Barth Eide frykter motreaksjoner etter drap på Hamasleder
Norsk professor har ingen tro på storkrig.
Norges utenriksminister Espen Barth Eide reagerer slik etter det ble kjent at Hamas sin øverste politiske leder er blitt drept i Teheran.
– Det er viktigere enn noensinne nå å få til en våpenhvile og å komme over i et politisk spor på veien mot en varig løsning. Nøkkelen til å unngå en regional krig ligger i Gaza, sier utenriksministeren i en uttalelse til Dagen.
Med drapet på Haniyeh har tre av de fire topplederne i Hamas enten blitt drept eller antatt drept, skriver CNN. Igjen står Yahya Sinwar som man regner med er hjernen bak 7. oktober og har oppholdt seg i tunnelene under Gaza i løpet av krigen.
Haniyeh selv født i en flyktningleir på Gaza. Han bosatte seg utenlands i 2019, nærmere bestemt i Qatar. Som politisk leder var han sentral i samtalene om gisselutveksling og våpenhvile som har foregått mellom Israel og Hamas etter 7. oktober.
Svekker Hamas
Bjørn Erik Rasch er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og har en faglig interesse i israelsk politikk. Han har også vært gjesteprofessor i Tel Aviv ved flere anledninger.
Rasch er ikke i tvil om at drapet på Haniyeh svekker Hamas.
– Han er tross alt leder for den politiske delen av Hamas og nå har flere i lederskapet blitt drept, sier professoren med henvisning til Saleh Al-Alouri som ble truffet av en israelsk drone i januar i år og Muhammed Deif som sannsynligvis også er død etter et stort angrep på Gazastripen i sommer.
– Det innebærer jo at mulighetene for å operere relativt fritt må være veldig sterkt begrenset for det nåværende lederskapet i Hamas.
Professoren presiserer samtidig at man ikke helt vet hvor stor svekkelsen er og hvilken innflytelse Haniyeh egentlig hadde de siste ti månedene.
Opprettholder militært press
– Hva betyr drapet for krigen på Gaza?
– Jeg tror ikke det vil bety veldig mye på kort sikt, de neste ukene, men det er mulig at det intensiverer presset på Hamas til å få til en avtale om frigivelse av gislene og en våpenhvile i krigen, sier Rasch.
Han mener at fra Israels side er en avtale urealistisk hvis de ikke klarer å opprettholde et sterkt militært press på Hamas.
– Det er det som er ett av deres argumenter for å ta ut disse lederne.
– Irans luftangrep hadde ingen sjanse
Rasch opplever det spesielt at drapet skjer på iransk grunn.
– Israel har jo ikke påtatt seg ansvaret for dette, men alle vet jo at det antakelig er Israel.
Professoren påpeker at attentatet viser kapabiliteten til Israel: Landet har en presis etterretning og mulighet til å gjennomføre angrep over 200 mil unna.
– Dette er nok noe iranerne merker seg, slik også tilfellet var med gjengjeldelsesaksjonen etter det iranske drone- og rakettangrepet i april. Svaret til Israel fikk lite oppmerksomhet, men det var veldig avansert og presist slik som nå. Irans luftforsvar hadde ingen sjanse.
– Israel oppnår å avskrekke
– Har Israel med dette eskalert konflikten?
– Det er vanskelig spørsmål, synes jeg. På den ene siden så er det jo en Hamas-leder som er drept og Israel er i krig med Hamas. Sånn sett er det ingen eskalering. En eventuell eskalering er at dette foregår på iransk territorium under innsettelsen av en ny president. Det avgjørende er imidlertid om Iran oppfatter dette som en eskalering av konflikten eller ikke. Hva Hamas mener om dette har egentlig liten betydning.
Han resonnerer videre:
– Samtidig har ikke Israel påtatt seg ansvaret. Det betyr nok noe når det gjelder sannsynligheten for gjengjeldelse. Hvis Israel hadde gått ut med bilder og pressemeldinger og skrytt av hendelsen, ville en gjengjeldelse vært helt sikker, men siden det ikke er gjort, så har jo Iran en annen mulighet til ikke å svare enn de ellers ville hatt. Israel oppnår å avskrekke, noe som antagelig vil gjøre Iran mer forsiktig.
– Du er sikker på at det er Israel?
– Det er vanskelig å tenke seg at det kan være noen andre, men hva Israel måtte ha av agenter i Teheran og samarbeid med opposisjonsgrupper, det er jo ingen som helt vet.
– Trenger en våpenhvile nå
Utenriksminister Espen Barth Eide oppfordrer alle parter til å deeskalere situasjonen og utvise maksimal tilbakeholdenhet.
– Sivilbefolkningen i alle berørte land trenger en våpenhvile nå. Det internasjonale samfunnet må sette alle krefter inn på å unngå en regional krig.
Fare for motreaksjoner
Samtidig er det stor risiko for at motreaksjoner fra enten Hamas, Hizbollah eller Iran bidrar til ytterligere opptrapping, sier utenriksministeren.
– Da kan hevnangrep på hevnangrep følge. Ingen vil vinne på en regional krig, som vil gå ut over sivilbefolkningen i Libanon, Israel og Palestina.
– Bunnpunkt kan bli vendepunkt
Han legger til:
– Vi er nå på et bunnpunkt som kan bli et vendepunkt der partene forstår at gjengjeldelse etter gjengjeldelse ikke fører frem, og at de nå blir mer villige til å akseptere en våpenhvile.
Tror ikke på storkrig
Bjørn Erik Rasch sier «vendepunkt» er sterkt sagt.
– Men det kan roe ned litte grann. Jeg tror ikke dette drapet fører til storkrig. Det er klart vi vet ikke hva Iran vil gjøre nå, men Irans problem er at Israel er helt på kanten av krig med Hizbollah. Den har vært lavintensiv men kan nå bli reell og det tviler jeg på at Iran er interessert i akkurat nå. Jeg tviler også på at Hizbollah er interessert i det.
Rasch forklarer at det ikke er i Irans interesse å brenne av alt kruttet nå.
– Hizbollah spiller en svært viktig rolle i det som Iran oppfatter som sitt forsvarsverk. Hizbollah er Irans annenslagsevne, noe som innebærer at med et israelsk angrep på Iran vil Iran ha en form for anslagsevne i den store hæren og det store rakettarsenalet som Hizbolla har.