JERUSALEM: Mr OK Theatre arrangerer hver jul forestillinger for arabiske barn og unge. Ette en spektakulær forestilling med lys, lyd, røyk og videoeffekter, forkynner julenissen evangeliet. Bildet er fra en forestilling i Jerusalem.

Barn preget av konflikt får et møte med Fredsfyrsten

For Tony Samaan fra Betlehem er julen en travel tid. Utkledd som julenisse forkynner han juleevangeliet for 15.000 arabiske barn i Israel og på Vestbredden.

Publisert Sist oppdatert

Det yrer av liv når de arabisk-evangeliske menighetene i Jerusalem arrangerer «åpen dag». Et av trekkplastrene er et juleshow med teatergruppen «Mr. Ok» fra Vestbredden. Flere hundre barn og noen foreldre får plass i en konsertsal som er innleid for anledningen, og de får bivåne en spektakulær forestilling med lys, lyd, røyk og videoeffekter – og en fantasifull historie der julenissen spiller en sentral rolle.

– Vi velger alltid karakterer som barn og unge kan identifisere seg med. I noen show har vi med Disney-figurer, men på juleforestillingene kommer vi ikke utenom Santa Claus. Alle arabiske barn har et positivt forhold til julenissen, uavhengig av hvilke miljøer de kommer fra, sier teaterleder Tony Samaan til Dagen.

Blant de fremmøtte i Jerusalem er de kristne i klart flertall – ortodokse, katolske og evangeliske – men noen titalls barn er også fra muslimske familier. Samtlige sitter som fjetret mens en dramatisk historie utspiller seg på scenen.

Reise til rommet

Kort fortalt handler historien om at menneskene har fått kontakt med romvesener som ønsker dem velkommen til å besøke verdensrommet. Romvesene er imidlertid opptatt av sikkerheten, og alle jordboere må gjennom en kontroll før de får bli med på romtur. Alarmen går når den første jordboeren, en ung jente, passerer gjennom skanneren.

Romvesene tror hun har med seg en farlig gjenstand for å skade dem, og de plasserer henne derfor i fengsel. De er svært skuffet over menneskene og bestemmer seg for å sprenge jorden i luften. En stor klokke teller ned mot verdens undergang.

Midt i denne dramatikken ankommer julenissen på en rakett. Han forklarer at det er den onde «Sharbush» (et bilde på djevelen) som har manipulert skanneren og at han bør ta jentens plass i fengselet. Romvesene forstår at de har gjort en feil, men det er for sent å stanse bombingen av jordkloden.

Julenissen vet imidlertid råd. Han ber alle i salen om å rope på Fredsfyrsten. Hundrevis av barn roper av alle krefter, og plutselig stanser nedtellingen – bare sekunder før tragedien inntreffer.

Tony Samaan spiller selv julenissen. Etter at «verden er reddet», forklarer han evangeliet for barna. Han starter med skapelsen og legger deretter ut om syndefallet, om Jesu fødsel og om Golgata.

På storskjermen dukker det opp et bilde av et hjerte som er blitt svart etter syndefallet. Den «kristne nissen» forklarer at Jesu blod er det eneste som kan rense hjertet. Gud og mennesker er blitt skilt av et stort juv, men Jesus er broen til Gud.

OPPMERKSOMME: De fleste steder gir barna gir sin fulle oppmerksomhet til Mr Oks juleshow.

Barna sitter som tente lys under andakten, og til slutt gjentar samtlige en bønn om at Jesus skal rense hjertene.

– Kjære Jesus, takk for at du elsker meg og var villig til å bli født i en stall. Kom og bli født i hjertet mitt og gjør det rent. La meg elske og adlyde ordet ditt og gi meg et nytt hjerte, amen.

Personlig forhold

For Samaan er det av stor betydning at arabiske barn får en klar forståelse av det kristne budskapet.

– Jeg vokste opp i et kristent miljø i Jerusalem. Min mor var katolikk, mens min far var ortodoks kristen. Jeg så på meg selv som en «normal» kristen, men visste egentlig lite om hva den kristne troen dreide seg om, sier Tony.

15 år gammel forvillet han seg inn på et ungdomsmøte i en evangelisk menighet i gamlebyen, og der fikk han en aha-opplevelse.

– For første gang forsto jeg at kristendommen handler om et forhold til Jesus. Jeg fikk et kall over livet mitt og bestemte meg for å bruke resten av tiden min her på jorden i tjeneste for Gud, sier han.

Noen år senere ble han elev ved Bethlehem Bible College og her møtte han sin fremtidige kone – Mary fra Beit Sahour (Hyrdemarkene). Etter fullført utdannelse jobbet han i ni år med barnearbeid i regi av Bibelselskapet, men da han flyttet fra Jerusalem til betlehemsområdet fikk han tanker om å starte opp et eget arbeid.

– Jeg ble engasjert i søndagsskolen til den lokale pinsemenigheten i Betlehem. Samtidig fikk jeg stadig invitasjoner fra menigheter i ulike kirkesamfunn, forteller han.

Startet teater

Han startet en kristen teatergruppe som opptrådte lokalt i Betlehem. Han var eneste ansatte, men arbeidet skulle utvikle seg på en måte han ikke hadde kunnet drømt om.

– På denne tiden møtte jeg Sigrid Eilevstjønn, som leder den norske foreningen Salam Aleikum. Hun bor deler av året på Oljeberget i Jerusalem og inviterte oss til å ha forestillinger og hjelpe til med en barneklubb der, sier Tony.

Siden har han ansatt flere kreative medarbeidere i heltids- og deltidsstillinger, og arbeidet har spredd seg sørover og nordover på Vestbredden og til israelske byer med mange arabiske innbyggere.

– Denne julen har vi show både i Nasaret, Haifa, Ramle og Jerusalem, sier Tony.

Nye holdninger

BØNN: Arabiske jenter deltar i bønn om at Jesus må rense hjertene. Bildet er tatt under et show i den galileiske byen Sakhnin.

I løpet av desember og januar arrangeres 40 forestillinger der det kristne budskapet står i sentrum. Disse holdes i regi av kristne skoler og menigheter. Resten av året driver Salam Aleikum og Mr. Ok Theatre et omfattende holdningsskapende arbeid blant arabiske barn i Israel og de palestinske områdene.

– For et par år siden ble vi av palestinske myndigheter anerkjent som «non profit-organisasjon», og dette åpnet dører for oss i offentlige skoler over hele Vestbredden. På skoleforestillingene tar vi opp alt fra konflikthåndtering, respekt for minoriteter og hygiene, sier Tony.

Han opptrer ofte som klovnen Mr. Ok, en figur som etter hvert er blitt godt kjent blant palestinske skolebarn.

– På offentlige skoler er de fleste elevene muslimer og her driver vi i motsetning til på juleshowene ikke med direkte forkynnelse. Alle vet imidlertid at vi er kristne. Mange har vokst opp med et negativt syn på ikke-muslimer og blir rørt når vi møter dem med kjærlighet og omsorg, sier Tony.

Han sier at mange palestinske barn er preget av hatindoktrinering og mangler empati med mennesker som tenker og tror annerledes enn flertallet.

– De kommer imidlertid aldri til å glemme møtene med kristne som elsker dem og vil dem vel. Håpet vårt er at disse møtene på sikt kan føre til en holdningsendring i det palestinske samfunnet, sier han.

Kristne flytter

I betlehemsområdet bor hovedtyngden av de palestinske kristne, men andelen synker stadig. For noen tiår siden var de i flertall i Jesu fødeby, men nå anslår mange at de kristne bare utgjør 15 prosent. De mest pessimistiske mener tallet er enda lavere. Store deler av byens kristne befolkning bor nå i Sør-Amerika, Australia eller New Zealand.

Tony og Mary Samaan er bosatt i nabobyen Beit Sahour, også kalt «Hyrdemarkene». Her er fremdeles rundt 50 prosent av innbyggerne kristne, men ekteparet merker at det er et press på det kristne samfunnet.

NÅR UNGE: Tony og Mary Samaan står sammen om et omfattende arbeid med å nå unge arabere med evangeliet.

– Vi opplever ikke direkte forfølgelse her, men det er vanskelig å leve som en minoritet. Mange kristne lengter også etter å bo i et samfunn der de kan bevege seg fritt uten å måtte forholde seg til sjekkpunkter og innreisetillatelser, sier Tony.

Selv avviser de imidlertid tanken om å flytte fra Vestbredden.

– Det kommer aldri til å skje. Vi har begge fått et kall til å jobbe blant folket her, så her blir vi værende, sier Mary.

I tillegg til et fosterbarn har de seks egne barn i alderen tre måneder til 17 år.

Overgrep

Mens Tony leder teaterarbeidet, er begge engasjert i lokal virksomhet. De har samlinger både på et barnehjem og på et hjem for unge jenter som har vær utsatt for seksuelle overgrep.

– Ofte er det fedre og brødre som forgriper seg på dem. Dersom dette blir kjent, kastes jentene ut hjemmefra, siden de har brakt skam over familien. Overgriperne er det ingen som gjør noe med, sier Mary.

– Jentene bor i et hus med svært enkle forhold og uten oppvarming. Vi har brakt dem ulltepper og mat, og én gang i måneden tar vi dem med på en tur. På grunn av skammen går de fleste av dem aldri ellers ut av huset, sier Tony.

Ser Jesus i drømmer

Mary har også startet en kvinnegruppe for ansatte ved barnehjemmet.

– Vi evangeliserer ikke direkte overfor muslimer, men vi ber for dem. Gjentatte ganger opplever vi at Gud taler til dem via drømmer. sier Mary.

En kvinne så en mann som hang på et kors.

– Han fortalte at hans navn var Jesus, at han hang på korset for hennes skyld og at han skulle gi henne fred, sier Mary.

– Målet vårt er at Fredsfyrsten skal få prege en ny generasjon arabere i Israel og på Vestbredden, sier Tony.

Mr. Ok Theatre

Kristen teatergruppe fra Betlehem. Hver jul og påske arrangeres turneer der det kristne budskapet formidles til arabiske barn.

Resten av året arangeres forestillinger på offentlige skoler på Vestbredden, med temaer som konflikthåndtering, respekt for minoriteter og hygiene.

Powered by Labrador CMS