«Beklager at vi såret seere med Downs»
Nytt på nytt-redaksjonen sier det er åpenbart beklagelig at de har såret seere med Downs Syndrom eller deres nærstående.
Innslaget som ble beklaget på torsdagens møte i Kringkastingsrådet, var en del av Nytt på nytt 9. november i fjor. Det var en harselas over helseminister Bent Høies sammenligning av homofili og Downs Syndrom. Uttalelsene fra statsråden kom i forbindelse med debatten om utvidelse av regjeringen.
Kjetil Kooyman, som er prosjektleder i Nytt på nytt, redegjorde for saken i Kringkastingsrådet. Han pekte på at det var mange utsatte grupper som var en del av et politisk spill om regjeringsmakt, og det var bruken av utsatte grupper i det spillet som programskaperne lagde satire om.
– Vi erfarer hver eneste uke at vitsene og harselasen i Nytt på nytt oppfattes ulikt av forskjellige seere basert på deres personlige erfaringer, livssituasjon og politisk ståsted, sa Kooyman.
– Akkurat denne uke i begynnelsen av november var det lett å se for seg at ikke alle ville synes at satire om denne saken var morsom. Dette er såre og vanskelige temaer for mange, og det må vi ha ydmykhet i forhold til.
Tett oppfølging
Han la til at redaksjonen har forsøkt å følge tett opp de som har klaget på dette ved å svare utfyllende på mail og telefon og lytte til deres opplevelser av dette programmet.
– Det kom ikke så mange klager i antall, men vi tar det for gitt at når noen tar seg bryet med å sende inn en klage, noe det er en terskel for å gjøre, så er det garantert flere som har reagert på samme måten, sa prosjektlederen.
– Det tar vi på alvor, særlig når klagen ikke kommer fra maktpersoner eller politiske pressgrupper, men i dette tilfellet fra nærstående til mennesker med Downs Syndrom.
Åpenbart beklagelig
Kjetil Kooyman understreket at det i denne saken åpenbart er beklagelig at de såret seere med Downs Syndrom eller deres nærstående.
Han la likevel til at de ikke helt kan se at det ikke er helt tydelig at det er Bent Høies sammenligning det blir harselert med.
–Man må ha ydmykhet og respekt for at andre oppfatter det annerledes.
– Vi er glade for at vi snakket om denne betente saken. Vi går og venter på at en flertallsregjering skal materialisere seg, og da får alle svar på om helseministeren og statsministeren brukte en utsatt gruppe i et politisk spill for å oppnå en flertallsregjering.
– Det er vi glade for at vi har laget satire om, sa Kooyman.
Skjønner reaksjoner
Dagen-redaktør og rådsmedlem Vebjørn Selbekk sa i den korte debatten at han registrerte ydmykheten som ligger i redegjørelsen.
– Jeg skjønner også at innslaget kan avstedkomme reaksjoner og at noen kan føle seg støtt. Det er helt forståelig.
Samtidig forsvarer han satiren i programmet:
– Den norske helseministeren fikk gjennomgå i en politisk kontekst. Det er en viktig politisk funksjon å ta opp slike ting også. En sak som er med på å avgjøre hvilken regjering vi får i Norge skal selvsagt behandles med satire, og jeg reagerte ikke spesielt på det, sa Selbekk.
Bikket over
Rådsmedlem og tidligere stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen sa at hun satt igjen med en litt flau smak i munnen etter dette innslaget.
– Jeg hørte at man prøvde å være på Bent Høie sin banehalvdel. Men det bikket over da man betegnet mennesker med Downs Syndrom med noen uheldige karakteristikker. Downs-paragraf-begrepet kom inn i debatten, og mange foreldre har reagert på det. Og så kom dette på toppen av det igjen, sa Knutsen.
Hun mente «det ble litt i overkant»:
– Deltakerne i programmet var Ikke flink nok til å få det over på Høies banehalvdel. Det var ikke spesielt heldig sammenligning som Høie gjorde, men jeg synes programmet bikket litt over, fortsatte hun.
Spisse humoren
Lederen i Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, uttalte at hun måtte se på innslaget flere ganger for å konkludere i saken.
– Oppgaven til redaksjonen er å spisse til humoren omkring det som har vært i samfunnsdebatten, Man har ikke fulgt med i debatten om man ikke skjønte at dette var et spark oppover i samfunnsdebatten, sa hun.
– Såpass satire må man ha plass for, mente rådslederen.