Ber Brende hjelpe rohingya-folket
Sult, overgrep, drap og fattigdom. Oddny Gumaer i hjelpeorganisasjonen Partners mener at Norge må fordømme Myanmars behandling av den muslimske folkegruppen rohingya.
Titusenvis av rohingya-folk lever i flyktningleire etter sammenstøtene med buddhister i delstaten Rakhine i Myanmar i 2012.
- Unger sulter i hjel, folk går i dagevis uten mat, og det er ikke medisinsk hjelp å få, sier Oddny Gumaer. Hun og mannen Steve er grunnleggere av den internasjonale organisasjonen Partners Relief & Development, som i tjue år har jobbet for å hjelpe ulike minoriteter i Myanmar.
For to år siden engasjerte Partners seg også for rohingya-folket.
- Norge må offentlig fordømme og ta avstand fra det som skjer i Myanmar. Også norsk næringsliv som investerer i landet må forvente at brudd mot menneskerettighetene blir gjort noe med, mener Gumaer.
Nekter hjelp
Hun er nettopp kommet hjem fra tre ukers reise i Thailand, Myanmar og Malaysia. Kontrasten er stor til panoramautsikten over Trondheimsfjorden fra huset på Frosta i Nord-Trøndelag. I stuen maler Steve og yngstedatter Naomi på påskeegg.
- Det er bestandig en tøff overgang å komme tilbake, det er så ekstreme kontraster, sier Oddny Gumaer.
Hun fikk ikke besøkt rohingyafolket denne gangen. Siden februar har nemlig alle hjelpeorganisasjoner blitt utestengt fra delstaten Rakhine der de fleste rohingya bor.
Leger uten grenser opplyser til Dagen at de fortsatt forhandler med regjeringen om å få komme tilbake og gi livsviktige tjenester til flere hundretusener av mennesker.
Mer enn håpløst
Nylig greide imidlertid en medarbeider i Partners å komme seg inn i byen Sittwe i delstaten for å undersøke muligheten for å sende inn matforsyninger. Rundt 150.000 personer er nå i flyktningleire utenfor byen.
- Han traff noen kontakter som kjøpte 27.000 tonn ris til 5000 personer vi har hjulpet før. Det er ikke nok til 150.000 flyktninger, men vi har ikke kapasitet til mer, sukker Gumaer.
Medarbeideren rapporterer om en spent situasjon og forteller at den humanitære situasjonen skal være «verre enn noen gang» nå når ingen hjelpeorganisasjoner får være til stede.
- Ordet «håpløst» er ikke nok for å beskrive situasjonen, skriver han i en e-post.
Minner om folkemord
Forrige uke meldte FNs spesialutsending for menneskerettigheter, Tomas Ojea Quintana, om stadig flere brudd på menneskerettighetene i delstaten Rakhine, vest i Myanmar, etter at internasjonale hjelpearbeidere ble tvunget til å forlate området.
- Utviklingen i Rakhine er en lang historie om diskriminering og forfølgelse av rohingya-samfunnet som kan komme til å utarte til forbrytelser mot menneskeheten, sa Quitana, ifølge NTB.
- Det minner om et folkemord når myndighetene og ekstreme buddhister går så systematisk til verks med å brenne landsbyer, drive folk på flukt og ta livet av uskyldige mennesker på de mest brutale måter. Når de stuer dem sammen i flyktningleire og nekter store deler av dem å få matrasjoner og humanitær hjelp, kan man spørre seg om det endelige målet er at de skal sulte i hjel, sier Oddny Gumaer. Leger uten grenser vil verken avkrefte eller bekrefte overfor Dagen om det er snakk om folkemord, mens Human Rights Watch har beskrevet situasjonen som «etnisk rensing».
Negativ propaganda
Organisasjonen Partners har så langt konsentrert seg om å dele ut ris og presenninger til rohingya som bor i stråhytter under regntiden.
- Det har vært problematisk fordi folk er redd for at politiet skal finne ut at de får hjelp, sier Gumaer.
- Ser du en løsning på situasjonen til rohingyaene?
- Det er ganske vanskelig, det er så mye negativ propaganda om at rohingya-folket er kriminelle og ulovlige innvandrere. Vi må starte med at myndighetene forandrer sin holdning. Derfor må myndigheter verden rundt nå fordømme det som skjer, sier Gumaer.
DAGEN