Barn og unge gjør kjønnstradisjonelt husarbeid

Norske foreldre oppdrar barna sine til å følge tradisjonelle kvinne- og mannsroller, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Gutter er overrepresentert i snømåking og hagearbeid. Jenter er derimot overrepresentert på vasking og bretting av tøy, samt å lage og rydde av etter middag, viser en ny barne- og ungdomsundersøkelse gjennomført av DNB.

– Dette betyr at vi oppdrar våre smårollinger til å følge de tradisjonelle kjønnsrollene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) brukte gutter mellom 16 og 24 år i gjennomsnitt 32 minutter på husarbeid per dag i 2010, mens jenter i samme aldersgruppe brukte 47 minutter per dag.

Få får lommepenger

33 prosent av norske barn og ungdommer får faste lommepenger, mens 48,6 prosent får det av og til. Det synes forbrukerøkonom Silje Sandmæl er for få.

– Lommepenger er et godt verktøy for at barna skal lære seg fornuftig pengebruk. Med lommepenger bør det følge et ansvar for både oppgaver og utgifter, sier Sandmæl, som forteller at de som har foreldre med høy utdannelse i større grad gir lommepenger.

15,4 prosent av de spurte får både faste lommepenger og et tilskudd nå og da. Kun 2,7 prosent får ikke lommepenger, viser undersøkelsen.

Øker med alderen

Lommepenger øker i takt med alderen. Gjennomsnittet for barn mellom 8-11 år er 68 kroner, 12-15 år er 121 kroner og mens ungdom mellom 16 og 19 år får 239 kroner.

Til sammenligning får britiske gutter i alderen 8 til 15 år mellom 6,93 pund i uken, tilsvarende 83 norske kroner. Britiske jenter tjener i gjennomsnitt 9 kroner mindre i lommepenger enn britiske gutter, ifølge en studie fra banken Halifax.

Powered by Labrador CMS