Bare 3,3 prosent av verdens misjonærer jobber for å nå de unådde
– Ekstremt bekymringsfullt, sier Tore Giil Bjørsvik, internasjonal leder i Normisjon.
I misjonsbefalingen i Bibelen, ber Jesus sine etterfølgere om å gå ut til alle folkeslag og gjøre disipler.
Likevel viser ny rapport fra The Traveling Team at bare 3,3 prosent av verdens 400 000 misjonærer fokuser på å nå de unådde.
Den kristne organisasjonen Joshua Project fører statistikk over hvordan evangeliet har nådd ut til verdens befolkning. Her avdekkes det at mer enn 3 milliarder mennesker fortsatt regnes som unådde eller minst nådd.
Dette omhandler mennesker som ikke har mulighet til å høre evangeliet fordi det ikke finnes kirke, kristne fellesskap eller bibel tilgjengelig.
Barrierer
Christian Post, som skriver om rapporten, nevner flere grunner til hvorfor menneskene ikke blir nådd. Her blir fysiske, kulturelle og politiske barrierer inkludert.
- Vanskelig å komme til, grunnet utfordrende terreng.
- Misjonærer møter hindringer hos lokalbefolkning som er fiendtlig innstilt til evangeliet.
- Religioner som islam og hinduisme dominerer. De avviser konvertering til kristendom og andre religioner.
Ulike tanker
I samtale med Dagen er Tore Giil Bjørsvik, internasjonal leder i Normisjon, usikker på om tallene kan stemme.
– Om jeg skal ta det på alvor at det er 3,3 prosent, betyr det at omtrent 97 prosent av ressursene ikke har et unådd perspektiv i seg. Det vil være ekstremt bekymringsfullt, sier han.
Yngvild Hofstad, misjonsleder i Ungdom i Oppdrag (UiO) er glad for at det settes fokus på tematikken, men mener derimot at den lave prosentandelen ikke er ny informasjon.
– Dette er noe vi har snakket om så lenge jeg har jobbet i UiO, forteller hun.
Per Ove Berg, pastor i Credokirken, sier at det blant annet er på grunn av slike lave tall at de arrangerer «M28 - Unådd konferansen» i Bergen.
– Vi ønsker å mobilisere Kristen-Norge til å dreie fokuset mot de unådde folkegruppene, forklarer han.
Ressurser bindes
Bjørsvik trekker frem hvordan de fleste misjonsinitiativ opp gjennom historien har skjedd ut fra et ønske om å nå nye folkeslag med evangeliet.
– Det har blitt etablert kirker og Guds rike har fått vokse. Videre har man fortsatt å støtte kirker som en selv har vært med på å plante og det binder opp ressurser, sier han.
Han legger til hvordan mange trolig ønsker å jobbe gjennom lokale enheter med tanke om å nå nye folkeslag. De lokale enhetene, eller den stedegne kirken, vil da være ansett som nådd.
– Strategisk sett vil en nå unådde indirekte gjennom lokale partnere. Men jeg vet ikke om denne type tenkning er fanget opp i statistikken som er publisert, forklarer Bjørsvik.
Vanskelige områder
Hofstad mener at det er de vanskeligste områdene som gjenstår. Her er det utfordrende både politisk og geografisk. Det er også språk barrierer som gjør at terskelen blir høyere for å dra.
– Dermed blir det for flere en større utfordring å skulle å bli der over lang tid og skape resultater, sier hun.
Håp
– Alle har rett til å høre evangeliet. Det er noe av det grunnleggende i misjonsbefalingen, forteller Berg.
Selv tror han det er realistisk å kunne nå ut til alle folkeslag med evangeliet.
– I dag har vi flere kommunikasjonsmuligheter. Kombinasjon av å være tilstede på bakken, men også å kunne bruke medier tror jeg vil gi gode utslag, sier han.