– Barn som dette fortjener en bedre mulighet
Statsminister Erna Solberg lot seg sjarmere av de ivrige skoleelevene i Malawi. Hun krysser fingrene for at Prisca (16) blir president i landet i framtiden.
Onsdag besøkte statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) Nthulu barneskole som har 1.609 elever og 31 lærere.
Fremtidsdrømmer
Solberg var nysgjerrig på hva sidemannen, 16 år gamle Prisca, ønsket å gjøre når hun ble ferdig med skolen. Svaret begeistret statsministeren.
– Jeg vil bli president! Hvordan har du klart å bli statsminister? spurte ungjenta og ville ha noen eksklusive råd fra Solberg.
– Så bra! Det er bra med ambisjoner. Malawi kunne trenge en kvinnelig president. Du må jobbe hardt, lære nye ting og lytte til folk. Hvis du ønsker at folk stemmer på deg, må du ta deg tid til å lytte til problemene deres, svarte en engasjert statsminister.
Malawi blir det første ut i regjeringens nye utdanningssatsing. De neste tre årene skal den norske regjeringen bruke 112 millioner kroner på utdanningsprogram i landet i samarbeid med FN-organer og UNICEF.
14 prosent av barna i Malawi går ikke på skole. Bare 35 prosent av jentene og 41 prosent av guttene når så langt som 8. klassetrinn.
Synlig skoleglede
FN-programmet som Norge nå støtter, skal sørge for bedre tilgang og kvalitet i utdanning for jenter i Malawi. Det omfatter skolemat, helsetjenester, tiltak mot kjønnsbasert vold, seksualitet- og rettighetsundervisning og etterutdanning av lærere.
Det lave elevtallet henger sammen med klassiske problemstillinger i fattige land, forklarer Solberg.
– Foreldre har ikke råd til å sende barna sine på skolen, de trenger arbeidskraften deres hjemme. På skolen er alt av materialet av lav standard. Likevel får jeg først og fremst inntrykk av at det er stor glede over læring og iver over å få være på skolen. Dette er barn som hadde fortjent bedre muligheter, sier statsministeren til NTB.
Fattigdomsbekjempelse
Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, er på feltbesøk i Malawi. Kirkens Nødhjelp støtter 12 sykepleierskoler i Malawi. Helland gleder seg over at det norske bidraget øker og kan hjelpe landet med å komme seg ut av fattigdommen.
– Malawis vei ut av fattigdom går gjennom utdanning. Brukt riktig kan disse pengene også redde liv, ved at flere sykepleiere og jordmødre blir utdannet i et av landene med høyest mødredødelighet, sier hun.
Aktivisten Timothy Mtambo fra Centre for Human Rights and Rehabilitation håper pengene, som vil gå gjennom FN-systemet, vil nå fram til folket i den andre enden.
– Vi setter pris på alt norske myndigheter gjør for landet vårt. Vår organisasjon er en av dem som nyter av dette. Men folk er bekymret. Ofte blir det et spørsmål om pengene som kommer via FN når fram til folket, sier han.