baptistsamfunnet pastorer som lever i likekjønnet samliv. Dette standpunktet tas inn i hovedstyrets retningslinjer for ansettelsesrådet, jfr vedtektenes § 12,b og inngår i Det Norske Baptistsamfunns forståelse av baptistisk tro og ordning, jfr vedtektenes § 2. Heller ikke de som velges til menighetens ledelse (menighetsråd) skal leve i likekjønnet samliv.

Vi understreker samtidig viktigheten av å møte alle mennesker uansett seksuell legning med omsorg og varme og ber menighetene ta bevisste grep for å fremme nestekjærlighet, likeverd, respekt og inkludering for alle mennesker med åpenhet om utfordringene knyttet til samlivsspørsmål.

Landsmøtet ønsker at det etableres en ordning med suspensjon fra Baptistsamfunnets demokratiske prosesser for menigheter som ikke er lojale mot baptistisk tro og ordning.

Landsmøtet ber hovedstyret utarbeidet forslag til vedtektsendringer i tråd med dette til landsmøtet i 2024.

Powered by Labrador CMS