Ber FN reagere mot minoritets-overgrep i Myanmar
FN må gripe inn overfor myndighetene i Myanmar for å få slutt på de mange alvorlige bruddene på tros- og livssynsfriheten i landet.
Det skriver flere enn hundre organisasjoner og enkeltpersoner i et opprop som er adressert til FNs generalsekretær António Guterres. Han oppfordres nå til personlig å «lede anstrengelser på høyt nivå for å løse denne voksende krisen.
Norske Stefanusalliansen er blant underskriverne av oppropet sammen med blant andre internasjonale organisasjoner som Christian Solidarity Worldwide, International Christian Concern, Jewish World Watch og Genocide Watch.
Hatet er økende
I oppropet vises det til at verden har hvordan statlig støttede hatefulle ytringer og oppfordring til vold er blitt stående uimotsagt og har ført til, og muliggjort, utbredt antimuslimsk vold over hele Burma/Myanmar.
– Det kulminerte i folkemordet på den rohingya-muslimske minoriteten.
– Siden militærkuppet 1. februar har vi sett at målrettede, hatefulle ytringer mot religiøse grupper øker. Fremtredende antimuslimske aktivister er løslatt fra fengsel.
– Det er alvorlig bekymring for at militæret vil øke bruken av hatefulle ytringer og propaganda rettet mot ikke-buddhistiske religiøse grupper, som en taktikk for å forsøke å splitte motstanden og avlede oppmerksomheten fra kuppet, den påfølgende undertrykkelsen og den økonomiske kollapsen, står det å lese i oppropet.
Kristne myrdet
Underskriverne viser også til at hatefulle ytringer mot kristne har økt, og at kristne ledere er blitt myrdet mens andre er vilkårlig arrestert av militæret de siste månedene.
– Religiøs undertrykkelse er et langvarig problem i Myanmar/Burma, og kuppet har ytterligere styrket militærets forfølgelse av kristne og muslimer.
– Det siste eksempelet er at juntaen myrdet en kristen pastor og tre andre menn. Det skjedde da flere boliger ble satt fyr på i en artilleribeskytning i landsbyen Thantlang under kampene mellom Chin Defense Force og det burmesiske militæret 18 september.
En kristen pastor ved navn Cung Biak Hum ble skutt mens han forsøkte å slukke en brann i en annen beboers hjem.
Må øke presset
I oppropet understrekes det at Guterres må sørge for å øke det diplomatiske presset mot juntaen og mobilisere land i regionen til å bruke sin innflytelse for å få slutt på militærets vold og undertrykkelse.
De må også kreve løslatelse av politiske fanger og etablering av ekte føderalt demokrati og respekt for menneskerettighetene for alle.
– Samtidig bør det internasjonale samfunnet øke den humanitære bistanden, spesielt for etniske og religiøse minoriteter og spesielt for de internt fordrevne.
– De må bruke kanaler i sivilsamfunnet slik at bistand blir blokkert eller misbrukt av militæret, oppfordrer en lang rekke av internasjonale menneskerettsforkjempere.
Kutt pengestøtten!
Underskriverne mener det er på tide å kutte den økonomiske livslinjen til det ulovlige militære regimet og samtidig gi en humanitær livslinje til folket i Burma/Myanmar.
– Med dagens FN- og ASEAN-innsats som ikke fører til fremgang, er det bare FNs generalsekretær som har myndighet til å mobilisere det internasjonale samfunnet til støtte for diplomatisk innsats for å oppnå endring i Burma/Myanmar.
– Gjentatte advarsler om et forestående folkemord på rohingyaene ble ignorert i årevis, til det var for sent.
– Vi hører varselklokkene igjen. Det er en reell fare for at militæret igjen bruker nasjonalisme og angrep på ikke-buddhister for sin egen politiske agenda, med ødeleggende konsekvenser for religiøse minoriteter i landet.
– Tiden for å handle er nå, lyder oppfordringen til FNs generalsekretær António Guterres.