BEKYMRET: Hans Olav Syversen forventer rask handling av UNE.

Bekymret KrF forventer endring

– Konvertitt-rapporten er knusende, sier KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten er knusende, sier KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen. I fjor høst var han med å fremforhandle et punkt i samarbeidsavtalen med regjeringspartiene om at asylbehandlingen av konvertitter skal gjennomgås.

Torsdag tok han en første kikk på konklusjonene i rapporten fra NOAS. Han reagerer når han ser bildet av iraneren som skal ha blitt pisket etter retur fra Norge.

– Hvis det viser seg at Norge har returnert noen til tortur, er det brudd på internasjonalt regelverk, sier Syversen.

Les rapporten «Tro, håp og forfølgelse» her

Les r apportens sammendrag og anbefalinger her

Justisdepartementet har bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) om å utrede hvordan konvertittsaker behandles innen utgangen av året.

– Når den foreligger, forventer vi en kursendring, sier Syversen.

UNE har ingen grunn til å vente på resultatene fra UDIs redegjørelse før de tar grep, mener Syversen.

– Hvorfor ikke?

– Hvis det er riktig slik det fremkommer i rapporten, er det snakk om grunnleggende saksbehandlingsfeil. Man må til det tidligere Sovjetunionen for å finne lignende forståelse av hva religion betyr, sier Syversen og viser til vedtakene hvor det blir forventet at kristne iranere skal opptre diskré med sin tro.

UNE vil lytte

Utlendingsnemndas seksjonssjef for Iran, Lars Erik Andersen, hadde i går ikke fått anledning til å lese rapporten, men lover å gjøre det med stor interesse.

– Vi er alltid åpne for å vurdere synspunkter og innspill fra frivillige organisasjoner. Rapporter fra internasjonale og nasjonale menneskerettsorganisasjoner og interesseorganisasjoner inngår som en naturlig del i faktainnsamling og faktavurdering av situasjonen i ulike land. Dette tar vi med oss i vurderingene av hvem som har behov for beskyttelse, skriver seksjonssjef Lars Erik Andersen til Dagen i e-post.

Asylpraksis

  • KrF fikk inn et punkt i samarbeidsavtalen med regjeringen om at «praktiseringen av beskyttelse basert på religion eller tilhørighet til sosial gruppe (seksuell legning) utredes og sammenliknes med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) retningslinjer og EUs statusdirektiv.
  • Rapporten «Tro, håp og forfølgelse. NOAS´rapport om kristne konvertitter fra Iran» som torsdag ble lagt frem er NOAS sitt bidrag på eget initiativ til kartleggingen.
Powered by Labrador CMS