Bedehuset som ikke ville dø
Ragnhild Skrunes og noen venninner drømte om å skape et treffsted med fokus på Bibelen. Nå samler de over 100, de aller fleste ungdommer.
Dagen skrev nylig om Joakim Magnus i Oslo som trodde han måtte tvinge 15 kompiser til å bli med på bibelstudier. Nå må han si nei fordi det ikke er plass til mer enn 500 deltakere. I Bergen drømte Ragnhild Skrunes og noen venninner om å skape et treffsted med fokus på Bibelen. Hun så for seg at de kom til å bli rundt 20 stykker, og at de kunne spise kveldsmat sammen. Nå baker hun til over 100 mennesker, de aller fleste ungdommer, og galleriet på det gamle bedehuset må igjen gjøre nytte for seg.
Et kort dypdykk
16 tirsdager har unge studenter, en gruppe i 50-årene og en liten gruppe på rundt 90 kommet sammen for å lese Bibelen med fokus på Jesus. Dagen får være med på en kort gjennomgang der temaet er «Jesus i Romerbrevet».
Et kvarter før undervisningen starter velter det inn 20-30 ungdommer som kommer med buss. Ti minutter senere ankommer en ny buss og en ny pulje. Bordene i salen fylles raskt opp. Det samme gjør stolradene bakerst i lokalet. De siste må ta til takke med en plass på galleriet.
Soltveit understreker det som er ett av Paulus´hovedbudskap: at jødenes frelsesvei også har blitt hedningenes frelsesvei.
– Vi blir rettferdiggjort og erklært Guds barn ved det samme evangeliet, sier han.
Fersk bakverk
Etter cirka en time er det pause og fersk bakverk i en litt mindre sal på samme plan. Lyden av over 100 mennesker som prater sammen gleder ikke minst Sigrid Pedersen (85) og Karen Marie Larsen (89), som har hatt bedehuset som sitt åndelige hjem.
– Det er alle tiders å være her. Da vi så ungdommene strømme inn første gang vi var her, var det nesten sånn at vi begynte å grine, forteller de.
Liv Langaas Bønes og Ole Martin Bønes har ikke gått glipp av en enste bibelkveld. Begge har gått på Bildøy bibelskole og studerer i Bergen. De skryter av opplegget på Betania.
– Det er flinke og kunnskapsrike folk som underviser. Det er veldig kjekt å få hjelp til å se den røde tråden i Bibelen, sier Liv.
Lyst til å kunne mer
Ole Martin synes det er bra at de «får inn med teskje» at hele Bibelen er Guds Ord.
De opplever at bibelkveldene også er en hjelp til å lese Bibelen på egen hånd. Det unge paret er nygift og har satt seg et mål om å lese gjennom hele Bibelen på ett år.
– Bibelkveldene gir oss lyst til å kunne mer, sier Ole Martin.
– Så ser man jo også at det står mye bra og relevant i GT, som jeg tidligere har tenkt på som tørt og kjedelig, sier Liv.
Bakerst i salen sitter Ingebjørg Tellnes Brekke, som representant de i alderen 50+. I dag er hun alene i sin aldersgruppe, men vanligvis pleier de å være en liten gjeng.
– Jeg kunne jo vært moren til de fleste som går her, men jeg synes dette er så bra at jeg prioriterer å komme hver gang.
Hun synes det er fantastisk at man greier å samle rundt 100 ungdommer om Bibelen.
På nøytral grunn
Torgeir Skrunes har hatt ansvar for bibelkveldene sammen med kona Ragnhild og de ti studentene som bor på huset.
– Vi hadde sett for oss at en del ville være interessert i disse bibelkveldene, men vi hadde aldri trodd at det skulle komme så mange. Bedehuset ligger jo ikke i sentrum heller, påpeker han.
Skrunes synes det er positivt at det kommer kristne fra ulike kristne sammenhenger i Bergen og beskriver det gamle bedehuset som «nøytral grunn».
– Det er en plass som ingen har noe spesielt forhold til fra før. Men folk trekker folk, konstaterer han.
På grunn av den store oppslutningen har de sett seg nødt til å oppgradere kjøkkenet med ny storkjøkkenovn.
– For det meste har Ragnhild laget maten. Akkurat nå har hun laget fem bolledeiger. Studentene setter pris på litt gratis mat.
– Kommer dere til å fortsette når serien om Jesus i Bibelen er over?
– Vi har tenkt på et nytt opplegg. Kanskje kommer det til å handle om troshelter i Bibelen, men vi har ikke landet det ennå. Når det er så stor interesse for bibelundervisning, er det dumt å slutte, mener Skrunes.
Et overblikk
Personlig brenner han for at unge skal få dypere kjennskap til Bibelen. En del av undervisningen har han stått for selv.
– Vi har forsøkt å gi et overblikk over ulike bøker gjennom Bibelen, plassere dem i bibelhistorien og peke på Jesus gjennom GT og nå i NT. På den måten har det vært en stadig progresjon og en sammenheng mellom kveldene. Jeg tenker at dette opplegget har truffet bredere enn hvis vi bare hadde lagt opp til eksegese av en bestemt tekst eller et brev.
Ragnhild, som fikk idéen til bibelkveldene, har for det meste vært på kjøkkenet.
– Der er det høyttaler, så jeg får med meg mesteparten. I tillegg legges det ut podkast hver gang. Det er bra vi fikk det til, og det virker som det er et behov. Det er kjekt med ren bibelundervisning, slår hun fast.