Bekymrede kristne spør hodejeger om CV-råd
Hodejegerfirma mener kristne ikke bør skjule kristen aktivitet og erfaring når de søker jobb.
Er det dumt med mye kristen aktivitet på CV-en? Skal man ha med ett år på bibelskole eller la feltet stå tomt?
Dagen har snakket med to hodejegerfirma som til sammen har over 30 års erfaring med rekruttering. De mener kristne ikke bør skjule kristen aktivitet og erfaring i møte med potensielle arbeidsgivere.
– Flere opplever usikkerhet rundt hvor mye de skal dele, og spør oss om råd, sier Odd Arild Sævik.
Han er daglig leder i hodejegerfirmaet Human, og de har i løpet av sine 20 år i bransjen vært i kontakt med tusenvis av jobbsøkere og kandidater.
Avvik
Tidligere denne uken avdekket Dagen at 27 prosent av aktive kristne i Norge synes det er vanskelig å være kristen. Dette kom frem i vår nasjonale kartlegging. Over hundre av disse har lagt igjen anonyme svar hvor de skriver hva de opplever som vanskelig. Her blir også arbeidslivet nevnt:
«Sentrale klassiske dogmer og etiske verdier er tabubelagt og avvik fra storsamfunnet blir straffet på uformelle måter, f.eks. er lederjobber spesielt i off. sektor nær umulig å få om du har en offentlig kjent klassisk kristen tro», skriver en person.
«I akademia blir man fort ansett som mindre intelligent hvis det kommer ut. Kan få konsekvenser for karriere», skriver en annen.
Fordommer
I november omtalte også Vårt Land en doktorgrad ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO). Avhandlingen viste at jobbsøkere med kristen aktivitet på CVen kun hadde 20 prosent sjanse for å bli innkalt til intervju.
– Det finnes kanskje en del holdninger og fordommer om kristne folk der ute, og det kan sette sitt preg i en rekrutteringssammenheng når man vurderer kristne jobbsøkere, sier Sævik, og peker på at dette kan være med å forklare resultatene i doktorgraden.
Han mener KIFO avhandling langt på vei bekrefter opplevelsen som mange kristne jobbsøkere har.
– Hvis forskningen stemmer så viser det med all tydelighet at enkelte jobbsøkere opplever arbeidslivet i 2019 som ganske mye smalere enn man kunne håpe og forvente, sier Sævik.
Mot loven
Hodejegeren understreker at det er i mot loven hvis et rekrutteringsfirma, eller en arbeidsgiver, spør om kandidatens religion og tro i et jobbintervju.
– Det er ikke lov, på lik linje som en ikke kan spørre om legning eller politisk overbevisning, sier han.
Human rekrutterer til mange leder- og seniorstillinger i både offentlig og privat sektor. Sævik sier de ikke har registrert tilfeller av slik diskriminering med bransjene og selskapene de samarbeider med, men at kandidater har kommet til intervju med historier om diskriminering.
– Kandidater har opplevd å bli forbigått i andre ansettelsesprosesser. Det har vært folk som har resultater og relevant kompetanse og vise til, sier han.
Skjul det ikke på CV-en
Sævik mener kristne ikke bør legge skjul på erfaring og kompetanse fra kristne sammenhenger når de skriver en CV.
– På CV-en bør man ha dokumentere alle arbeidsforhold og studier. Hull i CV-en vil kunne slå negativt ut, og man vil trolig få spørsmål om det under et intervju uansett, sier han.
Han oppfordrer heller jobbsøkere til å forklare erfaringene de har fått i kristne sammenhenger.
– Jo mer ukjent rollen eller oppgaven er, jo større behov er det for å forklare det på et alminnelig og forståelig språk. Det er mange som ikke har kjennskap til hva de ulike rollene og oppgavene innebærer. Erfaringer fra kristne sammenhenger er veldig relevant i mange yrker, det tror jeg mange kristne jobbsøkere ikke er så bevisst på, sier hodejegeren.
Verdigrunnlag
Geir Lislerud, partner og leder i rekrutteringsselskapet Mercuri Urval, synes det er veldig interessant at spørsmål om tro nå har kommet opp.
– Det går på vårt selskap sitt verdigrunnlag. Vi er et globalt selskap med «like muligheter» som et verdifundament. Man stiller i utgangspunktet helt likt uavhengig av bakgrunn, alder, kjønn, etnisitet og hvilken tro man har. Det er viktig for oss som hodejegere, sier Lislerud.
Ifølge Lislerud utarbeider selskapet krav om spesifikasjoner sammen med sine oppdragsgivere, men han har ikke vært borti at oppdragsgiver ser etter, eller utelukker, en spesiell tro.
– Det med tro er nøytralt, og pleier ikke å slå ut eller påvirke verken negativt eller positivt, sier hodejegeren.
CV-en
Han har over ti års erfaring med å rekruttere ledere til lederstillinger, og sier eneste tilfeller hvor tro er spesifisert er hvis en skal jobbe for virksomheter der religion er vesentlig for utvelgelse av kandidater.
– Da er det åpenbart, men i normal lederrekruttering er det ikke tema. Det som er tema er hvilket verdigrunnlag personen har, sier Lislerud, og utdyper:
– Det kan være holdninger til medmennesker eller hvordan man utøver lederskap. Da skiller ikke kristne seg noe særlig ut heller verken positivt eller negativt. Det går på personen.
Lislerud sier han ikke ser på det som negativt hvis han ser en bibelskole på CV-en.
– Om folk har gått på folkehøyskole eller bibelskole er ikke det diskvalifiserende. Jeg anbefaler folk å få frem hele bakgrunnen sin. Er man personlig kristen er det en del av bakgrunnen jeg som hodejeger kan bruke for å forstå om de passer til en lederrolle. Man ser på hele mennesket, sier han.
Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen. SUJOs målsetting er å styrke den undersøkende og kritiske journalistikken i Norge.
Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.
----------
**Følg med på emneknaggen #kristennorge på Instagram.
**Har du tips? Kontakt vår journalist Johanna Magdalena Husebye på e-post jmh@dagen.no, eller kryptert på appen Signal til nummer 93894283.