Baptisthovedstyre stiller plassene til disposisjon
Hovedstyret i Det Norske Baptistsamfunn stiller sine plasser til disposisjon på landsmøtet til høsten etter avtale med nettverket Veien Videre.
Bare tre av de ni medlemmene i hovedstyret skulle etter normal prosedyre vært på valg under landsmøtet som finner sted i månedsskiftet oktober/november.
Etter det Kristelig Pressekontor erfarer, er imidlertid hovedstyret blitt enige med det konservative nettverket Veien Videre (VV) om at hele styret stiller sine plasser til disposisjon.
Dette er en del av enigheten som er oppnådd i tilknytning til striden omkring Bærum baptistmenighet som har valgt inn en lesbisk samlevende kvinne i sin ledelse.
De tre som normalt skulle vært på valg, er styreleder Magnar Mæland, som gikk av før tiden i oktober i fjor, fungerende styreleder Jon Vestøl og styremedlem Reine Cihiluka-Brevik.
Mistillitsforslag?
– Med det kommer det vel ikke noe mistillitsforslag fra Veien Videre mot hovedstyret?
– Det har ikke vært noe særlig snakk om det, men når det kommer til valg, er det selvsagt viktig hvem som kommer inn i hovedstyret, og jeg regner med at det blir noe utskiftning, sier Magnar Mæland som er VVs talsmann.
– Det jeg kan si, er at vi i våre samtaler med hovedstyret er kommet til enighet om at hele styret stiller sine plasser til disposisjon. Dermed får landsmøtet mulighet til å si hvem de vil ha i styret, sier han.
Gikk grunnet homostrid
Talsmannen for Veien Videre er gårdbruker i Gjesdal i Rogaland og dessuten pastor i den lokale baptistmenigheten. Jobben som pastor slutter han i ved utgangen av august.
Han har tidligere vært generalsekretær i Baptistsamfunnet, og han var hovedstyreleder fra sommeren 2017 til oktober 2019 da han trakk seg før utgangen av valgperioden.
Han forteller til Kristelig Pressekontor for første gang om hele bakgrunnen for avgangen.
– Det er faktisk ingen journalister som har spurt meg om det før. Det var en kombinasjon av private årsaker og arbeidet i hovedstyret som gjorde at jeg gikk av. Privat var jeg i en strevsom periode av livet, og det at vi ikke fikk til å ta de nødvendige grepene som hovedstyre i homofilisaken og noen andre nærliggende saker, gjorde at jeg ga meg. Det var det siste som var utslagsgivende, og når min private situasjon gjorde at jeg ikke kunne bidra noe særlig, fant jeg det riktig å la andre ta over, sier Mæland.
– Internt i Veien Videre har jeg fortalt hvorfor jeg gikk av, men jeg gikk ikke ut med det. Det personlige ble stående som den offisielle begrunnelsen, men årsaken var at jeg ikke så noen løsning i homofilisaken, sier han til KPK.
Dermed rykket nestleder Jon Vestøl opp. Mæland mener Vestøl har en liberal agenda i homofilisaken, noe Vestøl ikke ønsker å kommentere. Han var Mælands motkandidat ved ledervalget i 2017.
Mæland sier han selv ikke er kandidat ved valget nå.
– Men Veien Videre vil være engasjert i valgprosessen, og vi ønsker en annen hovedstyreleder enn den nåværende, sier han.
Suspendert
I en «sommerhilsen» fra hovedstyret datert 4. juli står det at hovedstyret har formulert en utfordring til Bærum baptistmenighet der menigheten blir bedt om «ikke å sende delegater eller delta aktivt i landsmøtene» og heller ikke påta seg landsmøtevalgte tillitsverv. «Det innebærer fortsatt juridisk medlemskap, men ingen aktive roller i kirkesamfunnet».
Bærum baptistmenighet har godtatt denne suspensjonen som er ment å vare inntil den såkalte BID22-prosessen er fullført. Arbeidet med denne skjer i en komite som skal jobbe med «baptistisk identitet, bibelsyn, forståelse av frihet og forpliktelse innen baptistfellesskapet fram til 2022». Det siste nå er at dette sluttføres innen sommeren 2021.
Magnar Mæland poengterer at det var Veien Videre som alt i februar tok initiativ til å utfordre Bærum baptistmenighet til å gå inn i en frivillig suspensjon. Han gir menigheten honnør for at de «har tatt ansvar» og sagt ja til dette.
Navnene på to medlemmer fra menigheten i Bærum lå på nominasjonskomiteens bord fram til suspensjonen trådte i kraft nylig. De skal ikke lenger være kandidater til noen verv i forbindelse med høstens landsmøte.
Roy Arild Jensen er leder av valgkomiteen. Han ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte opplysningene i denne artikkelen.
Det er ellers akkurat bestemt at landsmøtet flyttes fra Ålesund til Gardermoen som et korona-tiltak fordi lokalene i Ålesund ville blitt for små.