BEGRAVELSE: Hundrevis av ukrainere møtte frem i begravelsen til de fire baptistene som denne måneden ble funnet i en massegrav. To av de omkomne var pastorsønner, én diakon og én lovsangsleder. FOTO: PRIVAT

Baptister drept av opprørere

I juni ble fire menn dratt ut en baptistkirke av væpnede pro-russiske separatister. Sist uke ble de funnet i en massegrav.

Publisert Sist oppdatert

Det var under en søndagsgudstjeneste at pro-russiske separatister med våpen tok seg inn i Treenighetskirken i Slavyansk i Donetsk-regionen øst i Ukraina og tok mennene til fange. Av disse var to pastorsønner, en diakon og en lovsangsleder.

Bakgrunn

Første uke i april tok væpnede pro-russiske separatister kontroll over Slavyansk, som rask ble sentrum for kamper mellom ukrainske tropper og separatister. Det har ført til at omtrent halvparten av byens 130 000 innbyggere har flyktet til Kiev og Russland. På grunn av kamper og beleiringer, har innbyggerne i byen lidd under mangel på mat og drikke.

Lørdag 5. juli gjenvant ukrainske styrker kontroll over den østukrainske byen. Det var først etter dette at massegraven med de fire mennene ble oppdaget, en måned etter at de ble tatt av separatistene.

Det var pastor Bjørn Olav Hansen som var den første i Norge som skrev om drapene på sin blogg.

Kirketilhørighet

Wally Kulakoff, nestleder i organisasjonen Russian Ministries, forteller at angrepet skjedde på grunn av kirketilhørighet.

– Mennene tilhørte baptistkirken og hadde evangelisk bakgrunn, i motsetning til ortodokse kristne. For pro-russiske separatister, er det ensbetydende støtte til vestlig og amerikansk styre og ideologi. Derfor ble disse tatt til fange og drept, sier han.

Russian Ministries er en datterorganisasjon av Slavic Gospel Association, den eldste misjonsorganisasjonen rettet inn mot østeuropeiske land.

– Opprørerne anerkjenner kun én kirke, og det er den ortodokse, sier Kulakoff

Interne flyktninger

Ifølge Kulakoff er ikke ukrainske myndigheter i stand til å imøtekomme behovet til ukrainske internflyktninger, som har resultert i at en rekke evangeliske kirker har bidratt med nødvendig hjelp. Kirkene har også delt ut Det nye testamentet sammen med hjelpepakker til de har søkt tilflukt i kirkene.

– Evangeliske kirker i landet har gått sammen om å hjelpe de som har flyktet fra kampsonene, sier han og trekker en parallell til andre verdenskrig.

Han tror kirkens og de siviles hjelp til ukrainske myndigheter provoserer separatistene.

– I tillegg finnes det ukrainske soldater som har dårlig tilgang på mat og drikke, og det er ganske vanlig at kirker og kirkemedlemmer deler ut mat og drikke til soldater, slik som under andre verdenskrig.

Det er grunnen til at de fire mennene ble tatt til fange av pro-russiske separatister, fastslår Kulakoff.

Bibelbeltet i øst

Nettmagasinet Christian Today, betegner Ukraina som «bibelbeltet» blant de tidligere sovjetlandene. I 1990 ble religionsfrihet innført i landet, og sammenlignet med nabolandene, er den størst i Ukraina.

De fleste kristne i landet tilhører den ortodokse kirken, mens andelen av evangelisk kristne i landet vokser. I dag utgjør andelen protestantetiske kristne omkring 4 prosent av landets befolkning, tilsvarende 1,8 millioner. Av disse tilhører 300 000 baptistkirken.

Hevn mot baptistkirken

For tre uker siden besøkte Bernt Greger Hansen Ukraina. Siden 1993 har han hatt ansvaret for Bibelselskapets engasjement i landet. Han hadde ikke hørt om drapene på de fire baptistene.

– I mars og april var det en del angrep på ukrainske baptister, noe som ble sett på som en hevnaksjon rettet spesifikt mot baptistkirken i Ukraina, sier han.

Han forklarer årsaken til angrepene med at baptistpastoren og øverste leder av parlamentet Oleksandr Turchynov, ble innsatt som interimpresident, i påvente av en folkevalgt president. 7. juni ble Petro Porosjenko tatt i ed som president i Ukraina, og Turchynov er fortsatt leder av parlamentet.

– Situasjonen er ekstremt betent, og i øst har den vært sterkt påvirket av det russiske synet på konflikten. I øst og i Slavyansk, har det vært mange alvorlige handlinger som beskriver som svært brutale. Det er hendelsen med de fire mennene er eksempel på.

Kirken hjelper soldater

Som bibelmisjonsleder i Bibelselskapet har han nær kontakt med en rekke kirker i Ukrania, både protestantiske og ortodokse.

– De aller fleste kirkene er pasifister, men det man ser nå er at disse samler inn penger, mat, klær, medisiner og forbindinger til ukrainske soldater. Jeg har sett kirkeledere dele ut skuddsikre vester til soldater, men det er ingen som har delt ut våpen, forteller Olsen.

Powered by Labrador CMS