Ber 10.000 flyktninger vente på tur
Han er én av de 5.178 flyktningene som fortsatt bor på asylmottak etter å ha fått opphold i Norge. – Kommunene har ingenting å frykte, sier Riyad Ali (40).
– Jeg forstår ikke hvordan Norge kan ta imot 10.000 flyktninger når flere av de som har fått opphold ennå ikke har blitt tildelt en kommune, sier Riyad Ali (40) til Dagen.
LES: Ber politikerne velge kristne på flukt fra Syria
Han ser ned på brosteinsteppet som dekker Torgallmenningen i Bergen. Foruten et par konfettiflak, er det ingen tegn etter 17. mai-feiringen som fant sted på plassen for et par dager siden. Den midlertidige tribunen er pakket ned. Pølsevognene – borte. Det samme gjelder buekorpsene. De har stukket trommestikkene i hylsteret for sommeren og det er atter stille formiddag i Bergen.
I hovedstaden er lydnivået høyere. Debatten om hvorvidt Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av 2015 og 2016 pågår for fullt. Fredag møtes de parlamentariske lederne på Stortinget til et nytt forhandlingsmøte. Samtidig viser Utlendingsdirektoratets (UDI) tall fra 30. april i år at 5178 flyktninger med innvilget asyl fremdeles befinner seg på mottak rundt om i landet og venter på å bli utplassert i en kommune.
Ali er én av dem. Syreren bor på asylmottaket i Arna, en av Bergens åtte bydeler. Han har bodd i Norge i ett år og seks måneder, er muslim og kommer fra byen Qamishli i Syria – en by med like mange innbyggere som i hele Bergen kommune.
LES OGSÅ: Daniel stemte nei til 10.000 flyktninger
Ali liker storbyen – trafikken, menneskene og livet. Likevel kommer han ikke til å la seg be to ganger dersom han skulle få tilbud om å flytte til en mindre kommune.
– Jeg tar hva som helst nå, sier han.
Vil jobbe og skatte
I dag er reglene slik at flyktninger som har fått opphold vil få tildelt plass i en kommune. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) kan imidlertid opplyse om at kommunen likevel har mulighet til si «nei takk».
ORDFØRER: – Velkommen flyktninger
Det var det som skjedde med Ali da han fikk beskjed om å flytte til Karmøy kommune i Rogaland.
– Hvorfor tror du noen kommuner vegrer seg for å ta imot flyktninger?
– De tror kanskje at de ikke har bruk for oss, og at vi ikke er i stand til noe. I mitt tilfelle undrer jeg meg over hvordan de kan konkludere før de i det hele tatt har møtt meg, svarer Ali.
Syreren går for tiden på norskskole. Drømmen er å fortsette matematikkstudiene han påbegynte i Syria, slik at han kan bli mattelærer. Før den tid måtte komme, er han ikke kresen med tanke på arbeidsoppgaver.
– Jeg er ikke interessert i å leve på staten. Jeg vil jobbe og betale skatt som alle andre, sier han.
Savner familien
I Syria blir menn på Alis alder bedt om å kjempe for regimet, forteller han. Ali ønsket imidlertid ikke å ta til våpen mot Islamsk Stat (IS). Derfor flyktet han fra sin gravide kone. Nå har konen hans født en sønn, og det han ønsker mest av alt, er å få familien til Norge.
Av denne grunnen har han startet en familiegjenforeningsprosess.
Ifølge UDI har søknader om familiegjenforening en behandlingstid 18 til 20 måneder. Søknaden må fylles ut av personer som ønsker å komme til Norge, ikke av personer som allerede oppholder seg i landet.
– Jeg har aldri holdt sønnen min. Til nå har jeg bare sett bilder av ham, sier Ali.
SYNSPUNKT: «Menneskeverd og forvalteransvar»
– Livet på mottaket er hardt, og jeg ønsker å begynne å leve igjen, avslutter han.
Ber om mer penger
Onsdag skrev Dagen om Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen (KrF), som uttrykte skepsis på KrFs landsmøte når det gjaldt å ta imot 10.000 flere kvoteflyktninger uten at det fulgte med ekstrabevilgninger til kommunene.
Pedersen var klar på at 696.000 kroner over fem år ikke strekker til i økonomisk støtte per flyktning.
– For egen kommune er bekymringen at kostnadene skal løpe løpsk og redusere det øvrige tjenestetilbudet, sa Pedersen til Dagen onsdag.
Regjeringen har bedt landets 428 kommuner svare på hvor mange flere flyktninger de er villige til å bosette. En liten uke før fristen 27. mai har bare 38 svart. Ti sier nei, tre sier ja og resten ber om mer tid, melder NTB.