Barnedødelighet mer enn halvert som følge av bedre oppvekstvilkår i hele verden
«Det er fenomenalt å ha oppnådd at regjeringer, sivilsamfunn og familier gjør barnas overlevelse til topp-prioritet», sier Unicef om de gledelige utviklingstrekkene.
Rapporten markerer 30 år med barnerettigheter, og den ser på framgangen som er oppnådd siden barnekonvensjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling 20. november i 1989.
Siden 1989 har barnedødeligheten til barn under fem år falt med om lag 60 prosent, heter det i rapporten. «Det er fenomenalt å ha oppnådd at regjeringer, sivilsamfunn og familier gjør barnas overlevelse til topp-prioritet», heter det.
En rekke gledelige utviklingstrekk ligger bak dette: Blant annet bedre tilgang på helseriktig næring, utdannelse av mødre, utbredelse av vaksinasjonsprogram, bedre sykdomsbehandling, tilgang på helsetjenester for mor og barn, tilgang på trygt drikkevann, og generelt tryggere oppvekstvilkår blir nevnt i rapporten.
De siste tiårene har antallet jenter som giftes før de er 18 år gamle gått ned, og det samme gjelder jenter som utsettes for kjønnslemlestelse. Men samtidig er noen jenter mer utsatt for å bli gravide som barn enn i 1989.
Nye utfordringer
UNICEF peker samtidig på at framgangen ikke har vært jevnt fordelt i verden. Barn under fem år fra fattige hjem har en mye høyere sannsynliget til å dø av sykdommer det finnes vaksiner mot, enn barn fra utviklingsland. Bare halvparten av barna sør for Sahara er vaksinert mot meslinger.
Rapporten tar også for seg nye utfordringer som har oppstått. Klimaendringer er én av de nye truslene mot den oppvoksende generasjonen..
– I tillegg til vedvarende utfordringer som helse, ernæring og utdanning, må barn i dag stri med trusler som klimaendringer og misbruk og mobbing på nett, sier UNICEF-sjef Henrietta Fore.