– Beklagelig med liberalt samarbeid
Bønnekampanjen Bønn for Oslo feirer gudstjeneste med liberal biskop. På Sørlandet sier menighetene nei til lignende samarbeid.
Denne helgen foregår den årlige, økumeniske bønnekampanjen Bønn for Oslo. Fotballprofil Ronny Deila, ordfører Marianne Borgen og finansmann Johan H. Andresen er blant de inviterte gjestene.
Bønn for Oslo har pågått siden 2000, og 25 menigheter står som arrangør, deriblant fem pinsemenigheter.
– Vi opplever enheten mellom Oslo-menighetene bedre enn noen gang, sier Erik Andreassen, talsmann for Bønn for Oslo og pastor i Oslo misjonskirke Betlehem.
Men for noen av de kristne lederne i hovedstaden er det et skår i gleden at man søndag avslutter bønneuken med en felles gudstjeneste i Domkirken, hvor biskop Kari Veiteberg blant annet skal forrette nattverd. Veiteberg ble innsatt som biskop like før jul og støtter kirkens vigsel av likekjønnede.
– Nedtoning av alvoret
– Jeg synes det er beklagelig at man har valgt å gjøre det på denne måten. Jeg kan ikke forstå hvorfor det skulle være nødvendig, sier Øyvind Gaarder Andersen, leder av pinsevennenes teologiske refleksjonsgruppe.
I 2016 uttalte refleksjonsgruppen, som behandler teologiske spørsmål i Pinsebevegelsen, at man ikke burde dele prekestol med de som forsvarer likekjønnet ekteskap.
Gaarder Andersen mener at Veitebergs rolle i Domkirken, hvor hun fungerer som liturg, er å regne som en man «deler prekestol» med.
– Bønn for Oslo kunne vært arrangert uten denne typen gudstjeneste i Domkirken. Hvorfor ikke velge en annen kirke hvor man hadde en prest med det klassiske synet på ekteskapet? Eller at man hadde den avsluttende gudstjenesten i en av frikirkemenighetene? Her sier man at dette spørsmålet ikke er så viktig at man ikke kan stå sammen økumenisk. Dermed fører dette til en nedtoning av spørsmålets alvorlighet, sier Gaarder Andersen.
Får ikke være med i Arendal
I Arendal går åtte menigheter sammen om en felles bønneuke denne uken. Her er ikke Den norske kirke med.
– Da Den norske kirke innførte vigselliturgi for likekjønnede, fikk det konsekvenser for hele landet vårt. Vi følger linjen som er anbefalt fra teologisk refleksjonsgruppe i Pinsebevegelsen, sier Lars Petter Flatøy, en av pastorene i Filadelfia Arendal.
Eksempelet fra Arendal viser at den teologiske linjen fra Pinsebevegelsen er gjennomførbar, mener Gaarder Andersen.
– Mange pinsemenigheter i Norge avstår fra å dele talestol med prester som er for å vie likekjønnede, sier han.
Han presiserer at pinsemenighetene i Oslo selv er konservative i spørsmålet, men at man har valgt en slags «light-versjon» av anbefalingene fra den teologiske refleksjonsgruppen.
– Jeg tror ikke noen pinsemenigheter i Norge vil invitere en liberal forkynner til å preke i menigheten, sier Gaarder Andersen.
Siste gang i Domkirken
Erik Andreassen, talsmann for Bønn for Oslo, erkjenner at problemstillingen er reell og utfordrende. Til neste år kan det likevel bli enklere. For det er trolig siste gang «Bønn for Oslo» arrangerer avsutningsgudstjeneste i Domkirken. Årsaken skal ikke først og fremst være at prestene i kirken er liberale, men at kirken har for få sitteplasser.
– Vi vet at flere menigheter ikke kommer fordi de vet at det er for få plasser, sier Andreassen.