ENSOMHET: – Veldig mange eldre har det vondt nå, sier Ingrid Elisabeth Tønseth Hübert (71) som er frivillig ved Majorstuen seniorarena.

Bekymret for korona-bølge av ensomhet

– Hadde jeg ikke hatt dette stedet vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier Ingrid ­Elisabeth Tønseth Hübert (71).

Publisert Sist oppdatert

Koronapandemien har snudd livet og hverdagen på hodet for de fleste. For de eldre i samfunnet har belastningen vært ­ekstra stor. Flere har vært isolert i lang tid på grunn av smittefaren og de har vært adskilt fra familie, ­venner, sosiale aktiviteter og ­menighetsfellesskap.

En ny undersøkelse gjennomført på vegne av Røde Kors, viser at 55 prosent av befolkningen er bekymret for at de eldre i ­familien er blitt mer ensomme som følge av koronasituasjonen.

– Vi vet det er mye ensomhet og det bekymrer oss, sier Einar Grøndalen, som er seniorrådgiver og fagansvarlig for besøkstjenesten i Norges Røde Kors.

– Alle trenger nære relasjoner, og vi ser at mange eldre ikke har de relasjonene de trenger i livet sitt for å ha det bra. Hele samfunnet må være oppmerksomme, og hjelpeapparat, familie og organisasjoner som Røde Kors må gjøre utrettelig forsøk på å ­finne dem som ikke har noen rundt seg, fortsetter Grøndalen.

Han er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen, og mener eldres ensomhet har blitt forsterket under pandemien.

– Pårørende holder seg unna for å vise omsorg, men det betyr at flere eldre ikke blir sett og blir sittende mer alene, sier han.

– Vondt nå

På Majorstuen seniorarena i ­Oslo sitter eldre rundt bord med god avstand til hverandre. På dette dagsenteret kan personer over 60 år delta på kurs og andre aktiviteter. Da pandemien traff Norge måtte de stenge senteret, men nå har de åpnet igjen.

På grunn av ­smittesituasjonen i Oslo er det kun tillat med 10 personer om gangen i spisesalen. Allerede er det lange ventelister.

I døråpningen sitter Ingrid Elisabeth Tønseth Hübert (71) og registrerer alle som kommer inn. Hun er frivillig ved dagsenteret, og ansvarlig for smittesporing.

– Det er en vanskelig tid, sier hun.

Tønseth Hübert ble enke for tre år siden, og sier pandemien har gjort det ekstra tungt.

– Hadde jeg ikke hatt dette stedet, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier hun.

Hun tror det er lenge til situasjonen bedrer seg.

– Veldig mange eldre har det vondt nå. De får ikke besøk og opplever det som veldig tungt å sitte alene, sier Tønseth Hübert.

71-åringen sier hun er redd for å få viruset, men har holdt seg frisk gjennom hele pandemien.

– Jeg bruker munnbind til og fra dagsenteret, men jeg synes regjeringen åpnet opp for tidlig. Hvis det hadde vært stengt lengre, så hadde vi kanskje sluppet dette nå, sier Tønseth Hübert.

– For stille

Noen meter bortenfor sitter ­Anna Rustli Weenaasen (89) og Edel Hagen (67) sammen ved et bord. De retter seg etter korona-reglene, men sier de ikke kan huske en situasjon i livet som minner om denne.

– Det er stille og rolig, alt for stille. Man ser nesten ikke et menneske, sier Rustli Weenaasen.

KORONA: Anna Rustli Weenaasen (89) er takknemlig for å få komme til dagsenteret.

Hun synes situasjonen bare blir verre og verre.

– Nå kan vi sitte kun to ved hvert bord. Man vet jo aldri hvor smitten befinner seg i samfunnet, sier hun.

De to venninnene synes det er fint å få komme til dagsenteret.

– Jeg har hatt litt besøk av familien de siste månedene, men ikke så veldig mye, sier Hagen.

Enormt behov

Forrige uke ble det kjent at regjeringen foreslår å bruke 60 millioner kroner i neste åres budsjett til arbeid mot ensomhet og isolasjon blant eldre under koronapandemien. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

– Jeg hører fortellinger om folk som er mer bekymret for ensomhet enn de er for viruset. Det er forferdelige historier. Midt oppi dette er aktivitetstilbud, matvaner og avlastning for eldre som bor hjemme svært viktig. For eksempel har pårørende ektefeller en stor oppgave, men får ikke alltid den hjelpen de trenger, sa KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land i ­forrige uke.

Seniorrådgiver i Røde Kors, Einar Grøndalen, sier de er fornøyd med at regjeringen bevilger midler til å bekjempe ensomhet blant eldre. Hun tror dette kan gi deres frivillige lokalforeninger ressurser til å gjenoppta og øke sin aktivitet for denne gruppen.

– Dette handler om verdighet, folkehelse og grunnleggende menneskelige behov. At regjeringen ønsker å motvirke isolasjon og ensomhet hos eldre gjennom støtte til frivillig aktivitet er gledelig. Samtidig er behovet enormt og selv 60 millioner vil ikke løse denne utfordringen, sier Grøndalen.

Ønsker tilgang

Han sier Røde Kors er opptatt av at sykehjem og lokale helsetjenester gjør det de kan for at Røde Kors skal nå de eldre.

– Det er en del steder rundt om i landet hvor vi ikke får komme inn i det hele tatt. Noen åpner for oss, andre ikke. Det er opp til hvert enkelt sykehjem og de praktiserer smittevernreglene ulikt. Det er viktig med smittevern, men vi ser at vi gjerne skulle fått lov å besøke flere steder, sier han.

Røde Kors skriver i en pressemelding at 1331 personer har deltatt i undersøkelsen om ensomhet. Den gruppen som er mest bekymret for ensomme eldre er under 25 år. Grøndalen tror dette kan ses i sammenheng med at de unge kjenner seg igjen.

– Vi vet jo at unge voksne og de eldste eldre er de som gjennomgående føler på mest ensomhet i samfunnet. Det kan være de unge har kjent på ensomheten under pandemien selv og dermed lettere kan tenke over og bekymre seg for de eldstes situasjon, sier han.

Powered by Labrador CMS