Ber for krigen mellom Israel og Hamas, men uttaler seg ikke
– Vi holder en lav profil i spørsmål som handler om dagsaktuell politikk, sier Espen Ottosen, informasjonsleder i NLM.
– Hvorfor hører vi ingen uttalelser om det som skjer i Israel fra norske kristenledere, spør Martin Gellein, nytilsatt redaktør i Norge Idag.
49-åringen, som sa opp sin stilling som nyhetsredaktør i IKAJ (Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem) i april, spør i en post på Facebook om ikke lederne i frikirkesamfunnene bør reise seg og heve røsten «i en tid som denne».
Den norske kirke har allerede uttalt seg.
Dagen sendte spørsmål til Pinsebevegelsen, Misjonskirken Norge, Baptistsamfunnet, Metodistkirken i Norge, Indremisjonsforbundet, Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.
Det har kommet svar fra tre av disse. Øystein Gjerme i Pinsebevegelsen var utenlands og avsto fra å svare da han ikke hadde mulighet til å følge opp i etterkant.
Ber i alle gudstjenester
Knut Refsdal, tilsynsprest i Metodistkirken, skriver til Dagen at krigen i Midtøsten opptar de fleste i hans trossamfunn.
– Det bes for det som skjer i alle gudstjenester og andre samlinger i kirkene. Dette har vi også oppfordret til via kirkens Facebook-side.
– Tar fokus
Selv følger Refsdal kontinuerlig med i det som skjer. Han er bekymret, ikke minst for gisler og sivilbefolkningen, men også for det som kan ble de langsiktige konsekvensene av krigen. Han har også vurdert å komme med en uttalelse, men har latt være.
– Grunnen til det er at uansett hvor balansert man prøver å være, så blir det alltid kraftige reaksjoner. Særlig i sosiale medier. Det synes jeg tar fokus fra det som er viktig og jeg har derfor latt være.
– Går sterkt inn på oss
Synodeleder i Frikirken, Jarle Skullerud, forteller også at krigen har vært løftet frem i bønn. Det har skjedd både i synodestyret, blant tilsynsmennene og i mange lokalmenigheter og noen regionale styrer. Krigen har også vært tema i de samme fora.
– Det som skjer nå går sterkt inn på oss, sier Skullerud.
Han forklarer at Frikirken i lang tid har hatt freds- og forsoningsprosesser med lokale partnere i Midtøsten.
– Jeg er svært bekymret for all den lidelse sivilbefolkningen gjennomgår og den økende polariseringen vi ser langt utover krigsområdet, også i Norge.
«Sorg og lite fremtidshåp»
Frikirken har uttalt seg kort om krigen, forteller synodelederen. Det har skjedd ved at misjonsleder Erling Aasen har uttrykt solidaritet med krigens ofre på begge sider:
«Frikirken har i årevis arbeidet med fred og forsoning i Israel og Palestina, gjennom brobyggerarbeid og bibelselskapene i Israel og Palestina. De siste oppdateringene fra våre partnere beskriver sorg og lite fremtidshåp. Vi ber for fred, og for alle sivile som lider, både i Israel og på Gaza» lød uttalelsen fra misjonsleder i Frikirken».
– Bønn og økonomisk hjelp
– Samtidig står vi tydelig opp mot den økende antisemittisme vi ser i samfunnet, sier Skullerud.
Han lover at Frikirken vil fortsette sitt engasjement.
– Vi vurderer hvordan vi kan oppfordre våre menigheter til bønn og økonomisk hjelp i ukene som følger, sier han.
– Holder lav profil
Espen Ottosen, informasjonsleder i NLM, skriver i en e-post til Dagen at NLM så langt ikke har kommet med noen offisielle uttalelser om krigen.
– Det er nok et resultat av at vi som organisasjon holder en lav profil i spørsmål som handler om dagsaktuell politikk.
– Ansvar for fred og forsoning
Selv følger Ottosen godt med.
– Jeg synes terrorangrepet fra Hamas var grufullt, og har full forståelse for at Israel vil forsvare sine innbyggere og sette Hamas ut av spill.
– Samtidig har kristne et særlig ansvar for å bidra til fred og forsoning, og vi må vokte oss for å uttrykke oss slik om krigen at det virker som vi overser de store lidelsene i Gaza.
– Har ikke gode forutsetninger
Ottosen selv har skrevet en fyldig utlegging om krigen på sin Facebook-side. NLM har så langt valgt ikke å komme med en uttalelse.
– Det henger nok sammen med at vi ikke har noen gode forutsetninger for å vurdere selve krigen og de militærtaktiske valgene som Israel tar, sier han.
– En spesiell rolle i Guds frelsesplan
Martin Gellein har fått lese intervjuet med kristenlederne.
– Jeg leser ut av svarene at man vurderer det som skjer i Israel i dag, til å handle om politikk.
Selv ser han det ikke slik.
– For meg handler det om at Israel, folket og landet, har og har hatt en helt spesiell rolle i Guds frelsesplan for alle slekter på jorden. Det handler om en kamp mellom lys og mørket – en åndskamp. Gud har hentet folket sitt hjem igjen til landet, slik han har sagt og lovet. Det er en del av Israels fremtidige, fullstendige og åndelige gjenopprettelse.
– Toer våre hender
Gellein er krass:
– I dag toer vi fremdeles våre hender. Som om Guds folk og land var noe som ikke angår oss i særlig grad. Men vi skylder dem alt, fordi vi har fått del i det som tilhører dem. Urettferdigheten som begås mot jødene og Israel roper fra jorden til himmelen. Guds ord levner ingen i tvil: Han vil selv gå i rette med dem som spredte hans folk og delte hans land.
Espen Ottosen svarer slik på Gelleins kritikk:
– Etter min mening bunner kritikken i en misforstått teologi om hva det vil si å støtte jødenes sak. Jeg mener det er en kristenplikt å bekjempe jødehat og å støtte Israels rett til å eksistere. Men det er ikke det samme som å støtte opp om alle politiske og militærstrategiske beslutninger som dette demokratiet i Midtøsten i dag tar.