Bedehusjenta Rakel Oline (18) er håndplukket som ledertalent, men drømmer ikke om å bli toppleder
– Jeg vil helst hjelpe andre, gjerne på gamlehjem, sier 18-åringen fra Klepp.
17. oktober pakker Rakel Oline Moi kofferten og forlater Kristen videregående skole i Lyngdal.
Da skal hun følge toppleder Mille Haslund Mellbye i Virke gjennom en hel dag på jobb i hovedstaden, gjennom kurset «Leder for en dag».
Jærbladet omtalte saken først.
– Jeg har lyst å bli en motiverende leder som folk føler de kan komme til med alt og som de stoler på at gjør jobben, sier Rakel Oline Moi.
Få ledelsesekspertens råd til kristne ledere lenge nede i saken.
Derfor slapp hun gjennom nåløyet
Det er den ideelle organisasjonen Ungt entreprenørskap som har håndplukket kleppsjenta til deltakerlisten.
På kurset matches 25 ledertalenter med hver sin en toppleder fra arbeidslivet. Deltakerne følger lederen på styremøter, eksterne møter med kunder/klienter, interne møter med ansatte og intervjuer på radio eller TV.
– Moi utmerket seg gjennom lederinnsatsen i ungdomsbedriften og gode kommunikasjonsegenskaper, sier administrerende direktør, Grete Ingeborg Nykkelmo, i Ungt Entreprenørskap Norge, til Dagen.
Ledererfaringen fra bedehuset hadde mindre betydning.
– Felles for deltakerne er at de har bygget nyttig kompetanse for fremtiden gjennom ungdomsbedriftene. Det handler om samarbeid, problemløsning, ledelse, utholdenhet og å motivere andre, sier Nykkelmo.
Slik var ledertreningen på bedehuset
På ungdomsbedriften på Kristen VGS Lyngdal hadde Moi ansvar for markedsføring, entreprenørskap og den mer formelle delen av det å drive en bedrift.
Ledererfaringen fra Kleppe bedehus kom godt med.
– Hva er det mest utfordrende med å lede andre?
– Det vanskeligste er å stole på at oppgaver blir gjort, og kanskje på en annen måte enn jeg selv ville løst oppgavene, medgir Moi.
– Jeg har måttet lære meg å skille mellom når jeg kan vise tillit og slippe andre til og når jeg bør følge mer opp.
Som leder i lokalpolitikken og på bedehuset har hun også lært verdien av god informasjonsdeling og å få til mye med lite ressurser.
– Ikke undervurder bedehuset
Disse lederegenskapene tror ledelsesekspert Magne Lerø at hun vil få god bruk for i arbeidslivet.
– På et bedehus leder du frivillige, påpeker Lerø.
– Du har ikke spesielt mye penger eller makt, så du er avhengig av å motivere og skape engasjement og tro på at det man gjør er viktig. Dette er helt sentrale lederoppgaver, som man får god trening til å utøve i et bedehusmiljø.
Videre tror han de unge bedehuslederne får god trening i å være forbilde.
– Man må opptre i tråd med bedehusets verdier på en måte som skaper troverdighet. Dette er lederegenskaper som er veldig relevante å ta med seg ut i arbeidslivet.
Kan møte fordommer
Men ikke alle arbeidsgivere er like begeistret for jobbsøkere med kristen bakgrunn.
Er du åpen om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden, reduserer du sjansen for å få jobb. Det gjelder enten du er muslim eller kristen, ifølge en avhandling fra Universitetet i Oslo fra 2019.
– Noen arbeidsgivere kan være redd for at kristne ikke vil passe inn i bedriftens kultur. Kanskje har de en språkbruk eller bruker alkohol på en måte de tenker kristne ikke vil være komfortable med, eller de tenker at kristne har andre verdier enn dem selv.
Ledelseseksperten mener likevel at kristne ledere har lite å frykte i møte med arbeidsmarkedet.
– Det som er avgjørende er for de fleste arbeidsgivere er nok hvilket inntrykk du gir av deg selv i jobbintervjuet. Viser du at du forstår hva ledelse dreier seg om betyr det ikke all verden om du har fått ledererfaringen fra idrettslag, bedehus eller butikk, sier Magne Lerø.
Vil hjelpe andre
Så langt har ikke Rakel Oline Moi opplevd negative reaksjoner på trosbakgrunnen i arbeidslivet.
Nå gleder hun seg til å se hvilke muligheter Leder for en dag åpner.
Etter kurset holder noen av deltakerne kontakten med topplederne gjennom såkalte alumnigrupper. Andre øker ambisjonsnivået og får ny motivasjon til å ta høyere utdanning, ifølge Ungt entreprenørskap-direktør, Grete Ingeborg Nykkelmo.
Moi vet ikke hva hun skal gjøre etter videregående.
– Jeg vet bare jeg vil jobbe med noe som er til hjelp for andre enn bare for meg selv, sier hun.
Akkurat nå jobber 19-åringen på gamlehjem på Klepp.
– Det er givende å snakke med eldre folk og være en person de kan ha i livet. Sånn er det også på bedehuset, du kan ha en jobb som betyr noe for andre mennesker.
– Så det kan være du like godt ender opp på bedehus eller gamlehjem, som toppleder i næringslivet?
– Det kan være. Det blir spennende å se.