Liv: Det blir nye tider for bedehuset på Godvik i Bergen når den eritreiske pinsemenigheten tar over.

Bedehus solgt til eritreisk pinsemenighet

Misjonsleder kaller salget «en tankevekker», men gleder seg over fortsatt kristent arbeid i bedehuset.

Publisert Sist oppdatert

Ingrid Karin Edvardsen trådte sine barnesko på Godvik bedehus vest i Bergen. Det var hennes far og noen andre som på 60-tallet reiste det lokale gudshuset på en tomt de hadde fått gratis.

De siste årene har aktiviteten tørket helt inn. Pinsemenigheten Berea Church skal nå sørge for at de hvite murveggene igjen gjaller av barnestemmer og kristen sang.

– Jeg gleder meg veldig over at huset nå går videre i samme ånd. Men det er blandede følelser, selvsagt, sier Edvardsen.

– En tankevekker

– Det er generelt en sorgprosess hver gang man må selge et bedehus. Noen selger fordi det ikke er befolkningsgrunnlag for å holde det oppe, men her er det snakk om et befolkningsrikt område. Det er tankevekkende, selvsagt, sier Furnes.

– Men det er virkelig meningsfylt når vi nå ser ut til å lykkes med å selge til noen som ligger såpass nær oss. Huset ble bygget for kristen virksomhet og nå blir det videreført. Vi må glede oss over det som har vært gjort gjennom en lang historie, og over at det nå er en kristen menighet som flytter inn, sier Furnes som håper menigheten vil arbeide for å nå ut i nærområdet.

Fikk høyere bud

Administrasjonsleder i IMF, Helge Kleven, er en av tre som har arbeidet med salget fra misjonsorganisasjonens side. Han forteller at det var nokså stor interesse for huset.

– Det har vært interesse fra andre religiøse sammenhenger og fra næringslivet, sier han.

Ifølge Kleven var det også interesse fra en muslimsk menighet.

– Det kom ikke så langt at vi måtte ta prinsipiell stilling til et slikt salg.

– Ville det være vanskelig å selge til en muslimsk menighet?

– Det hadde nok kjentes vanskeligere. Vi er i hvert fall glad for at det lot seg gjøre å videreføre et kristent arbeid i lokalmiljøet. Det er snakk om en forsamling som nå har mange barn og barnefamilier, noe som tyder på at de har framtiden for seg.

Salgssummen ligger nokså tett oppunder takst, ifølge Kleven. Det skal ha kommet noe høyere bud fra næringslivet, men «ikke dramatisk høyere».

Pengene fra salget skal blant annet gå til en styrking av barne- og ungdomssatsingen Awana, samt til den lokale foreningen Midthordaland Indremisjon.

– Det var viktig å få en god pris for bedehuset med tanke på at salgssummen skal brukes til aktivt misjonsarbeid.

Færre og færre

Edvardsen forteller en historie om et livskraftig arbeid som den siste tiden ikke lyktes med å nå ut til nye. De siste eldre medlemmene var nå for gamle til å komme. Dermed var det bare to ektepar igjen, og de tok beslutningen om å oppløse foreningen.

– Det var for dyrt å drive og å holde det. Det er sårt, for det ligger en lang og sterk historie bak dette huset.

Både barne- og ungdomsarbeid er blitt drevet i det hvite huset som ligger litt for seg selv, midt i et tettbebygd strøk. Nærmeste nabo er skole og barnehage og huset har front ned mot et vakkert tjern.

– Jeg sitter igjen med mange gode minner fra fine opplevelser her. Nå må jeg finne meg en annen menighet å gå i, sier hun.

Pinsemenighet

Den eritreiske pinsemenigheten som nå kjøper bedehuset har holdt til i pinsekirken Tabernaklet i Bergen sentrum. Godvik ligger knappe ti minutters kjøring vestover.

Dagen har kontaktet pastoren i menigheten, som bekrefter kjøpet, men Dagen har ikke foreløpig ikke lyktes med å få ytterligere kommentarer.

Bedehussalg

Det er antatt å være rundt 3.000 bedehus og lignende bygg rundt om i Norge. De er bygget fra 1800-tallet og fremover.

Den siste tiden har flere bedehus blitt solgt, de fleste fordi det ikke er aktivitet eller fordi man har bygget nye forsamlingslokaler. Enkelte har blitt solgt til andre religiøse sammenhenger.

Powered by Labrador CMS