Ber Brende hjelpe rohingya-folket

Sult, overgrep, drap og fattigdom. Oddny Gumaer i hjelpeorganisasjonen Partners mener at Norge må fordømme Myanmars behandling av den muslimske folkegruppen rohingya.

Publisert Sist oppdatert

Ti­tu­sen­vis av ro­hin­g­ya-folk lever i flykt­ning­lei­re etter sam­men­stø­te­ne med bud­dhis­ter i del­sta­ten Rak­hi­ne i My­an­mar i 2012.

- Unger sul­ter i hjel, folk går i dage­vis uten mat, og det er ikke medi­sinsk hjelp å få, sier Oddny Gu­ma­er. Hun og man­nen Steve er grunn­leg­ge­re av den in­ter­na­sjo­na­le or­ga­ni­sa­sjo­nen Part­ners Re­lief & Devel­op­ment, som i tjue år har job­bet for å hjel­pe ulike mi­no­ri­te­ter i My­an­mar.

For to år siden en­ga­sjer­te Part­ners seg også for ro­hin­g­ya-fol­ket.

- Norge må of­fent­lig for­døm­me og ta av­stand fra det som skjer i My­an­mar. Også norsk næ­rings­liv som in­ves­te­rer i lan­det må for­ven­te at brudd mot men­neske­ret­tig­he­te­ne blir gjort noe med, mener Gu­ma­er.

Nek­ter hjelp

Hun er nett­opp kom­met hjem fra tre ukers reise i Thai­land, My­an­mar og Ma­lay­sia. Kon­tras­ten er stor til pa­no­rama­ut­sik­ten over Trond­heims­fjor­den fra huset på Fros­ta i Nord-Trøn­de­lag. I stuen maler Steve og yngste­dat­ter Naomi på påske­egg.

- Det er be­stan­dig en tøff over­gang å komme til­ba­ke, det er så eks­tre­me kon­tras­ter, sier Oddny Gu­ma­er.

Hun fikk ikke be­søkt ro­hin­g­ya­fol­ket denne gan­gen. Siden fe­bru­ar har nem­lig alle hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner blitt ute­stengt fra del­sta­ten Rak­hi­ne der de fles­te ro­hin­g­ya bor.

Leger uten gren­ser opp­ly­ser til Dagen at de fort­satt for­hand­ler med re­gje­rin­gen om å få komme til­ba­ke og gi livs­vik­ti­ge tje­nes­ter til flere hundre­tu­se­ner av men­nes­ker.

Mer enn håp­løst

Nylig grei­de imid­ler­tid en med­ar­bei­der i Part­ners å komme seg inn i byen Sit­twe i del­sta­ten for å un­der­sø­ke mu­lig­he­ten for å sende inn mat­for­sy­nin­ger. Rundt 150.000 per­soner er nå i flykt­ning­lei­re uten­for byen.

- Han traff noen kon­tak­ter som kjøp­te 27.000 tonn ris til 5000 per­soner vi har hjul­pet før. Det er ikke nok til 150.000 flykt­nin­ger, men vi har ikke ka­pa­si­tet til mer, suk­ker Gu­ma­er.

Med­ar­bei­de­ren rap­por­te­rer om en spent si­tua­sjon og for­tel­ler at den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen skal være «verre enn noen gang» nå når ingen hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner får være til stede.

- Ordet «håp­løst» er ikke nok for å be­skri­ve si­tua­sjo­nen, skri­ver han i en e-post.

Min­ner om folke­mord

For­ri­ge uke meld­te FNs spe­sial­ut­sen­ding for men­neske­ret­tig­he­ter, Tomas Ojea Quin­ta­na, om sta­dig flere brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne i del­sta­ten Rak­hi­ne, vest i My­an­mar, etter at in­ter­na­sjo­na­le hjelpe­ar­bei­de­re ble tvun­get til å for­la­te om­rå­det.

- Ut­vik­lin­gen i Rak­hi­ne er en lang his­to­rie om dis­kri­mi­ne­ring og for­føl­gel­se av ro­hin­g­ya-sam­fun­net som kan komme til å ut­ar­te til for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten, sa Qui­tana, iføl­ge NTB.

- Det min­ner om et folke­mord når myn­dig­he­te­ne og eks­tre­me bud­dhis­ter går så sys­te­ma­tisk til verks med å bren­ne lands­byer, drive folk på flukt og ta livet av uskyl­di­ge men­nes­ker på de mest bru­ta­le måter. Når de stuer dem sam­men i flykt­ning­lei­re og nek­ter store deler av dem å få mat­ra­sjo­ner og hu­ma­ni­tær hjelp, kan man spør­re seg om det en­de­li­ge målet er at de skal sulte i hjel, sier Oddny Gu­ma­er. Leger uten gren­ser vil ver­ken av­kref­te eller be­kref­te over­for Dagen om det er snakk om folke­mord, mens Human Rights Watch har be­skre­vet si­tua­sjo­nen som «et­nisk ren­sing».

Ne­ga­tiv pro­pa­gan­da

Or­ga­ni­sa­sjo­nen Part­ners har så langt kon­sen­trert seg om å dele ut ris og pre­sen­nin­ger til ro­hin­g­ya som bor i strå­hyt­ter under regn­ti­den.

- Det har vært pro­ble­ma­tisk fordi folk er redd for at po­li­ti­et skal finne ut at de får hjelp, sier Gu­ma­er.

- Ser du en løs­ning på si­tua­sjo­nen til ro­hin­g­ya­ene?

- Det er gans­ke vans­ke­lig, det er så mye ne­ga­tiv pro­pa­gan­da om at ro­hin­g­ya-fol­ket er kri­mi­nel­le og ulov­li­ge inn­vand­re­re. Vi må star­te med at myn­dig­he­te­ne for­and­rer sin hold­ning. Der­for må myn­dig­he­ter ver­den rundt nå for­døm­me det som skjer, sier Gu­ma­er.

DAGEN

Powered by Labrador CMS