Barnevern: Foreldre vant ikke frem
Tingretten fastslår at politi har rett til å hente barn til avhør uten at foreldrene er informert.
Dagen skrev i mai og juni flere artikler med utgangspunkt i at et ektepar i Agder saksøkte staten. De ønsket å få fastsatt en grense for når barnevernet kan gripe inn overfor barn og ta dem med til avhør og undersøkelser uten avtale med foreldre.
30. juli falt dommen i Kristiansand Tingrett etter en forenklet domsbehandling der Staten ved Barne- og likestillingsdepartementet ble frifunnet.
I sin begrunnelse for forenklet domsbehandling la retten vekt på at saksøkernes krav åpenbart ikke kunne gis medhold. Retten viste til at det var barna som hadde blitt utsatt for den påståtte krenkelsen, ikke foreldrene. Videre så ikke retten at barnevernstjeneste eller politi hadde opptrådt på en måte som krenket retten til respekt for privatliv og familieliv.
La barnets utsagn til grunn
Alvoret i barnets utsagn tilsa at barnehagen hadde både rett og plikt til å sende bekymringsmelding til barneverntjenesten, mente retten. Retten uttrykte videre at foreldrene og deres støttepersoners bagatellisering av barnets utsagn ikke er i samsvar med «barnets beste-vurdering» som er styrende både for forståelsen av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 8 og nasjonal lovgivning. Retten kunne ikke se at barnevernet har brukt rettsstridige virkemidler som krenker foreldrene eller barnas rettigheter.
At foreldrene ikke ble gjort kjent med avhør av barna var begrunnet ut ifra etterforskningsmessige hensyn, en fremgangsmåte som retten ikke hadde merknader til. Heller ikke den kroppslige undersøkelsen av datteren hadde retten merknader til.
– Ikke krenkelse
Advokatfullmektig Henrik Vaaler ved Regjeringsadvokatens kontor representerte Staten ved Barne- og likestillingsdepartementet. Statens utgangspunkt var at det ikke forelå en krenkelse av menneskerettighetene og at det ikke var grunnlag for erstatning.
– Jeg registrerer at retten er enig i det, skriver han i en e-post til Dagen.
– Ikke overrasket
Ekteparets advokat, Erik Bryn Tvedt, har nettopp avsluttet en timelang telefonkonferanse med saksøkerne og familievennen Olav Nilsen når Dagen tar kontakt. Advokaten er ikke overrasket over utfallet:
Saken begynte med at barneverntjenesten i Midt-Agder i januar 2017 mottok bekymringsmelding fra en barnehage. Det skjedde etter at en jente i samtale rundt matbordet fortalte en ansatt at pappa slo mamma og at han også slo henne hardt på magen. I februar ble ny bekymringsmelding sendt angående det samme. Barneverntjenesten opprettet undersøkelsessak og varslet ikke foreldrene om det pågående arbeidet. Faren ble anmeldt i mars. Etter et samrådsmøte mellom politi og barnevernstjeneste ble det gjennomført tilrettelagt avhør av de tre barna i familien 5. april. Foreldrene ble hentet i en uanmeldt aksjon samme dag og avga sine forklaringer.
– Grunnlag for avhør
Bryn Tvedt sier at han hadde håpet at domstolen ville være villig til å kritisere forvaltningen. Han hadde ønsket at domstolen skulle vurdert om det var grunnlag for å ta barna inn til avhør og om det var grunnlag «for å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse» av datteren i familien.
– Det er ikke domstolen villig til å gjøre.
Advokaten sier at familien selv er blitt krenket og at deres selvbestemmelse er blitt krenket.
– De er også blitt eksponert negativt i lokalsamfunnet.
Flytter
Moren i familien sier til Dagen at det var tøft å få dommen, men at hun og mannen skal klare å leve med den.
– Vi må bare gjøre det. Vi har ikke noe annet å gjøre, sier hun.
Trebarnsmoren sier at familien har bestemt seg for å flytte for å legge dette kapittelet i livet bak seg.
– Det er ikke et greit kapittel, men vi har unger og vi må se fremover. Vi har ingen livskvalitet der vi bor. Vi kommer til å legge ut huset for salg nå.
– Er det aktuelt for dere å anke dommen?
– For oss er det ikke det. Det kan ta år og vi vet heller ikke om vi vinner fram og dermed er det ikke aktuelt. Vi har brukt så mye energi på dette at vi har funnet ut at vi ikke orker mer. Vi må begynne på nytt.
– Fryktkultur
Olav Nilsen, venn av familien, engasjerte seg sterkt i familiens sak etter at kona hans kom hjem fra jobb 5. april 2017 «svært skjelven» og fortalte om politiaksjonen mot kollegaen, som er mor i familien som saksøkte staten.
59-åringen er skuffet over at domstolen valgte en forenklet rettsbehandling uten at partene og vitner var til stede.
– Kostnadsmessig var det en fordel fremfor to dager med rettsforhandlinger, men det er synd at de ansvarlige ikke fikk mulighet til å svare for seg. Det kunne ha gitt tingretten et noe annet bilde enn en forhåndsprosedyre fra begge parter.
Nilsen har fått inn 65-70.000 kroner fra venner og støttespillere til å dekke advokat- og rettsutgifter for familien.
– Jeg tror ikke at økonomien skulle ha blitt et problem.