- Barn savner tid med foreldre
Mening med livet og nær kontakt med foreldrene er viktig for at barn skal ha en god livskvalitet, sier professor Bengt Lindstrøm ved NTNU.
Under Oppvekstkonferansen i Lillestrøm torsdag snakket professor Bengt Lindstrøm om hva som gir barn livskvalitet. Han er opptatt av at barns eksistensielle helse må tas vare på i familiene.
- Når vi snakker om helse glemmer vi ofte den eksistensielle dimensjonen, også kalt meningsskapende helse. Denne fjerde dimensjonen må tas med i tillegg til den fysiske, psykiske og sosiale dimensjonen, sier Lindstrøm til Dagen.
Han er ansatt ved Senter for helsefremmende forskning ved NTNU, og har jobbet som barnelege.
- Ikke materielt
Professoren mener at foreldre har ansvar for å få en god dialog med barna på barnas vilkår. Han viser til FNs barnekonvensjon som blant annet fast slår at «Begge foreldrene har et hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet».
Lindstrøm peker på fem helsefremmende prinsipper som gir god livskvalitet eller en sterk «opplevelse av sammenheng».
Å være i kontakt med indre følelser, ha gode nære relasjoner, oppleve sosial støtte, hver dag ha meningsfulle aktiviteter, og ha eksistensielle koordinater på plass.
- Det siste handler om å finne koordinater som gir livet mening. Det kan naturligvis være en religiøs dimensjon, det er en veldig tydelig forankring. De som ikke har religion må stille koordinatene på en annen måte, forklarer han.
Trenger forankring
- Hvor viktig er religion for livskvaliteten for barn og foreldre?
- Det viktigste er å ha en idé om hva livet er og hva som er sentralt i livet. Koordinatene kan være av religiøse karakter, det kan være et trossamfunn. Vi ser at samfunn med en dyp forankring og system rundt livet har det lettere. Så har du sekulariserte familier der man ikke tenker på hva livet handler om, eller innvandrere som opplever kulturskiller. Da blir det vanskeligere.
- Kan det hemme livskvaliteten å være del av sterkt religiøse familier?
- Så lenge systemet fungerer går det bra, men går du ut, og ikke har forankring i noe, står du litt blottet, for eksempel dersom du bryter med Jehovas Vitner.
Som medisiner forsker han også på hvilke ressurser et menneske har og hvordan det takler motgang. Han har intervjuet mange barn og foreldre om hva det som er det viktigste i livet for barn.
- Alle jeg har snakket med sier at sosiale relasjoner er det viktigste, sier professoren.
Universalt fenomen
Oppvekstrapporten som ble lansert i går viser at langvarige konflikter mellom foreldre, vold og rus har en negativ effekt på barnas helse og utdanningsløp. Lindstrøm understreker at barn også kan ha dårlig livskvalitet i helt vanlige og velfungerende familier.
- I dag er det mange foreldre som ikke har tid til å snakke med sine barn. Vi lever i en såkalt postmoderne tid der det handler mye om mange aktiviteter og ting vi må gjøre. Vi setter oss aldri ned og tenker på hvordan livet egentlig henger sammen og hva som er det viktigste, sier Lindstrøm.
«Hold kjeft»
Han oppfordrer foreldre til å lytte til barna.
- Dersom barnet sier noe rart eller gråter, er det din oppgave å prøve å forstå hvorfor de sier det de gjør. Ikke si «hold kjeft, dette er ikke farlig». Det er så krenkende for barn, som alltid har en mening med det de gjør.
- Hva savner barna mest?
- De savner fellesskapet og det å ha det godt hjemme. Foreldre tror ofte at det handler om det materielle, å gi ting. Men det handler om en annen dimensjon, å være og å eksistere med sine barn, og gi tid.
- Har det noe å si om en av foreldrene er hjemmeværende eller begge er i jobb?
- Det fins foreldre som er sammen med barna, men aldri gjør noe sammen med dem. Det handler mer om å være nærværende, være oppmerksom og gjøre ting sammen, ha et fellesskap. Da bygger du tillit, sier Lindstrøm.
DAGEN