VIL ÅPNE HJEMMET: Ruth Iren Grimstad har sittet ved kjøkkenbordet og snakket om den fortvilte situasjonen for syriske og irakiske flyktninger. Så la hun ut en oppfordring på internett om å invitere syriske flyktninger hjem.

Ber folk åpne hjemmet for flyktninger

– Det er mange som har en 
kjellerstue, anneks eller gjesterom, sier Ruth Iren Grimstad.

Publisert Sist oppdatert

Nyhetene om mennesker på flukt fra Irak og Syria har fått mange til å stille spørsmål med hva de kan gjøre for å avhjelpe den dramatiske situasjonen.

Slik kan du hjelpe flyktningene økonomisk

I Råde i Østfold har Ruth Iren Grimstad, for mange kjent som tidligere bønneleder i Oasebevegelsen, fortvilet diskutert situasjonen med venner når de har sett hjerteskjærende bilder fra Irak der flyktninger desperat prøver å komme seg i sikkerhet.

Mens de irakiske flyktningene fra Den islamske stat (IS) sin offensiv i Nord-Irak nettopp har søkt tilflukt i tusentall i de kurdiske selvstyreområdene, har mange av flyktningene fra den syriske borgerkrigen allerede blitt tatt ut som overføringsflyktninger av FNs Høykommissær for flyktninger.

Norge har forpliktet seg til å ta imot tusen i år. De første 300 kom før sommeren, mens resten skal komme i høst.

«Å komme hjem»

Nå ber Grimstad innstendig kristne hjem om å ta imot flyktningene. I helgen la hun ut en oppfordring på Facebook:

«Tenk om vi kunne lage en kampanje for ÅPNE NORSKE HJEM for flyktninger som flykter fra ISIS i Irak og Syria. Når flyktningene kommer til Norge, blir de adoptert av en norsk familie, istedet for å bli sittende på et eller annet asylmottak».

Hun utdyper når Dagen ringer henne.

– Folk vil gjerne hjelpe, for vi føler oss så hjelpeløse. Så kan vi tenke hva vi selv ville satt pris på hvis vi var i en slik situasjon. Jeg ville ønsket å komme til et sted der det er fred og hvor jeg er trygg. Så ser jeg for meg stappfulle asylmottak med mange forskjellige nasjoner og fraksjoner. Da vil det gjerne føles bedre å komme hjem til noen.

Les også: Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) roser initiativet til Østfold-kvinnen

Flytte inn

Hun ser for seg at det må lages avtaler, og at familier gjerne gir et løfte om å åpne hjemmet for en bestemt periode, for eksempel ett år.

– Vi ønsker å vise solidaritet med dem som lider, også praktisk.

Tar gjerne imot muslimer

Flyktninger fra en rekke forskjellige religiøse retninger og grupperinger har flyktet fra Syria. Grimstad mener kristne må åpne hjemmene sine for dem - uansett religion.

– De må gjerne gå i burka for min del. Bak øynene vi ser på tv, ser vi mennesker i desperasjon som er akkurat som deg og meg. De kan være muslimer eller tro på påfuglengelen, men de er mennesker med sine ønsker og drømmer. Vi kan spørre oss selv: Hva ville Jesus gjort?

Den forfulgte irakiske gruppen yezidiene tror på påfuglengelen Melek Tawus.

– Kunne du selv tenkt deg å åpne hjemmet ditt for en flyktningfamilie?

– Absolutt. Vi har et åpent hjem. Om det er en kristen eller en muslimsk familie, betyr ingenting. De er mennesker på flukt.

Traumatiserte

– Mange av de som kommer til Norge har krigsopplevelser bak seg. Kan det ikke bli krevende å ha en traumatisert familie boende hos seg?

– Jo, det kan det være, men ofte er det enkle ting som skal til. Bare å sitte i fred ved et kjøkkenbord eller å gå ut og grave i jorda. De må selvfølgelig få tilbud om profesjonell hjelp. Men det er ikke nødvendig med utdannelse som psykolog for å være et medmenneske, sier Grimstad, som tidligere har jobbet med inn-på-tunet-tiltak for flyktningkvinner hjemme på gården.

– Vil du selv ta initiativ til å invitere flyktninger hjem til dere?

– Jeg er villig til å åpne vårt hjem. Selvfølgelig. Ellers hadde jeg ikke kommet med denne oppfordringen.

Gå i butikken

Grimstad understreker at ikke alle har mulighet til eller vil være komfortable med å invitere andre til å bo hos seg.

– Folk har forskjellig nivå av privatliv. Noen er vant med å leve med mange rundt seg, andre ønsker heller å invitere på middag. Det må være greit, sier Grimstad.

Drømmen hennes er at hver av de tusen flyktningene som i år kommer fra Syria skal få en familie som «adopterer» dem.

– Da er de koblet på en familie som de kan gå i butikken med, lære hva «smør» heter på norsk og som kan gi dem en trygghet.

– Noen mener at dette er en statlig oppgave som myndighetene skal ta seg av?

– Jeg tror likevel enkeltmennesker kan bety en forskjell, ja, bety alt når det gjelder integrering.

Les også: Roser initiativet om å invitere flyktninger hjem

Powered by Labrador CMS