Bekymret for kneblet patriark
Etter ti år i husarrest kom ortodokse patriark Antonios (90) plutselig på gudstjeneste i Asmara søndag, omgitt av vakter.
Det som derimot skjedde var at en diakon leste en erklæring om at splittelsen som i sin tid førte til at regjeringen avsatte patriarken, nå var over. Messen ble sagt å være en feiring av forsoningen, skriver den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) i en nyhetsmelding. CSW viser til lokale kilder.
Da patriark Antonios kom på messe søndag, var dette hans første offentlige opptreden på over ti år. Et par dager før, torsdag i forrige uke, ble et dokument som skulle bevise at forsoningen var et faktum, offentliggjort på nettsiden til Eritrean Orthodox Tewahdo Church. Nettsiden viser et bilde av selve dokumentet, signert av deltakere i forsoningsprosessen.
CSW påpeker imidlertid at patriark Antonios, eller Abuna Antonios som han også kalles, selv ikke har signert. Den avsatte patriarken har heller ikke sagt et eneste ord offentlig om forsoningsprosessen eller resultatet av denne.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Syk
Menigheten i St Mary-katedralen skal ha fått beskjed om at Abuna Antonios ikke var i form og at dette var grunnen til at han ikke kunne delta aktivt under messen på søndag. Det opplyser det eritreiske aktivistnettverket Freedom Friday (Arbi Harnet) til CSW. Dette mener de to organisasjonene gir ekstra grunn til bekymring, fordi det i mai i år kom meldinger om at patriarken hadde fått injeksjoner som skal ha gjort ham svært syk. Patriarken lider av diabetes og høyt blodtrykk.
Etter at messen var slutt søndag, ble han ikke kjørt til patriarkens offisielle residens, men til et annet hus der han fremdeles var omgitt av væpnede vakter.
Samvittighetsfange
Abuna Antonios har levd i og for Den eritreiske ortodokse kirken siden han var en liten gutt. Han gikk i kloster bare fem år gammel, og var tolv år da han ble ordinert til diakon. Som 15-åring ble han prest, slik hans far også var.
– Hvis noen skal ha vært født til embetet, så må det være ham, sier Thomas J Rees, medlem i Den amerikanske trosfrihetskommisjonen (USCIRF). Abuna Antonios er en av samvittighetsfangene som kommisjonen kjempet for i mange år.
Abuna Antonios ble innsatt som patriark og overhode for Eritreas største kirkesamfunn i 2004. Allerede året etter la han seg ut med sine egne myndigheter, da han tok til orde for at regjeringen burde løslate politiske fanger. Han ble ikke hørt. Derimot fikk han beskjed om å ekskommunisere (utstøte) 3000 av sine egne kirkemedlemmer som var i opposisjon til regjeringen. Patriarken nektet.
– Han kunne ikke svikte flokken sin, og han kunne ikke svikte sin egen samvittighet og tro, sier Rees i en uttalelse.
På grunn av dette ble patriark Antonios avsatt som leder i Den eritreiske ortodokse kirke i 2006. Året etter tok regjeringen fra ham alle hans regalier, altså alle de kirkelige symbolene som hører til patriarkembetet. Han har siden sittet i husarrest.
Trofaste prester
Fortsatt ser mange eritreiske ortodokse prester på Abuna Antonios som sin rettmessige leder. Flere titalls er blitt arrestert etter å ha protestert mot avsettelsen.
– De har vært like trofaste mot ham som han var mot dem, sier Thomas J Rees.
Etter år med uvisshet er han glad for å vite at patriarken er i live.
– Men vårt korte håp om frihet ble formørket av dette regimet som ikke viser noen tegn til å gjøre slutt på sine grusomheter, sier Rees.
Den amerikanske trosfrihetskommisjonen har tidligere beskrevet Eritrea som «Afrikas Nord-Korea». I sin siste årsrapport skriver de at Eritrea begår systematiske og ekstreme brudd på religionsfriheten. Dette omfatter tortur og mishandling av religiøse fanger, vilkårlige arrestasjoner og fengsling uten lov og dom. Uregistrerte religiøse grupper er forbudt, og trossamfunn opplever stadig innblanding fra staten i sitt indre liv.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Forsøk på kontroll
Også lederen i Christian Solidarity Worldwide bruker sterke ord når han omtaler Eritreas behandling av den avsatte patriarken:
– Det er beklagelig, men etter hvert som vi får informasjon fra eritreiske kilder, ser det ikke ut til at Abuna Antonios verken er blitt løslatt eller gjeninnsatt. At han plutselig dukket opp virker i stedet for å være del av et offisielt forsøk på å få kontroll på hvilket bilde som tegnes av situasjonen, sier leder i CSW, Mervyn Thomas, i en nyhetsmelding. Han peker på at Eritrea har vært under sterkt internasjonalt press for at Abuna Antonios må løslates.
Christian Solidarity Worldwide ber om at patriarken må løslates og gjeninnsettes. De ber også om at De orientalske ortodokse kirkene følger med på forsoningsprosessen, at det internasjonale samfunn holder eritreiske myndigheter ansvarlige for patriarkens ve og vel, og at man står fast på at det var galt å avsette ham.