Båtflyktninger møter Jesus
Midt i nøden blant de tusenvis av båtflyktninger som kommer til Italia, er det misjonærer som gir dem evangeliet.
I den lille byen Petrosino på Sicilia bor pastorparet Tommaso og Barbara Pipitone. I flere år har har de hjulpet flyktninger og gitt dem evangeliet. Det begynte med at en venn som arbeidet i Kystvakten ba om bibler på ulike språk til flyktningene.
– Vi dro dit med bibler og han spurte om vi ville komme og hjelpe til i arbeidet. Da begynte vi å dele ut mat og klær i flyktningleiren, og nå har vi delt ut 15.000 bibler og Nytestamenter, forteller Tommaso på telefonen. Han blir tolket fra italiensk til engelsk av kona Barbara.
Et konkret kall
Paret Pipitone opplevde at dette ikke var noe de ble med på helt tilfeldig, men at dette var et kall de ble grepet av.
– Vi bestemte at vi ville være der vi kunne hjelpe til, sier Tommaso og siterer Bibelen, Jakobs brev 4:17: «Den som vet hva godt han burde gjøre, men ikke gjør det, han synder.»
Den innsatsen som gjøres for flyktningene både materielt og åndelig, hilses velkommen i de stadig voksende flyktningleirene. Nå om dagene kan det komme tusenvis av flyktninger på en dag, og behovene er enorme.
Kommer i tusentall
– Forrige helg kom det rundt 6.000 flyktninger til vårt område, den siste helgen kom det rundt 1.000. Mange ringer til oss når det kommer nye flyktninger og ber om klær og sko, og da kan vi også gi dem bibler. Mange steder får vi lov å ha bibelundervisning, og de ansvarlige godtar at vi tar med oss flyktninger til kirken vår. Vi har kontakt med 46 flyktningsentra, og rundt 600 flyktninger har tatt imot Jesus, forteller Tommaso.
– Flyktningsentrene klarer heller ikke å ta imot alle som kommer. Leirene er så fulle at de nå spør hoteller og vandrehjem om de også kan ta imot flyktninger.
Men det er langt fra alle båtflyktningene som klarer å ta seg til Europa. For mange av de desperate båtflyktningene tar drømmen om et nytt liv slutt i Middelhavet. Nesten daglig kommer det rapporter om drukningsulykker. Forrige helg var det rundt 40 som mistet livet utenfor Sicilia.
– En av våre kristne brødre var med og hjalp til ombord på en båt som skulle ta seg av flyktningene, men mange av dem omkom da de kastet seg i havet. Mange kan ikke svømme, og når de ser hjelpen komme, tenker de seg ikke om og kaster seg i havet. Det som skjer er bare sørgelig, sier Tommaso.
Går i kirken
Mange av de afrikanske flyktningene er kristne og lengter etter å gå i en kirke. Tidligere har Tommaso og Barbara tatt med seg flyktninger til en italiensk kirke, men nå er de så mange at de holder møter bare for afrikanere.
– I begynnelsen var de fem personer, men på søndag var det 120 personer i kirken. Mange flere vil komme på våre gudstjenester enn vi kan ta imot, sier Tommaso.
Han forteller at de har to minibusser med ni sitteplasser som de bruker til og fra kirken. Det blir mange turer fram og tilbake til flyktningleiren for hver gudstjeneste. Gleden er stor over å kunne gå i kirken.
– Da jeg kom til en senter i går klokka sju om morgenen, stod de utenfor og ventet på meg og hoppet av glede.
Flere muslimer
Blant flyktningene som er kommet til tro, er det flere muslimer fra Gambia.
– En mann spurte hvorfor vi gjør dette for muslimene, når muslimske land er så negativ til kristne. Hvorfor hjelper dere oss? spurte han. Jeg kunne bare svare at Jesus ville gjort det samme, sier Tommaso.
Han er siden blitt en kristen ved hjelp av noen nigerianske kristne i flyktningleiren.
– Han har store problemer med muslimer som plager ham og som sier de skal drepe ham. Men han har sagt fra at han er blitt en kristen. Om halsen bærer han et kors, og han har en bibel på bordet ved sengen sin som han deler med seks-sju muslimer. Vi har gitt ham en ny bibel tre ganger fordi de har brent biblene hans, forteller Tommaso.
Deler året i to
I vinterhalvåret arbeider Tommaso og Barbara for å tjene til livets opphold, mens de bruker sommerhalvåret til å hjelpe flyktninger. I starten betalte de selv for bibler og annet materiell som de delte ut. Etter hvert har de fått hjelp av organisasjoner i Tyskland og Østerrike og i det siste også fra Bible for the Nations.
Men behovene er langt større enn de klarer å mette. Ikke minst trengs det bibler på forskjellige språk som arabisk, urdu og tigrinja.
– Vi trenger også et større kjøretøy pluss mer klær og sko. Når flyktningene kommer, er skoene deres ødelagt av vann, sier Barbara.
De ønsker seg også frivillige som kan gjøre en innsats.
– Akkurat nå er det to unge menn fra Østerrike som hjelper oss, men vi trenger mer hjelp.
Deler ut bibler
Roul Åkesson er leder for Bible to the Nations som i 25 år har arbeidet med bibelspredning. Nå fokuserer de på å nå flyktningene, og de gir ut bibler på en rekke språk.
– Vi har to ganger sendt dem bibler, blant annet tusen hele bibler på arabisk, 300 bibler på farsi og 300 på urdu. Vi har delt ut 2.000 Nytestamente på engelsk, som mange av de afrikanske flyktningene forstår, og 800 på somalisk. Akkurat nå trykker vi 10.000 Nytestamenter på amharisk og like mange på tgrinja, pluss 10.000 hele bibler for flyktninger fra Etiopia og Eritrea. Vi prøver så godt vi kan å sende så mange bibler som mulig, sier Roul Åkesson, som oppfordrer tidligere misjonærer og andre å dra til Sicilia for en tid og hjelpe til.
– Dette er en fantastisk mulighet til å hjelpe, og det er mye å gjøre, sier han.