Bekymret for at få barn blir døpt
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sa til kirkemøtet at det har tatt for lang tid før de har innsett alvoret i de lave dåpstallene.
Da Kirkemøtet åpnet i Trondheim onsdag ettermiddag, tok kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum opp bekymringen for synkende dåpstall.
I fjor var andelen barn som blir døpt i Den norske kirke, falt i fjor til 51 prosent, et fall på 2,6 prosentpoeng fra året før. I Oslo ble bare 27 prosent av de nyfødte døpt i kirken, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
– Det har blinket røde lys ved dåpstallene i mange år. Det har tatt oss i ledelsen forstemmende lang tid å virkelig innse alvoret. Men vi har tatt poenget nå. I 2019 er dåp et av Kirkerådets særlige satsinger. Heldigvis er det folk rundt om i kirken som så varsellampene for lenge, lenge siden, sa Raaum.
Hun viste til kirkene i Trondheim og Sandnes som har gjort tiltak for at flere barn skal døpes, blant annet med reklamefilm om dåp på kino.
– Blant annet handler det om målrettet og strategisk arbeid over lenger tid.
– Rom for nytenkning?
Hun stilte spørsmål ved om det er nok rom for nytenkning.
– Våger vi å ta beslutninger som kan være smertefulle? Eller se kritisk på vår egen praksis når statistikken går i feil retning? I årevis har vår medisin vært å gjøre mer av det samme. Men dåpstallene har fortsatt å synke. Har vi rom for dem som utfordrer og tenker nytt? Gis de plass? Eller holder vi oss med et regelverk så stivbeint at det spenner bein for nyskaping og innovasjon?
Raaum sa at kanskje må ledelsen i kirken tenke nøye gjennom hva de må styre og regulere for å skape mest mulig vilkår for det lokale kirkelivet.
– Kanskje er det mindre enn vi tror, men det tør jeg egentlig ikke å si høyt, sa hun.
– Esekiel hadde støttet Greta Thunberg
De siste ukene har tusenvis av elever i Norge og internasjonalt skulket skolen for å demonstrere med krav om at voksne må ta klimatrusselen på alvor. Inspirator er den svenske 16-åringen Greta Thunberg.
Raaum slo fast at kirken er forpliktet til å la sin stemme høres i klimakampen og siterte profeten Esekiel fra Det gamle testamentet. «Er det ikke nok at dere får gå på det beste beitet, om dere ikke også skal tråkke ned resten av beitemarkene? Er det ikke nok at dere får drikke det klare vannet, om dere ikke skal grumse til resten med føttene også?» sier Esekiel.
– Jeg er ikke i tvil om at han hadde oppfordret kirken til å støtte Greta Thunberg hele veien.
Takket for abortuttalelse
I februar kom Bispemøtet med en uttalelse om abort som vakte sterke reaksjoner. Raaum takket biskopene for uttalelsen.
– Den åpner for dialog og tar inn over seg de nesten uløselige dilemmaene. Biskopene var modige ved å være så tydelige på den urett som er begått mot kvinner – samtidig som de løftet frem fosterets verdi. De minnet om at vi aldri må glemme å behandle hverandres syn med respekt. Det mener jeg at bispemøtet har bidratt til.
– Brutalisering av debatten
Raaum mener at samfunnsdebatten har blitt brutalisert de siste årene.
– Vi ser eksempler på at hatefulle ytringer har fått ny frimodighet. Og fornyet legitimitet. Også i religiøse sammenhenger. Og vi vet at når grupper av mennesker dehumaniseres, er veien til vold kort. Senest så vi det i Christchurch, der 50 muslimer, samlet til bønn, ble brutalt drept. Denne terrorhandlingen opprører oss, og vi gjenkjenner i fortvilelse det hatet som rammet Norge 22. juli 2011. Vi ser hatet uttrykt i sosiale medier daglig, mot muslimer, innvandrere, LHBT-personer og mot Arbeiderpartiet, sa Raaum og takket Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn for aksjonen #tryggibønn.
– Kirken skal alltid stå opp mot urett. Kirkens språk skal være myndig og tydelig. Kirkens svar skal alltid og kompromissløst være barmhjertighet, medmenneskelighet og kjærlighet.
Kirkemøtet fortsetter i Trondheim frem til mandag.