Barnesoldater slippes fri i sentralafrikansk republikk
Væpnede grupper i Den sentralafrikanske republikk har besluttet at alle barnesoldater skal settes fri, opplyser Verdens barnefond (UNICEF).
Avtalen omfatter anslagsvis 6.000 til 10.000 barn som for tiden knyttes til de væpnede gruppene. Mange av dem har fungert som soldater, noen er blitt brukt som kokker og budbringere, mens andre er blitt utnyttet seksuelt.
– Den sentralafrikanske republikk er ett av de verste stedene i verden å være barn, og UNICEF er opptatt av å samarbeide med lokale myndigheter for å bidra til at disse barna kan gjenforenes med sine familier, sier Mohamed Malick Fall, UNICEFs utsending til Den sentralafrikanske republikk.
– Slutt på rekruttering
De åtte største væpnede gruppene i landet har også blitt enige om at de ikke lenger skal rekruttere mindreårige som soldater.
Avtalen er signert under en ukelang nasjonal forsoningskonferanse som ble innledet i hovedstaden Bangui mandag.
De væpnede gruppene har lovet UNICEF umiddelbar tilgang til områdene de kontrollerer, slik at organisasjonen kan få oversikt over hvor mange barn som er berørt.
Partene skal også bli enige om en plan for når barna skal settes fri. Meningen er at de deretter skal bringes hjem og få hjelp til å bygge opp livet sitt igjen.
To års krise
Den tidligere franske kolonien har siden uavhengigheten i 1960 vært preget av uro og væpnede konflikter. Siden opprørsbevegelsen Seleka tok makten i et kupp i 2013, er over 800.000 mennesker drevet på flukt internt i landet.
Landet er nå i praksis delt i to, med et regjeringskontrollert og kristent område i sør, og et muslimsk og opprørskontrollert område i nord.
Den to år lange krigen har skapt en av verdens verste, og mest usynlige, humanitære kriser, skriver UNICEF i en pressemelding tirsdag.
I 2014 greide organisasjonen og dens partnere å få frigitt over 2.800 barn fra væpnede grupper i Den sentralafrikanske republikk, blant dem 646 jenter.