Ber arbeidsgivere droppe vinen i julegave
Avholdsorganisasjoner er bekymret for hvordan enda en ny nedstengning vil påvirke julen hos dem som allerede strever med alkoholinntaket.
– Vi vet fra tidligere i pandemien at nedstengning gir mer hjemmedrikking, mer alenedrikking og mer drikking sammen med barn. Drikkingen blir ikke borte med skjenkestopp, den flyttes bare inn i stua, sier fungerende generalsekretær i Av-og-til Katrine Gaustad Pettersen i en pressemelding fra alkovettorganisasjonen.
– Dropp vinen
Med julehøytiden rett rundt hjørnet oppfordrer hun samtidig arbeidsgivere å droppe vinen i julegave som en del bedrifter har tradisjon for å gjøre. Hun ber dem heller finne alternative gaver til ansatte.
– Du skal kjenne folk godt om du velger å gi vin i gave. En vinflaske til mammaen eller pappaen som drikker for mye, kan være det som ender med å velte hele jula, understreker Pettersen.
– Det er et paradoks at vi ofte gir vin til de vi kjenner dårligst. Du vet aldri hvem som sliter, og hvilke barn som er redd for at mamma eller pappa skal begynne å drikke igjen.
– Velg med omhu
Hver åttende nordmann har et drikkemønster som er så problematisk at de ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) retningslinjer bør få råd og veiledning om hvordan de kan redusere forbruket sitt.
Pettersen mener det viser hvor viktig det er å velge gaver med omhu.
– Sjansen er stor for at du har en venn eller et familiemedlem som sliter med alkohol. Gir du alkohol i gave, risikerer du å bidra til at problemene blir større, sier Pettersen.
Generalsekretær Trine Stensen i Blå Kors Norge slutter seg til oppfordringen fra Av- og til om ikke å gi alkohol til sine ansatte i gave til jul.
– Her er vi helt på linje med Av- og til. Jeg oppfordrer alle norske arbeidsgivere til å droppe alkohol som julegave til sine ansatte. Det er mange gode alternativer som bøker eller gavekort på kulturopplevelse, for å nevne et par. Som arbeidsgiver vet man aldri hvem av de ansatte som har et risikofylt alkoholforbruk, skriver Stensen i en e-post til Dagen.
Bekymret for julen
Både Blå Kors og Av- og er bekymret for konsekvensene av den nye nedstengningen for dem som allerede har et anstrengt forhold til alkohol.
Forskning på alkoholbruk under koronapandemien viser nemlig at de som drakk mye allerede før krisen inntraff, er de som har økt forbruket sitt mest det siste halvannet året.
Katrine Gaustad Pettersen peker på at alkoholbruken ikke bare har gått utover deres egen helse, men også hverdagen og helsen til barn og andre pårørende. En hel del barn gruer seg i disse dager til julehøytiden nettopp fordi mor og far kanskje ikke har kontroll på alkoholbruken sin.
– Mange barn tar juleferie med en klump i magen og håper at akkurat denne jula skal bli bedre enn den forrige, sier Pettersen.
Forstørrelsesglass
Trine Stensen i Blå Kors sier det er grunn til å bekymre seg for dem som allerede har fått et enda større avhengighetsproblem under pandemien når en ny nedstengning er et faktum.
I likhet med Pettersen er hun redd dette kan påvirke julen negativt i mange familier.
– Julen er som et forstørrelsesglass der det fine blir finere og det vonde blir vondere. Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer er blant hovedårsakene til at julen som skulle være en hyggelig høytid blir vanskelig for mange, understreker Blå Kors-generalen.
– Juleminner fra oppveksten er noe som barn tar med seg hele livet, både på godt og vondt. Barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye lever i en form for konstant beredskap som er veldig belastende, forklarer Stenersen, som har et klart budskap til voksne før julen ringes inn.
– Vi går nå inn i en tid hvor det er viktig at alle foreldre reflekterer over egne drikkevaner. Det som er hyggelig for voksne er ikke alltid behagelig for barn. Barnas beskjed må tas på alvor, og foreldre må bli mer bevisste på sammenhengen de er i når de drikker, avslutter Stensen.